Allioli 293 - Clam per l’escola pública

Sí al Valencià

Francesca Berenguer
Professora de Valencià (IES Hermanos Amorós de Villena)

Foto de Francesca Berenguer

dimecres 05 juny 2024 10:51 h

 

La Conselleria va informar als centres de predomini lingüístic castellà sobre l’aplicació legal del manteniment o la modificació del Pla lingüístic. El problema rau en el fet que en els consells escolars van decidir aquesta mesura, i de la mateixa manera que es va acordar el manteniment del PLC, podria haver-se decidit el contrari.

Què comporta que açò es debata en el Consell Escolar i que no es tinga en compte la veu dels especialistes? Doncs que es qüestiona qualsevol tema estrictament educatiu, sense criteri. Des del departament de Valencià vam apostar pel manteniment del PLC, tot i que ni de bon tros garanteix l’equitat lingüística.

A més, encara tenim l’obsoleta llei l’exempció del Valencià. Cada curs hem d’explicar a l’alumnat i a les famílies els nombrosos beneficis que suposa cursar l’assignatura, com ho fa qualsevol alumne valencianoparlant que estudia Castellà. En l’ESO ja no trobem cap cas d’exempció. En el batxillerat és on hi ha un gran nombre d’exempts.

Ens sentim qüestionades per haver de tornar a justificar un tema que estava tancat. Estem fartes d’una subjectivitat revengista institucional en forma d’odi malaltís cap al valencià. Amb tot, nosaltres seguirem ensenyant Valencià amb entusiasme.

Estimar el valencià, també significa estimar la diversitat, que és la millor actitud per a assaborir plenament la vida. Qui és partidari de Sí al Valencià, és partidari del sí al plurilingüisme, del sí al respecte per la diversitat, del sí tant a Garcia Lorca com a Estellés. En definitiva, d’estimar les paraules.