title


Sí al Valencià, sí a les llengües

Cada llengua és un tresor. Una manera particular d’entendre la vida, de conéixer el que ens envolta, d’intentar aprofundir en els misteris de l’existència, de posar nom a tot allò que ens dona la felicitat o que ens angoixa. Les llengües són les manifestacions més palpables de les diferents cultures que hi ha al planeta. Totes i cada una formen part del patrimoni humà i, de la mateixa manera que fem ‒o que hauríem de fer‒ amb els edificis històrics, els monuments o els espais naturals, cal tindre’n cura. I com que allò que no es coneix no es pot estimar, en aquest Allioli vos proposem un viatge a tots els territoris on es parla la nostra llengua. Un viatge en què també coneixerem altres llegües que es parlen a l’Estat espanyol que, com la nostra, necessiten el compromís de totes i totes per matindre’n viu l’ús.

Les últimes setmanes, coincidint amb el Dia Internacional de les Llengües, hem conegut les dades al voltant de l’ús de la nostra llengua. El que desprén aquest estudi estadístic és la davallada en l’ús del valencià que ha ocorregut en les últimes dècades. Menys de la meitat de les persones que viuen al País Valencià l’usen habitualment (també és cert que no en igual grau en totes les comarques). Unes dades preocupants que deixen en evidència les polítiques lingüístiques que s’han aplicat en els últims anys. O bé han sigut totalment en contra de la nostra llengua ‒com les que vam patir en l’anterior etapa del PP, i les que albirem en l’actualitat‒, o bé, no han passat de bones intencions, com va ocórrer amb els governs del Botànic.

Eixe és el problema: que no s’ha invertit suficientment per a posar-la en valor. Si els nostres governants tingueren en compte que les llengües són un tresor i no un element de confrontació per a traure’n benefici electoral, ja fa temps que haurien aplicat polítiques per a protegir i recuperar-ne l’ús. Malauradament, no ha sigut així i temem que les úniques accions que es posaran en marxa a l’entorn de la llengua són les que contribuiran a la seua desaparició.

Per sort, no tot és negatiu. Al voltant de la llengua també hi ha un fort moviment pel que fa a la música, la literatura, el cine o, fins i tot, les xarxes socials. En la contraportada de l’Allioli que teniu entre les mans vos oferim una xarrada a tres bandes amb alguns dels influenciadors que més seguidors tenen en el món virtual usant únicament el valencià. I és que, quan s’ofereixen continguts de qualitat, la gent respon.

Contra el valencià i l’escola pública
El PP de Mazón i Rovira s’ha tret de la mànega la mal anomenada llei de llibertat educativa. Una normativa per a acontentar únicament els sectors més antivalencians de la societat valenciana que deixarà el valencià desemparat i arraconat en el sistema educatiu. Es deixarà el pes en les famílies, seran elles les que triaran la llengua en què volen que les filles i fills siguen educats. Per aquest motiu, l’STEPV participa activament en la campanya “Tria el valencià”, que s’ha posat en marxa perquè les famílies aposten pel valencià. Al final serà cert aquest conegut aforisme que ens va deixar Fuster: “Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”.

Una altre exemple el tenim en els acords de plantilles signats pels sindicats i l’anterior govern que el nou equip d’Educació va deixar sense efecte. Des de l’inici de la seua presa de possessió, Rovira va manifestar que li sobrava professorat. Que hi havia centres amb massa professores i professors. La conseqüència va ser la denúncia dels acords anteriors i una nova proposta de plantilles que deixava el sistema educatiu públic valencià amb 1.900 docents menys. STEPV va encapçalar l’oposició a aquesta mesura i ho va denunciar als tribunals. La justícia ens ha donat la raó i deixa ben clar que Rovira no podia denunciar els acords anteriors perquè encara no s’havien acabat d’aplicar, faltava el curs 2024/2025. La Conselleria ha recorregut la interlocutòria del TSJ valencià, però el que han de fer és deixar-se d’excuses, aplicar els acords vigents i dotar les escoles i instituts valencians del professorat necessari per a poder oferir a l’alumnat una atenció adequada i apostar per una educació de qualitat. Perquè sense una educació com cal, mai no podrem avançar com a societat.

CADA LLENGUA UN TRESOR

Quatre pinzellades sobre la mal anomenada llei de “Llibertat educativa”

L’entrada en vigor de la llei 1/2024 deixa en una situació molt compromesa el procés de normalització del valencià.

CADA LLENGUA UN TRESOR

Drets lingüístics a la Unió Europea i a l’Estat Espanyol

L’oficialitat de les llengües i, per tant, els drets lingüístics de les persones que les parlen depenen de la força del poder polític que tenen per defensar-se. I, ara per ara, la manifestació principal del poder polític són els estats i ho continuaran sent en el futur.

