El 23 de maig passarà a la història com el dia en què la comunitat educativa va reaccionar i va dir prou. Prou a les retallades, prou a l’empitjorament de les condicions laborals del professorat, prou a l’arraconament del valencià, prou a la segregació escolar, prou, en definitiva, als atacs sistemàtics d’aquest govern contra l’escola pública.
La vaga va ser un èxit. Una resposta contundent per part de professorat, famílies i alumnat a la gestió del conseller Rovira. La Plataforma per l’Ensenyament Públic ―de la qual forma part l’STEPV―, entitat convocant de la parada, va xifrar el seguiment en vora un 70%. Feia temps que no es produïa una jornada mobilitzadora així. Milers de persones van participar en les diferents concentracions i manifestacions que van tindre lloc de nord a sud de tot el País Valencià. Les principals es van convocar a Castelló, Port de Sagunt, València, Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, Petrer, Alacant, Elx i Torrevella. Més massives encara van ser les manifestacions que a la vesprada van recórrer els carrers de Castelló, Valencià i Alacant.
El govern valencià va tractar de menysprear la vaga. El mateix conseller Rovira, la vespra de la jornada, assegurava que no hi havia cap motiu per a convocar-la i que només responia a interessos polítics de les entitats organitzadores. Com si ell no haguera tingut cap responsabilitat en la gestió caòtica de la Conselleria d’Educació que, des de principi de curs, ha patit enguany tota la comunitat educativa: les desastroses adjudicacions d’inici de curs, el catastròfic transport escolar, l’anul·lació del concurs de trasllats 23/24 de secundària, la suspensió del pla Edificant, l’aplicació del segregador districte únic en el procés d’admissió de l’alumnat, les retallades en les EOI, infantil i primària o la mal anomenada llei de llibertat educativa, que marginarà el valencià en l’escola. De motius, com acabem d’enumerar, n’hi havia prou, inclús per a demanar-ne la dimissió.
Amb tot, els responsables de la Conselleria es desentenen d’aquest clam contundent contra la seua gestió. L’endemà mateix de la vaga van anunciar que denunciarien l’acord de plantilles docents signat el curs passat. Fet que es traduirà en una retallada de professorat, fet que constituirà un nou atac contra l’escola pública. S’esperen temps difícils, perquè aquest govern té un full de ruta ben clar que vol seguir i aplicarà qualsevol mesura, per dura que siga, sense negociar-la abans amb els representants legals del professorat.
Des de l’STEPV continuarem deixant-nos la pell pel professorat i per l’escola pública, com hem fet ―a pesar del que diguen― amb governs de tot signe polític. El curs que ve, si cal, amb més força encara.
Si haguérem d’avaluar la gestió educativa del primer any de govern PP-VOX, la nota seria pèssima.
La comunitat educativa es mobilitza per frenar l’atac a l’ensenyament públic amb nombroses concentracions i manifestacions
El seu activisme contra les retallades en l’Escola Oficial d’Idiomes d’Utiel s’ha fet viral. Anna Oliver és la cap del Departament de Valencià d’aquest centre, que compta amb extensions a Requena, Bunyol i Xiva, i que es reivindica per no desaparéixer.
Francesca Berenguer
Professora de Valencià (IES Hermanos Amorós de Villena)
Josep Canet Ferrer
Director del CEIP Luis Vives de Quesa (La Canal de Navarrés)
Javier Ricó Sesé
Coordinador de Disseny Gràfic de l’Escola Superior de Disseny d’Alacant
Mara Vicent Palmí
Mestra i cap d’estudis del CEIP Martínez Valls d’Ontinyent (Vall d’Albaida)
L’acord afecta 5.000 docents per la tisorada que ara imposa el govern de PP i Vox.
En la mateixa Mesa Sectorial del 30 de maig, els sindicats van viure una nova mostra de la disposició de la Conselleria.
Des de la confederació STEs-Intersindical s’hi han fet nombroses aportacions
El Ministeri d’Educació i Formació Professional, en el seu suposat afany de modernitzar l’FP, continua avançant en un model que afegirà més dificultats a les que ja arrosseguen històricament els estudis d’FP que solucions.
STEPV posarà a la disposició de l’afiliació els serveis jurídics en cas que l’Administració els descompte els diners de la lactància
Que trist és veure com un govern pot fer malbé la tasca que moltes persones han desenvolupat durant anys i anys per a aconseguir allò que teníem i que, a poc a poc, podem perdre. Ha costat molt, però en no res ho destruiran.
La recerca a l’Estat espanyol ha estat sempre una activitat força incompresa. L’Estat mai no li ha dedicat les inversions necessàries per destacar davant d’altres països desenvolupats.
La nostra organització sindical comparteix no només el feminisme sinó l’estima per la nostra professió: la docència.
Els joves valencians han sigut els primers a prendre el testimoni de les protestes a l’estat espanyol.
STEPV organitza una sèrie de jornades formatives amb l’objectiu de posar en valor els CEM
Amb el lema “Ensenyar, aprendre, aplicar per a transformar”, de l’11 al 14 d’abril, més de cent seixanta persones delegades van abordar a Valladolid una àmplia diversitat de temes que preocupen les treballadores i treballadors de l’ensenyament de tots els nivells educatius.
En el marc del congrés, es va celebrar una conferència internacional en què van participar nombroses organitzacions sindicals del món amb les quals STES-Intersindical manté relacions bilaterals o en forma part.
L’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig naix al si del programa d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, l’any passat, concebuda al municipi de Benimodo (Ribera Alta) amb l’objectiu de difondre i dinamitzar la figura de la periodista Didín Puig. Però, qui era Didín?
Les matemàtiques no tenen per què ser difícils ni impopulars; més encara quan estan a tot arreu, i es fonen, per tant, amb la vida. Això ho sabem ben bé en la nostra escola, on, a més, tractem que no es quede ningú arrere en el treball i l’aprenentatge d’aquesta matèria.
Als albors del darrer curs, naixia entre els nyespros i barginges de Callosa d’en Sarrià, una nova forma d’entendre l’educació i la comunicació: veia la llum Ràdio Mirantbò, nom homònim de la nostra partida i escola. Un projecte educatiu que en el seua curta vida, ha sigut capaç de ser guardonat amb el premi Tirant Avant Audiovisuals, així com el premi Carme Miquel de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
«El acequia que don Manuel mandó facer»
Direcció i guió: Esther Morente
Producció: Ramiro Acero
Fotografia: Carlos Aparicio
Muntatge: Alfonso Suárez
Documental. Espanya, 2024
#PrimaveraMusical
Ricard Chulià
Sigfredo Chiroque Chunga
Xavier Besalú, Jordi Garcia, Teresa Julio, David Pujol, Maite Pujol, Antoni Tort, Isabel Vilafranca
L’1 de juny l’STEPV va organitzar un acte en memòria del nostre company, mestre i amic Honorat Ros i Pardo. Una persona compromesa amb la seua gent i la seua terra que ens va deixar el passat 1 de novembre.
Unes 150 persones van participar en la primera “Travessa per la llengua” entre Fanzara i Argeleta organitzada per la confluència -NOS