Allioli 293 - Clam per l’escola pública

Districte únic

Mara Vicent Palmí
Mestra i cap d’estudis del CEIP Martínez Valls d’Ontinyent (Vall d’Albaida)

Foto de Mara Vicent Palmí

dimecres 05 juny 2024 10:59 h

La qualitat de l’escola pública es veurà minvada per molts factors els curs vinent. El professorat i la comunitat educativa hem exercit el nostre dret a fer vaga i hem eixit als carrers per mostrar el nostre desacord, descontentament i enuig per diversos motius, entre ells, trobem els atacs a la nostra llengua, les retallades de plantilla i unitats o el districte únic en el procés d’admissió.

Suprimir plantilla en els centres és sinònim de no poder atendre l’alumnat amb la qualitat que mereix, sinònim de decadència de l’escola pública, ràtios elevades i increment de tasques al professorat, evidències clares del sabotatge a l’ensenyament. Què farem amb els projectes encetats que requereixen codocències? Què farem amb les metodologies innovadores impossibles d’implementar si la plantilla es veu afectada? Què farem amb l’atenció personalitzada d’alumnat amb necessitats cognitives, motores, emocionals o lingüístiques?

A més, a les retallades sumem el districte únic, una normativa segregadora que persegueix el mateix objectiu que té l’escola concertada: definir escoles per estatus social i segregar l’alumnat segons el nivell socioeconòmic i sociocultural. El districte únic dificultarà la integració social, crearà competitivitat entre les escoles públiques de les mateixes localitats, n’afavorirà algunes i en perjudicarà d’altres, fins al punt d’haver-ne de tancar algunes.

La vinculació de l’escola arrelada a l’entorn proper desapareix i perd la seua funció com a element integrador de barri i poble. El districte únic sumat a les retallades d’unitats i professorat desatén i descuida les veritables finalitats i objectius de l’escola pública, l’aprenentatge i la socialització. L’ensenyament públic mereix atendre l’alumnat amb la màxima qualitat i integrar socialment els futurs ciutadans i ciutadanes de la nostra societat.