CADA LLENGUA UN TRESOR

En defensa d’un plurilingüisme que integre el valencià

Vivim actualment una situació insòlita en la qual el treball del professorat de llengües es veu qüestionat i afeblit per una llei anomenada teòricament de llibertat educativa que, en realitat, no garanteix un impacte positiu en els aprenentatges en les diferents llengües, i en particular en valencià.

CADA LLENGUA UN TRESOR

El model lingüístic de Catalunya: l’estat de la qüestió

Venim d’un temps de relaxació en l’aplicació de la immersió lingüística, de subordinació lingüística dels catalanoparlants, d’atacs de la dreta política, mediàtica i judicial, i d’una manca d’implicació i de resposta des del Govern de la Generalitat.

CADA LLENGUA UN TRESOR

L’escola com a pal de paller: el català a les Illes

Quan Conselleria va donar a conèixer les dades de tria d’ensenyament de primera llengua, a Menorca, el català havia estat triat per un 89,8% de famílies, a Mallorca, per un 79,7%, i a les Pitiüses, per un 65,2%. En temps de Bauzá, més del 90% també optaren pel català com a primera llengua, puix no hi havia cap demanda social que ho reclamés.

CADA LLENGUA UN TRESOR

Ferms i decidits en la defensa del català

La recuperació i conservació d’una llengua no es guanya únicament amb gent amb capacitat de fer-la servir, sinó amb gent que l’utilitzi realment, és a dir, a l’escola per començar, però també al carrer, a casa, a la feina, als espais d’oci, al telèfon i fins i tot a les xarxes socials.

CADA LLENGUA UN TRESOR

La paradoxa del català a la franja: guanyar les aules però perdre el carrer

El català a la Franja és una matèria digna d’estudi. Tot i que des de mitjans dels anys vuitanta el nombre d’alumnes escolaritzats en català no ha parat de créixer, la imatge sociolingüística de la Franja ja no és aquella que ens permetia presumir de ser el territori administratiu dels Països Catalans amb un percentatge més alt de parlants. Dues rectes secants que demostren que l’educació no ho és tot.


CADA LLENGUA UN TRESOR

CADA LLENGUA UN TRESOR

Andorra i la llengua catalana

El català és la llengua oficial a Andorra. Tot i això, la nostra història recent, amb enormes canvis econòmics, socials i polítics, iniciats als anys 50, ha portat que poc més de la meitat de la població identifiqui el català com a llengua pròpia.

CADA LLENGUA UN TRESOR

L’Alguerés és encara la llengua dels mariners i dels pagesos

(*)So nat a l’Alguer al 1946 a la plaça Cívica, al cor del centre històric i molt a prop al port, llocs on la llengua dominant era l’alguerés, parlat en la majoria de les famílies, en totes les botigues, nel món del treball, als carrers i entre los minyons que joganen a les placetes, als carrers, en davant de les escoles, mentre en classe l’única llengua admesa era l’italià.

CADA LLENGUA UN TRESOR

L’Èuscar evoluciona desigualment sota quatre administracions diferents

El País Basc té el seu territori dividit en dos estats. El País Basc Nord està sota administració francesa, dins del Departament dels Pirineus Atlàntics, i l’èuscar no té cap reconeixement legal.

CADA LLENGUA UN TRESOR

SOS aragonés

Si una de les llengües de l’Estat espanyol es troba en perill d’extinció, tal com ratifica la UNESCO en el seu Atles de les llengües del món en perill, eixa és sens dubte l’aragonés. No podem permetre la desaparició d’una llengua mil·lenària.

CADA LLENGUA UN TRESOR

Unha lingua aberta ao mundo

Les dades de l’Institut Gallec d’Estadística mostren una pèrdua clara de gallegoparlants. En 2003 el 43% de la població declarava parlar sempre gallec i el 18% “més gallec que castellà”. Dues dècades després, per primera vegada, el castellà se situava com a primera llengua.

CADA LLENGUA UN TRESOR

Breu síntesi de la situació de les llengües pròpies d’Astúries

SUATEA defén l’oficialitat de les nostres llengües pròpies en col·laboració amb organitzacions com ara l’Acadèmia de la Llingua Asturiana, Xunta Pola Defensa de la Llingua Asturiana i Iniciativa pol Asturianu. Pensem que només amb l’oficialitat podrem avançar significativament en la promoció i conservació del nostre patrimoni lingüístic.

