Allioli 293 - Clam per l’escola pública
La Conferència Internacional congrega una àmplia representació sindical per a debatre sobre educació
En el marc del congrés, es va celebrar una conferència internacional en què van participar nombroses organitzacions sindicals del món amb les quals STES-Intersindical manté relacions bilaterals o en forma part.
Imatge del Congrés d'Ensenyament de la Confederació d'STES
La Conferència es va realitzar en un moment en el qual és imprescindible reflexionar sobre les polítiques educatives que s’estan implementant en diferents parts del món i les condicions laborals de les treballadores i treballadors de l’ensenyament, incloent-hi tots els estaments i les situacions administratives, des de l’educació infantil fins a la universitat. A més, s’hi van posar en comú les reivindicacions, les campanyes i les mobilitzacions que s’estan duent a terme o programant per a fer front a les polítiques neoliberals.
La primera intervenció internacional va ser la de Khaldun Almassri, primer secretari de l’ambaixada palestina a l’Estat espanyol, que va fer un explicació detallada dels danys causats en el sector educatiu després de la invasió d’Israel a Gaza i els successius atacs a Cisjordània.
Així mateix, va intervindre Odile Cordelier, vicepresidenta del Comité Sindical Europeu de l’Educació (CSEE) i membre del Comité Regional de la Internacional de l’Educació per a Europa, que va posar en relleu la necessitat de la coordinació del moviment sindical educatiu internacional i del treball dels sindicats en cada un dels estats. També va posar en valor el treball de STES-Intersindical en la CSEE i la Internacional de l’Educació, de la qual és membre fundador. També hi va intervindre Fernando Rodal, secretari executiu de la Confederació d’Educadors Americans, que va recalcar la situació de l’educació en el continent americà i la necessitat d’una resposta unitària local i global per a fer front a les polítiques neoliberals en l’ensenyament.
Seguidament, hi van anar intervenint representants dels sindicats que s’havien desplaçat fins a la Conferència Internacional, entre altres, de l’Argentina (CTERA); Cuba (STECD); el Brasil (CNTE); Portugal (FENPROF); França (SNES–FSU i SUD Éducation); Turquia (EGITIM-SEN); Itàlia (FLC-CGIL); organitzacions interterritorials com Altres Veus en Educació o Congrés Mundial contra el neoliberalisme educatiu. A més, hi van intervindre a distància representants d’Hondures (PRICPHMA); l’Argentina (CONADU i FEDUN); el Brasil (CONTEE); Itàlia (ENSABONADES) o Mèxic (SNTE); així com de la Federació de Sindicats de Docents Universitaris d’Amèrica del Sud (FESIDUAS).
D’altra banda, diverses organitzacions van enviar comunicats davant la impossibilitat de participar-hi presencialment o a distància: de Suïssa (SUD i Syndibasa); Colòmbia (FECODE); el Perú (SUTEP); Panama (FREP); la Confederació de les Treballadores i Treballadors de les Universitats de les Amèriques (CONTUA). El sindicat sahrauí UTEFS no hi va poder assistir, ja que el seu representant no obtindre el visat.
La Conferència Internacional ha sigut una experiència important per a avançar en la defensa dels serveis públics, com l’educació, i la millora de les condicions laborals front a les polítiques neoliberals que s’estan aplicant en nombrosos països del món, com ara mateix a l’Argentina.