Allioli 293 - Clam per l’escola pública

Aula didàctica Didín Puig: coneix una de les nostres donasses!

L’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig naix al si del programa d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, l’any passat, concebuda al municipi de Benimodo (Ribera Alta) amb l’objectiu de difondre i dinamitzar la figura de la periodista Didín Puig. Però, qui era Didín?

dimecres 05 juny 2024 13:47 h

Eva Cifres Pons

Fem diferents tallers lligats al currículum i a la vida de la periodista. Tot adaptat al nivell educatiu d’aquells que ens visiten

Càndida Puig i Grau, coneguda per tots com a Didín, naix a Guadassuar el 28 de juny de 1927. Sa mare era mestra d’escola i son pare secretari d’ajuntament, i creia fermament en el foment del coneixement i l’educació per a totes i tots. Tant, que allà on treballava obria escoles i revistes en valencià. Motiu pel qual va ser afusellat en acabar la Guerra Civil.

Després de l’assassinat de son pare, Didín va anar a viure amb la mare i el germà a la localitat de Benimodo. Educada amb els valors de llibertat i democràcia que els pares defenien, sempre deia: “No podria haver viscut en altre lloc que no fora Benimodo”, segons ella mateixa, “l’epicentre del món”.
Cap a la primeria dels anys cinquanta participà amb la gran majoria d’intel·lectuals valencianistes en els cursos de Lo Rat Penat amb Enric Valor, Carles Salvador o Manuel Sanchis Guarner. Cal remarcar que tots eren homes! Però el seu desig d’estudiar en la universitat es va veure truncat pel sistema franquista, ja que es va negar a fer els cursos de la Secció Femenina de la Falange.

“Mare, que m’he equivocat de tren i estic a París”, li va dir a sa mare.  Als anys seixanta començava el seu exili amb gent com George Brassens o la Duquessa Roja. En aquella època estudià periodisme, i des de la capital francesa passà informació clandestinament per la frontera i organitzà concerts i recitals de poetes on portà artistes com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Ovidi Montllor.

Anys més tard, a partir dels setanta, tornà a Benimodo. Va ser la primera dona que va donar classes de valencià en els jesuïtes de València. A més, va treballar en editorials com ara Gorg, la distribuïdora Molinell o la discogràfica Edigsa, on representava músics com Ovidi Montllor, el grup de danses Alimara o el grup Al Tall. Dona incansable, començà la seua tasca cultural en la premsa escrita per a després treballar tant en la ràdio com en la televisió pública: de RTVE a RTVV.

La seua amistat la portà a estar sempre ben a prop de la seua gent. Amiga i veïna, pròxima i acollidora. Va ser amiga de persones com Enric Valor, Ovidi Montllor, Carmelina Sánchez-Cutillas, Joan Fuster, Matilde Salvador, Rafa Armengol i, sobretot, de Vicent Andrès Estellés, amb qui intermedià per aconseguir-li una casa a Benimodo, on el poeta acabaria els seus dies.

Didín va morir en 2019 amb 91 anys. Va rebre diferents premis per la seua trajectòria biogràfica, com ara el Micalet d’Honor, en 2010, “per la seua vida dedicada a la cultura i al nostre poble”. En 2017, el Guardó d’Or al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana, així com el Guardó d’Or de la Mancomunitat de la Ribera Alta, en 2018, entre altres.

Arreplegant el guant d’aquells valors democràtics, de respecte i solidaritat, s’ha promogut l’Aula Didàctica, en què fem diferents tallers lligats al currículum i a la vida de la periodista. Tot adaptat al nivell educatiu d’aquells que ens visiten. L’alumnat o tots aquells que ens visiten visualitzen en la sala de la Cultura un dels documentals, seguidament, es fa un treball de recorregut històric amb imatges segons el tipus de taller que faran després. Quan els alumnes són més menuts es fa un contacontes biogràfic en un espai adequat per a les diferents activitats. Hi ha diferents espais que visitaran: l’aula Cuina Didín, l’aula Didín i l’escenari. Finalment, fan un recorregut per la localitat de Benimodo amb diferents parades.

Cal dir que ens adaptem a horaris, i tots el materials que utilitzem són gratuïts.  Podem agafar un màxim de 60 xiquets per dia. No n’hi ha mínim. Una oferta variada lligada al context històric, en què veiem des dels gèneres periodístics, l’exili, el folklore, la música, aficions, o reflexions, fins a activitats d’innovació, així com rutes per Benimodo urbanístiques, literàries, plàstiques, visita a la casa de Didín, entre altres propostes; una experiència creativa, divertida i interessant dirigida a diferent tipus d’alumnat: infantil, primària, secundària, batxillerat, universitaris o professorat. Així com a totes aquelles persones que ho sol·liciten a través de la pàgina web https://portal.edu.gva.es/didinpuig/

Des de l’Aula s’han realitzat uns materials audiovisuals com L’Auca animada de Didín, i Didín, el valor d’una dona, dirigits a diferents tipus d’alumnat. S’han confeccionat unes quantes peces musicals de material didàctic, així com una sèrie de material on tots els que ens visiten s’emporten seu propi record: panells expositius, llibretes reciclades, teles cosides, cabuts, màscares, maletes, etc.

La importància de Didín Puig radicava en la seua capacitat per a fer-se ressò de tot allò que significa la identitat d’un poble treballant per un futur millor. És un element clau per a entendre la història del segle XX valencià. Un exemple de tenacitat i de lluita, un model de constància i de fidelitat. El punt d’unió de moltes sensibilitats i ideals.

Si alguna cosa destaca d’ella és la seua incansable lluita cultural, la defensa de la llengua i, sobretot, el seu posicionament des de la visió d’una dona per a aconseguir fer una societat més justa i igualitària. Fomentar la lectura i l’educació en els més menuts era imprescindible.
Treballem en la difusió d’una figura que ha fet història on des de l’educació puguem estimar igual que ella: unes arrels, una cultura i una llengua. Vos esperem a tots i totes a l’Aula!