Allioli 294 - La llengua no es toca
El model lingüístic de Catalunya: l’estat de la qüestió
Venim d’un temps de relaxació en l’aplicació de la immersió lingüística, de subordinació lingüística dels catalanoparlants, d’atacs de la dreta política, mediàtica i judicial, i d’una manca d’implicació i de resposta des del Govern de la Generalitat.
Montserrat. Catalunya.
Mario Tejero
Coordinador de la comissió per la llengua d’USTEC-STEs (IAC)
Per salvar la llengua, cal fer-la imprescindible.
El nou decret d’usos lingüístics, que fa un avenç en la aplicació de la vehicularitat del català i dels programes d’immersió lingüística, ha anat a parar a mans del TSJ novament en un nou intent d’impedir que el català sigui la llengua d’ús vehicular en els centres amb una intencionalitat purament ideològica amb únic objectiu: aniquilar el català.
USTEC-STEs (IAC) sempre hem defensat l’escola pública i catalana. Als anys 80 tota la societat es va implicar en la creació d’uns programes d’immersió lingüística que aviat es van estendre per totes les escoles i instituts del nostre país, i va esdevenir un model d’èxit en l’aprenentatge del català. La gent nouvinguda desitjava aprendre català, tant per integrar-se com per treballar. Malauradament, en els darrers anys s’està produint una davallada en l’ús de la llengua i ens trobem en una situació d’emergència lingüística. El coneixement, l’aprenentatge i l’ús del català torna a ser un repte que hem d’afrontar. Catalunya és un país d’acollida constant i l’objectiu és fer-ho en clau d’igualtat i equitat amb el català com a llengua vehicular i de relació, en tots els àmbits de la vida.
Per salvar la llengua, cal fer-la imprescindible. Si tothom manté la llengua al carrer, si es fan polítiques que la facin necessària, si es prioritza a l’administració, si es fomenten models culturals, artístics a les xarxes i mitjans de comunicació, si es creen continguts en català que arribin a joves… Si es fomenta la necessitat, l’estima i el prestigi de la nostra llengua, la gent voldrà parlar-la. Des de l’educació hi ha dos elements clau: la vehicularitat del català i la immersió lingüística i la implicació dels professionals. L’escola catalana és un model avalat internacionalment, entre d’altres pel comitè d’experts al Consell d’Europa en el marc dels cicles de control de compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries (CELROM), que el va definir com a exemple paradigmàtic de respecte a la diversitat lingüística.
Com a sindicat som actius per la llengua. Vam dissenyar un protocol d’acció dels tres sindicats majoritaris a l’escola pública dels Països Catalans (STEPV, STEI i USTEC·STEs). També participem en la plataforma Somescola, Enllaçats per la Llengua, la FOLC, les Jornades de Llengua de Sitges, les Llengües Assetjades i la plataforma Pública i en Català (PIEC). Així mateix, fem campanyes a tots els territoris del principat.
Les nostres propostes adreçades al Departament d’Educació són:
- Establir mecanismes per assegurar que la llengua vehicular als centres és el català.
- Promoure un projecte lingüístic únic elaborat pel Departament.
- Implementar i millorar recursos com les aules d’acollida.
- Assegurar el dret a l’aprenentatge en català en tots els nivells educatius.
- Incorporar tota la comunitat educativa en la promoció de la llengua.
Des d’USTEC·STEs (IAC) demanem un pacte nacional i fer complir les lleis que regulen la vehicularitat del català per protegir la nostra llengua al sistema educatiu, amb la implicació d’institucions, societat en general i de tots els agents del món educatiu per revertir la situació de minorització i reversió de l’ús del català.