ENTREVISTA

«La llei diu que acabada l’ESO has de ser competent en les dues llengües i és fals;  a la universitat arriba gent incompetent en valencià»

El doctor en Sociologia i professor de la Universitat de València explica algunes de les claus per a entendre la societat valenciana dels últims anys. També raona sobre l’evolució de l’ús del valencià en la seua universitat, després del seu pas com a director de Política Lingüística. Recentment, ha rebut la Medalla d’Honor de la Xarxa Lluís Vives d’Universitats.


ACCIÓ SINDICAL

ACCIÓ SINDICAL

La justícia dona la raó a l’STEPV i suspén cautelarment la denúncia dels acords de plantilles

La Conselleria recorre la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia, una nova estratagema per a no aplicar els acords i recuperar els 1.900 docents que faltava incorporar aquest curs. STEPV exigeix la dimissió del secretari autonòmic d’Educació i de la directora general de Personal per impulsar la denúncia il·legal dels acords de plantilles.

ACCIÓ SINDICAL

Comença el curs de la recessió i la involució en el sistema educatiu

El 9 de setembre va començar el curs en infantil, primària, secundària i FP. Un curs marcat pel full de ruta del PP en el qual destaquen polítiques, tristament, contràries per a l’educació pública i la nostra llengua.

ACCIÓ SINDICAL

Inspecció de treball dona la raó a l’STEPV sobre les URC

Les unitats de resolució de conflictes (URC) tenen com a funció mediar en conflictes laborals en què hi haja implicat el personal docent i que poden arribar a ser assetjament laboral

ACCIÓ SINDICAL

Les EOI reprenen les mobilitzacions contra les retallades

Professorat de les escoles oficials d’idiomes es va concentrar el 13 de setembre davant el Palau de la Generalitat

EL MORTER

Més de quaranta anys d’escola d’estiu a les terres del sud

Al començament del juliol passat, un nombrós grup de persones lligades a l’MRP de les comarques del sud ens vam reunir a Elx en un dinar, a manera de miniescola d’estiu.


ESCOLA SINDICAL DE FORMACIÓ MELCHOR BOTELLA

Per uns consells escolars municipals forts i participatius

STEPV organitza una sèrie de jornades formatives amb l’objectiu de posar en valor els CEM

EL SINDICAT DE BAT A BAT

Ensenyar, aprendre, aplicar per a transformar

Amb el lema “Ensenyar, aprendre, aplicar per a transformar”, de l’11 al 14 d’abril, més de cent seixanta persones delegades van abordar a Valladolid una àmplia diversitat de temes que preocupen les treballadores i treballadors de l’ensenyament de tots els nivells educatius.

EL SINDICAT DE BAT A BAT

La Conferència Internacional congrega una àmplia representació sindical per a debatre sobre educació

En el marc del congrés, es va celebrar una conferència internacional en què van participar nombroses organitzacions sindicals del món amb les quals STES-Intersindical manté relacions bilaterals o en forma part.


DONES

Continuem remant contra les desigualtats

Mentre escrivim aquestes línies, el Ministeri d’Igualtat aporta noves dades oficials que aborronen: 32 feminicidis i la mort de 10 joves per violència vicària enguany. El 30% dels casos s’han concentrat durant els mesos d’estiu.

SALUT LABORAL I MEDI AMBIENT

Educar a casa i a l’escola en masculinitats igualitàries

En els darrers anys, tota la societat instigada pel feminisme està fent una tasca admirable fent valdre figures femenines de la història: dones en la ciència, les arts, la música, les matemàtiques, l’enginyeria, la literatura, l’arquitectura… Així com celebrar el Dia de la Dona i plantar cara a la violència masclista.

SALUT LABORAL I MEDI AMBIENT

Educar per a la vida en la terra

La nova Llei de canvi climàtic, Llei 7/2021, de 20 de maig, i la LOMLOE, Llei Orgànica 3/2020 de 29 de desembre, obliga a incloure plans d’educació ambiental en els centres educatius.


ESCOLA SINDICAL DE FORMACIÓ MELCHOR BOTELLA

ESCOLA SINDICAL DE FORMACIÓ MELCHOR BOTELLA

El voluntariat com a estratègia Europea d’Inclusió

L’experiència de voluntariat europeu del Cos Europeu de Solidaritat (CES) realitzat a l’ESFMB per Emilie (França), Arsen (Ucraïna) i Jessica (Itàlia) va finalitzar el juliol del 2024.


ENSENYAMENT PRIVAT

ENSENYAMENT PRIVAT

STEPV dona suport als centres d’Educació Especial concertats en la lluita contra l’infrafinançament

Els centres específics d’educació especial (CEE) concertats fa temps que demanen a la Conselleria d’Educació que revisen les quanties dels mòduls del concert educatiu i els actualitze, ajustant-los a la realitat.

