Allioli 294 - La llengua no es toca

Green Sesame, la transformació cap a una escola més sostenible, ecològica i respetuosa

Imatge dels representants dels socis del projecte Green Sesame

dilluns 30 setembre 2024 12:45 h

Francisco Manuel Garcés Castellano
Equip docent ESFMB - GREEN SESAME

L’Escola Sindical de Formació Melchor Botella participa en el projecte KA220-SCH d’Erasmus+ Green Sesame coordinat per la Bergische Universität Wuppertal (Alemanya) i amb els socis de Università degli Studi G. D’Annunzio Chieti (Pescara), l’associació NET (Itàlia) i Etic-Algarve (Portugal).

El projecte pretén crear una versió ecològica del marc teòric SW-PBS (Positive Behavior Support). Se centra a integrar estratègies de comportament positiu amb pràctiques ecològiques i sostenibles a les escoles, per tal de fomentar tant el desenvolupament social i emocional de l’alumnat, així com la seua consciència i acció en favor del medi ambient.

Per a aconseguir tot això el projecte ha desenvolupat una aplicació mòbil (aplicació-Green Sesame) i una web-app que facilitaran la implementació del marc teòric i proporcionaran recursos al professorat per a poder integrar aquestes activitats en la seua tasca diària.

L’ESFMB va acollir del 25 al 27 de juny la 3a reunió transnacional (TPM) del projecte Green Sesame. Paral·lelament es va desenvolupar una activitat d’aprenentatge (Learning Activity) amb representants de professorat de tots els països socis amb l’objectiu d’analitzar i reflexionar sobre el paper crucial de la naturalesa i l’impacte del canvi climàtic en el benestar psicosocial del nostre alumnat. El professorat es va formar en el marc teòric i sistema de suport multinivell (MTSS). El nostre soci ETIC-Algarve, responsable del desenvolupament de l’aplicació, en va presentar la primera versió. L’aplicació pretén desenvolupar una adaptació innovadora del Sistema de Suport Positiu al Comportament a l’Escola (SW-*PBS) basat en la gamificació i que sens dubte col·laborarà en el desenvolupament de comportaments proambientals en l’alumnat. Les activitats de l’aplicació abordaran també els trastorns de conducta en l’alumnat de 5é i 6é d’educació primària i de 1r i 2n d’educació secundària.

En la reunió transnacional es va acordar el desenvolupament de la fase de pilotatge de l’aplicació que tindrà lloc d’octubre de 2024 a maig de 2025 en centres de tots els països socis amb alumnat de 10 a 14 anys. L’ESFMB farà costat al professorat en la implementació de les activitats als centres educatius que participaran i a les activitats desenvolupades ajudaran a la validació del marc teòric de la metodologia de Green Sesame. El professorat que participe en la fase de pilotatge rebrà instruccions en l’ús de l’aplicació i la web-app i serà introduït als conceptes bàsics del marc SW-PBS i la seua adaptació a pràctiques ecològiques. La fase de pilotatge inclourà formació per a la promoció de comportaments positius i ecològics, així com mètodes per a avaluar l’efectivitat del marc teòric del projecte. El professorat i l’alumnat se sensibilitzaran sobre la importància d’adoptar pràctiques sostenibles en la seua vida quotidiana en un entorn lúdic.