Allioli 294 - La llengua no es toca
La justícia dona la raó a l’STEPV i suspén cautelarment la denúncia dels acords de plantilles
La Conselleria recorre la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia, una nova estratagema per a no aplicar els acords i recuperar els 1.900 docents que faltava incorporar aquest curs. STEPV exigeix la dimissió del secretari autonòmic d’Educació i de la directora general de Personal per impulsar la denúncia il·legal dels acords de plantilles.
Concentració en la Conselleria el passat 30 de setembre en contra de les retallades de professorat
Acció Sindical
El Sindicat va advertir que la denúncia era il·legal, perquè els acords no s’havien acabat d’implementar, en faltar el curs 2024/25
L’endemà de l’exitosa vaga contra les polítiques educatives del PP, la Conselleria anunciava la convocatòria d’una mesa sectorial per a denunciar l’acord de plantilles (d’educació infantil, primària, educació especial, secundària i formació professional) que STEPV i la resta de sindicats havien signat en 2023 amb l’anterior equip d’Educació. La reunió va tindre lloc el 30 de maig. En eixa mesa sectorial el Sindicat va advertir que la denúncia era il·legal, perquè els acords no s’havien acabat d’implementar, en faltar el curs 2024/25. Segons l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic els acords entre administracions i sindicats no es poden denunciar fins que no s’apliquen totalment. Per argumentar-ho, l’STEPV va aportar la sentència que declarava nul l’acord de professorat interí de 2013, precisament pel mateix motiu.
El 7 de juny la Conselleria va enviar als sindicats l’esborrany de plantilles per al present curs. Com es preveia, la proposta anunciava la retallada de vora 2.000 docents. Educació va mantindre aquesta planificació en la mesa sectorial del 13 de juny i, deu dies més tard, la va enviar als centres. Per aquesta raó l’STEPV va presentar un recurs davant de la Justícia en què va demanar la suspensió cautelar de la denúncia dels acords.
El 18 de setembre, la Secció Número 2 del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) va donar la raó al Sindicat i va declarar nul·la la denúncia dels acords. La interlocutòria, a més, va respondre contundentment a les al·legacions, sense substància, de la Conselleria d’Educació.
A penes una setmana després, Educació va recórrer l’auto del TSJ, raó per la qual es preveu que se n’allargue l’aplicació. Cal esperar la resposta del TSJ al recurs, que STEPV preveu que serà desestimatòria. Resposta que, en el moment de l’edició d’aquest número, encara no s’havia produït.
Llocs de treball que falten aplicar segons els acords de plantilles
Amb aquest recurs, l’equip de Rovira està fent tots els possibles per impedir l’aplicació dels acords de plantilles i la recuperació dels 1.900 docents que faltava incorporar aquest curs en els centres educatius.
- En primària falta un lloc de treball a determinar per cada escola en centres de 8, 9, 10 i 11 unitats i a partir de 18 unitats.
- En secundària i batxillerat, pel que fa a desdoblaments i reforços, cal afegir una hora més en cada grup de 3r i 4t d’ESO. Per a dur a terme funcions directives falten quatre hores en tots els IES. Entre quatre i deu hores, segons les unitats del centre, per a tasques de coordinació. Pel que fa a les tutories, falta una hora en cada grup de 3r i 4t d’ESO i una més en cada grup de Batxillerat. Finalment, per a la impartició dels àmbits, cal incrementar un 50% d’hores lectives.
- En formació professional, falta una hora per cada grup d’FP bàsica. En formació en empreses, s’han d’incorporar dos hores addicionals per grup de 1r i 2n. En el cas dels mòduls d’idioma estranger, falten 3 hores de mòduls diferents als curriculars. A més, per a tasques de coordinació entre equips educatius, cinc hores (en els centres d’un i tres cicles), set hores (entre quatre i cinc cicles) i set hores (en el cas de més de cinc cicles).
Cal remarcar que la immensa majoria de les hores que falten són per a combatre la burocràcia als centres i millorar l’atenció del nostre alumnat.
Exigències de l’STEPV
El Sindicat rebutja la presentació del recurs, que només busca retardar la dotació de professorat als centres educatius, i exigeix l’aplicació immediata dels acords. En aquest sentit, el Sindicat va convocar una concentració a les portes de la Conselleria d’Educació el dilluns 30 de setembre, a la qual es van afegir CCOO i UGT, però no ANPE ni CSIF, també convidats a participar-hi. Acció en què l’STEPV també va proposar una addenda als acords per a mantindre algunes de les poques millores que la Conselleria havia introduït en les instruccions que va donar ─que no estaven contemplades en els acords de plantilles─ i que afecten fonamentalment els centres d’educació infantil 0-3 anys.
Igualment, el Sindicat exigeix la dimissió del secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, i de la directora general de Personal, Sonia Sancho, responsables de la denúncia dels acords, que van presidir les meses de negociació en les quals no van voler atendre els arguments legals i jurídics de l’STEPV avalats ara pel TSJ.
Els responsables de la Conselleria estaven avisats que cometien una il·legalitat per plantejar-se la denúncia dels acords de forma extemporània, ja que el TREBEP i la sentència aportada en la Mesa Sectorial són molt clares en aquesta qüestió: no es poden denunciar acords que no s’han aplicat totalment. És, per tant, la segona vegada que governs del PP comenten il·legalitats flagrants que incompleixen normatives de rang superior i, aquesta vegada, sobre la base d’arguments totalment superflus que en cap cas justificaven la denúncia dels acords.
És evident que la voluntat de la Conselleria d’Educació era retallar plantilles, com ja va denunciar el Sindicat en el seu moment i evitar la contractació de 1900 docents més, necessaris per a poder atendre el nostre alumnat en millors condicions.