ENSENYAMENT PRIVAT

Per l’homologació de la pujada salarial del 2% per als docents de la privada concertada

STEPV-Ensenyament Privat Concertat insisteix a la Conselleria d’Educació que s’implemeten les mesures necessàries per a l’homologació en els docents dels centres concertats de la pujada salarial del 2%  que va aprovar en agost el Consell i que s’aplicarà en la nòmina de setembre als funcionaris públics amb efecte retroactiu des de l’1 de gener de 2024.


EXPERIÈNCIES

EXPERIÈNCIES

La música en valencià a l’aula

El curs passat el meu alumnat de 4t de l’ESO de Tavernes de la Valldigna i jo vam poder gaudir d’una experiència única i sempre engrescadora com és el fet de poder participar en un programa de ràdio.

EXPERIÈNCIES

La festa del Rei Pàixaro: que no es perda la tradició

La festa del Rei Pàixaro se celebra al poble de Biar per Sant Antoni, al gener, i és la festa més important de l’hivern. El Rei Pàixaro fa referència al cobrador d’impostos que venia per l’any nou a Biar després de les collites tradicionals: raïm, blat i olives.

EXPERIÈNCIES

Escola Infantil municipal Ninos: en valencià, des de l’inici

L’escola infantil municipal Ninos de Meliana som un col·lectiu de professionals caracteritzat per la il·lusió i l’aprenentatge continu.


INTERNACIONAL

L’Educació enfront del creixement de la ultradreta

En els últims anys, l’ascens de la ultradreta a escala global ha esdevingut un fenomen preocupant que amenaça els fonaments de les democràcies modernes. Aquest moviment polític, que guanya terreny en diverses parts del món, no només qüestiona els valors de la igualtat i la diversitat, sinó que també posa en risc els avanços assolits en l’àmbit educatiu.

EL SINDICAT DE BAT A BAT

A qui interessa la jerarquització i divisió del professorat?

Últimament han aparegut reivindicacions que reclamen la retribució més gran d’algunes tasques (com la tutoria o altres «especialitzacions») en la creença que l’educació millorarà donant respostes individuals a problemes col·lectius.


FENT CAMÍ

NATURA VALENCIANA

El llúpol, un descobriment que canviaria la història de la cervesa

El llúpol (Humulus lupulus)  (cast. lúpulo) és una planta enfiladissa herbàcia de la mateixa família del cànnabis. Sol créixer de manera espontània en les riberes dels rius.

PARAULES MENUDES I JOVES

Tantes dites, tantes rimes

Col·lectiu de Literatura Infantil i Juvenil Pep Sempere

EN PANTALLA

Embastar la diferència

Begoña Siles Ojeda

L’àvia i el foraster


L'APARADOR

LLEGIT AVUI

La llengua digital. Elements per a l’estudi dels impactes de la digitalització en les llengües minoritzades

Coord. Rafael Castelló Cogollos
Tirant lo Blanch.València 2024. 200 PÀG.

LLEGIT AVUI

La terra i la paraula

Juli Capilla
Edicions del Bullent. Picanya, 2024. 238 PÀG.

LLEGIT AVUI

Aula o jaula

Toni Solano
La Esfera de los Libros. Madrid 2023. 240 PÀG.

LLEGIT AVUI

El roig humit de les cireres

Empar Ferrer
Edicions 96, València 2024. 40 PÀG.


ESCRIT AHIR

Un País sense didàctica? (XVI)

Va ser l’amic Francesc Xavier Martí i Juan, de Castelló de la Ribera qui em va aconsellar visitar la llibreria de vell Herrero de Castelló de la Plana, ciutat on va treballar molts anys de docent. El vaig creure i un matí d’estiu hi vaig anar.


“Tria valencià”, una llengua d’oportunitats

Davant la tria de la llengua vehicular de l’ensenyament que les famílies hauran de decidir en breu, han sorgit diverses iniciatives que tenen per objectiu que les famílies trien valencià, ja que el que pretén la llei és arraconar l’ensenyament en la nostra llengua.

CONTRAPORTADA

Joves i virals en valencià

Els continguts en valencià de TikTok, Instagram i altres xarxes són una realitat que creix. Diferents joves s’han convertit en referents amb els seus vídeos directes, divertits i variats. Als seus perfils, hi trobem històries quotidianes, rutes mediambientals i urbanes, música, estima per la vida, aprenentatge de la llengua i qualsevol relat que entretinga els seguidors i seguidores.