Allioli 294 - La llengua no es toca

STEPV dona suport als centres d’Educació Especial concertats en la lluita contra l’infrafinançament

Els centres específics d’educació especial (CEE) concertats fa temps que demanen a la Conselleria d’Educació que revisen les quanties dels mòduls del concert educatiu i els actualitze, ajustant-los a la realitat.

Una aula d'un centre d'Educació Especial concertat

dilluns 30 setembre 2024 12:00 h

Lola Navarro
STEPV- Ensenyament Privat

Els CEE concertats fa anys que manifesten a l’administració que les quantitats que reben pel concert no cobreixen el total de les despeses de funcionament ni del personal

Han fet arribar una carta en què expliquen la problemàtica d’aquesta situació a la GVA i han rebut el suport explícit d’associacions i fundacions del sector de la discapacitat, sindicats i entitats d’àmbit federatiu del sector ja que es tracta d’un problema que afecta directament les treballadores i treballadors, entitats i, malauradament (i sobretot), l’alumnat amb discapacitat i grans necessitats de suport educatiu i les seues famílies.

Els CEE concertats fa anys que manifesten a l’administració que les quantitats que reben pel concert no cobreixen, ni de bon tros, el total de les despeses de funcionament ni del personal de què disposen, sense que fins ara se’ls haja tingut en compte. Segons el concert educatiu, el finançament dels CEE per part de la Conselleria d’Educació s’estableix abonant als centres unes quantitats que es fixen anualment en els pressupostos de la GV. Es financen dos conceptes: d’una banda, el mòdul de despeses generals (despeses variables i altres despeses) per a cobrir les despeses de funcionament del centre. De l’altra, el mòdul de personal complementari per a cobrir els costos salarials del personal no docent (educadors/es i fisioterapeutes).
Segons la normativa, el centre ha de comptar obligatòriament amb una ràtio mínima de personal no docent, els costos laborals dels quals s’han de cobrir amb la quantitat del mòdul esmentat. Els problemes econòmics que en aquests moments afecten tots els centres EE es deriven de l’infrafinançament d’aquests dos mòduls. Respecte al mòdul d’altres despeses: les quantitats que la Conselleria abona no s’han modificat des de l’any 2009, mentre que el IPC ha augmentat durant aquest temps un 34,9%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (https://www.ine.es/varipc/verVariaciones.do). Això suposa que, a hores d’ara, els centres només poden cobrir un 65% de les despeses que podien cobrir quan es va fixar aquest mòdul, cosa que genera un dèficit gravíssim que augmenta any rere any. Respecte al mòdul de personal complementari, fins a l’any 2023, els centres mai no han sabut quina quantitat reben per cada figura professional, ja que aquest mòdul engloba totes les figures, sense que mai s’haja proporcionat per part de la Conselleria cap desglossament del que es paga per cada una, malgrat les múltiples peticions. L’any 2024, però, en passar a pagament delegat als/les mestres d’Audició i Llenguatge, les aules d’autisme només estan dotades amb una figura de personal no docent, l’educador/a, a jornada completa.

Aquesta situació és manifestament injusta i està duent els centres específics d’educació especial concertats a una situació insostenible. Actualment, i segons dades de la GVA (https://ceice.gva.es/va/web/centrosdocentes/educacion-especial), al País Valencià hi ha 804 places concertades en CEE. Es tracta, per tant, d’un problema que afecta molt d’alumnat de vulnerabilitat especial, amb discapacitat i grans necessitats de suport.