Allioli 293 - Clam per l’escola pública

La llei d’ensenyaments artístics ja és una realitat

Des de la confederació STEs-Intersindical s’hi han fet nombroses aportacions

dimecres 05 juny 2024 12:13 h

Joan Pérez
Coordinador d’Ensenyaments Artístics d’STEPV

Tot i que es queda curta en alguns aspectes, sí que es fa un pas avant per a la millora dels ensenyaments artístics

S’obri una nova i anhelada etapa amb la recent aprovada llei que regula els Ensenyaments Artístics Superiors i ordena i estableix les equivalències dels Ensenyaments Artístics Professionals. Després del seu pas pel Senat, el 8 de maig va tornar al Congrés i el 23 de maig en tingué lloc l’aprovació definitiva.

Al llarg del recorregut legislatiu, hi ha hagut un gran nombre d’esmenes que han anat evolucionant, modificant-se o simplement suprimint-se. De la mateixa manera, fins al darrer moment, just abans que el projecte es remetera al Congrés per a l’aprovació, des del Senat s’hi van incorporar algunes esmenes, com ara la inclusió dels Ensenyaments Artístics Superiors Circenses o una concreció dels continguts dels Ensenyaments Audiovisuals (incloent-hi el videojoc, l’animació i la cinematografia).

La Confederació STEs, de la qual STEPV forma part, ha estat molt activa i participativa en tot el procediment, aportant esmenes, consultant i informant el professorat i fent arribar els seus posicionaments i propostes per tots els canals possibles.

Tot i que la llei no és tal com la voldríem, ja que es queda curta en alguns aspectes, i en altres,  roman desenfocada ―integració total dels estudis en la universitat, regulació marc de la investigació, doctorats des dels centres EAS, etc.―, sí que es milloren assumptes relatius als estudis, al professorat i a l’estudiantat, i es fa un pas avant per a la millora dels ensenyaments artístics.

Entre les modificacions i novetats que vindran amb la llei, a banda de les incorporacions més recents del Senat enumerades anteriorment, podem citar la introducció dels Ensenyaments Artístics Superiors d’Arts Audiovisuals i els d’Escriptura Creativa, i la possibilitat que les comunitats autònomes facen propostes de creació de nous ensenyaments artístics. També relacionat amb els estudis, es podran implementar dobles titulacions i modalitats d’ensenyament semipresencial, virtual, mixt o dual. De la mateixa manera, es podran oferir titulacions pròpies i altres estudis no oficials relacionats amb la formació permanent. Pel que fa als Ensenyaments Artístics Professionals, es desenvoluparà la creació d’itineraris acadèmics per la possible equiparació dels ensenyaments professionals de música i dansa al nivell de titulació de Tècnic Superior (MECES 1), el reconeixement i l’acreditació de les competències professionals en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals o les equivalències dels ensenyaments artístics professionals en el Marc Europeu de Qualificacions.

Per una altra banda, es declaren a extingir els actuals cossos docents dels ensenyaments artístics i se’n creen de nous ―catedràtics/es i professors/es d’ensenyaments artístics superiors i el mateix esquema als ensenyaments artístics professional, mantenint el cos de mestres de taller―  amb integracions voluntàries i períodes transitoris. Pel que fa a la investigació, es reconeix aquesta tasca i es plantegen una sèrie d’incentius econòmics i professionals en forma de llicència. Es modifica la llei d’incompatibilitats. S’introdueixen les figures de professorat emèrit i visitant, etc.

Aprovada la llei, comença un llarg procés de desenvolupament reglamentari, negociació i concreció de molts dels aspectes que la llei, intencionadament de caràcter molt general, enuncia de manera relativament oberta o difusa. En el termini màxim d’un any a partir de la seua aprovació, el govern, prèvia consulta amb les comunitats autònomes, haurà d’establir el calendari d’implantació.

En el web de la Confederació podeu llegir altres notícies relacionades amb l’evolució de la llei:
https://www.stes.es/category/ensenanza/ensenanzas-de-regimen-especial/