Allioli 294 - La llengua no es toca

Continuem remant contra les desigualtats

Mentre escrivim aquestes línies, el Ministeri d’Igualtat aporta noves dades oficials que aborronen: 32 feminicidis i la mort de 10 joves per violència vicària enguany. El 30% dels casos s’han concentrat durant els mesos d’estiu.

Imatge de l'entrega del Premi Igualtat a l'STEPV el passat 11 de març

dilluns 30 setembre 2024 12:33 h

STEPV Dones

Mentre tot continue igual, perpetuarem la desigualtat i, de retruc, la superioritat de l’home sobre la dona

Al País Valencià s’han registrat cinc feminicidis i un total de 6.292 denúncies per maltractaments. La Delegació del Govern per a la Violència de Gènere eleva fins al 57,3% el percentatge de dones residents a l’Estat espanyol que han patit, al llarg de la vida, violència física o sexual, així com assetjament sexual reiterat. Parlem, per tant, d’11,7 milions de dones víctimes de maltractaments.

No cal esforçar-nos massa per a comprendre’n les causes. Una mirada a la nostra societat, encara hereua del domini i poder masculins, ens confirma que mentre prolifere l’accés dels joves a la pornografia i la cosificació de la dona siga un aparador de patrons masclistes, res no canviarà i, per tant, la fàbrica de maltractadors no farà mai fallida. La violència contra les dones és una violació clara dels drets humans. És per això que els governs han de considerar-la com una qüestió d’Estat. És urgent i necessari, sobretot amb l’entrada al poder de partits de dretes i d’extrema dreta en moltes comunitats autònomes. De fet, no han tardat ni un minut a disminuir les actuacions sobre aquestes violències i a retrocedir en la millora de la igualtat entre les persones.

La desigualtat que patim les dones té arrels molt més profundes. Des que naixem, se’ns imposen els tòpics de les atribucions femenines i masculines. Els progenitors no han sabut evitar el manteniment d’aquests rols que perpetuen alguns joguets o determinades pel·lícules infantils. A més, la manca de referents femenins en educació sempre ha sigut aclaparadora. Hui dia, tot i que tímidament i de manera anecdòtica, se’n diu alguna cosa. Amb tot, continuen havent-hi diferències evidents entre les carreres universitàries triades pels xics i les xiques. L’ocultació de les dones ens ha dut a la pèrdua de coneixements bàsics i necessaris per al desenvolupament igualitari de l’alumnat. La coeducació és un dels pilars fonamentals per a aconseguir la igualtat i, malgrat l’esforç de molts docents per a revertir o reconduir aquesta injusta situació, encara perduren elements que reprodueixen i perpetuen el sexisme.

D’altra banda, les polítiques neoliberals no garanteixen la igualtat d’oportunitats, ans al contrari. Mentre no hi haja una representació paritària en els òrgans de decisió, mentre no es renove el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, mentre no es previnga la violència masclista, mentre no s’abolisca la prostitució i quede impune el tràfic de dones, mentre els ventres de lloguer continuen mercantilitzant el cos de la dona, mentre no es garantisca el dret a l’avortament, mentre no es contemple la flexibilitat horària o mesures especials per a les famílies monoparentals. En definitiva, mentre tot continue igual, perpetuarem la desigualtat i, de retruc, la superioritat de l’home sobre la dona.

Balanç del curs 2023/2024

El País Valencià torna a patir el menyspreu cap a les dones amb l’entrada al govern del PP i Vox, màxims detractors de la igualtat. El Pla d’Igualtat de Conselleria ha caducat des del 2022, els plans d’Igualtat i Convivència dels centres educatius s’ajornen amb l’excusa de reduir la burocràcia, situació que posarà fi a la reivindicada figura de les coordinadores d’Igualtat. Perdem pes en les comissions de Coeducació en el CECV, (Consell Escolar de la Comunitat Valenciana), no els tremola la veu a l’hora de cancel·lar el projecte Women’s Legacy i, per a acabar-ho d’adobar, inscriuen en el Registre de Fundacions una entitat anomenada Fundación de la Comunidad Valenciana per a defendre els homes maltractats i declarar-la de caràcter assistencial.

