Allioli 293 - Clam per l’escola pública

La transformació digital a l’aula

Foto d'un curs de competència digital docent

dimecres 05 juny 2024 13:21 h

Piedad Soriano Montiel
Professora d’Informàtica en secundària i FP.

Eliseo Soriano Casanova
Professor d’educació superior en matèries d’Ecosistema digital, disseny web i multimèdia.

Quan ens vam reunir els docents per plantejar i preparar els continguts del curs de Formació Específica d’Acreditació en Competència Digital Docent B1 de l’ESFMB, la primera idea que va sorgir i que es convertiria en el nostre objectiu principal es resumia en només dues paraules: aplicació pràctica.

En el context actual, considerem que la realitat digital que ens inunda implica una sèrie de necessitats a les quals ens hem d’adaptar d’una manera o una altra. Per exemple, la pandèmia de 2020 va deixar clara la conveniència d’una normativa comuna a escala europea, com la del Marc de Referència de la Competència Digital Docent, revisada en 2022 i en la qual basem l’estructura del curs de CDD_B1. A més, des d’un punt de vista personal, hem de ser conscients de la importància d’adquirir coneixements tecnològics i d’estar al corrent dels últims avanços en aquest camp.

No obstant això, per damunt de tot açò dit hi ha la capacitat d’aplicar les eines digitals a les nostres vides i al nostre treball de manera efectiva. Més encara pel que fa al camp de la docència per la seua doble vessant. Primer, el professorat ha de tindre aquestes habilitats i saber aplicar-les a l’aula. Segon, l’alumnat ha d’aprendre a fer un ús segur i creatiu de les tecnologies.

Per aquesta raó, i gràcies al caràcter semipresencial d’aquest curs organitzat per l’ESFMB, hem pogut proporcionar un equilibri necessari entre l’ensenyament teòric, la comprensió de la normativa oficial i l’ús avançat de les eines digitals per a docents. A més, la proximitat en el debat i la retroalimentació han sigut aspectes molt positius, tant per al seguiment en viu de les tasques, com per l’adaptació que el personal docent participant pot traslladar al seu alumnat.

En resum, aquest curs de CDD_B1 assegura al personal docent l’adquisició de les competències digitals necessàries per a l’educació actual. Et convidem a formar part d’aquesta experiència de transformació digital en les pròximes edicions de l’ESFMB.