És per això que l’Àrea de la Dona de l’STEPV és més necessària que mai. Persistirem en les diverses comissions del CECV, amb la mirada posada en la coeducació i hi aportarem les nostres idees per a millorar la convivència igualitària entre homes i dones. Continuarem treballant Coeduquem. Ho hem fet al llarg del curs 2023-2024 i l’hem iniciat amb la continuació de la campanya «Coeduquem Cançons Feministes», on cada dia 8 del mes facilitem un cartell amb una cançó amb lletra feminista i convidem a la comunitat educativa perquè la pose en pràctica. Aquesta primera etapa va finalitzar el 8 de març de 2024 i comencem amb una nova campanya «Dones de Pensament Feminista».

A finals de setembre participàrem en els actes de les facultats d’educació de la UPV-Alcoi i de la Universitat d’Alacant (UA), consolidant així CoEducArt com a part del currículum de les matèries Educar en Igualtat i Didàctica de les Ciències Socials. Aquesta iniciativa pretén també escampar les potes a la resta d’universitats del País Valencià perquè les futures generacions d’ensenyants s’impregnen de valors de justícia i igualtat. No debades l’Àrea de la Dona de l’STEPV ha estat guardonada amb el Premi Igualtat 2024 de la UA pels anys de treball i foment del projecte CoEducArt. Enguany hi han participat un centenar de centres de tot el PV i cinc grups de la UA. Un any més, el treball coordinat amb els centres educatius ha sigut exposat en la Universitat. La inauguració, les diverses actuacions i els debats s’han dut a terme a la Facultat de l’Educació, on l’alumnat ha pogut participar. En la clausura de les jornades organitzàrem el debat «La Coeducació ara i ací», on comptàrem amb la presència de Guillermina Revuelta i Amparo Zacarés, expertes docents feministes, acompanyades per professores i mestres de tots els sectors educatius, que van exposar les seues experiències més significatives.

Un any més, i ja en duem un bon grapat, s’ha presentat el calendari Temps de dones, dones en el temps, de gran acceptació i utilitat per part d’ensenyants i alumnes per la informació que ens proporciona i per les activitats didàctiques que suggereix. De temàtiques molt variades, enguany el calendari ha sigut protagonitzat per dones arquitectes i enginyeres civils. La tradicional presentació s’ha dut a terme en les tres intercomarcals amb una gran representació de dones dedicades a les diferents branques de l’arquitectura i l’enginyeria. El resultat de cada calendari es deu a l’OM, l’Organització de Dones de la Confederació d’Intersindical i és àmpliament difós pels centres educatius del PV i d’arreu de l’Estat. També editem interessants articles per a la revista Clarió, d’extensió estatal. Ambdós treballs són editats en totes les llengües autòctones.

Conscients que no es pot perdre ni un minut a denunciar la vulneració dels drets humans i que cal treballar de valent en aquesta direcció, hem estat i estarem en les plataformes feministes, en les jornades anuals de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical, punt de reflexió i intercanvi d’idees sobre el present i el futur de la nostra societat masclista i, a més, el Sindicat continua oferint cursos de formació en igualtat oberta a tot el professorat. Finalment, els cursos de formació per a delegats i delegades sindicals reforcen la nostra mirada feminista. En cada acció, en cada manifest, en cada concentració, en cada moció de les juntes de Personal Docent, en cada manifestació en defensa de la igualtat, en cada injustícia que plane sobre les dones, estarem presents perquè l’esperit feminista és també l’ADN del nostre sindicat. I sabem que amb tu serem més fortes i reiniciarem campanyes coeducadores i ecofeministes amb la teua ajuda. L’actualització de la nostra web ha de ser un espai d’interacció col·lectiva per a plantar-nos davant d’una societat que cal reeducar i per a dir que ja n’hi ha prou a la deixadesa de polítiques discriminatòries.

*font
https://violenciagenero.igualdad.gob.es/wp-content/uploads/VMortales_2024_08_28.pdf
https://www.epdata.es/datos/datos-graficos-violencia-genero/49/comunidad-valenciana/299