Allioli 293 - Clam per l’escola pública

El Tribunal Suprem avala la compatibilitat de l’excedència i el permís de lactància per als docents de l’ensenyament concertat

STEPV posarà a la disposició de l’afiliació els serveis jurídics en cas que l’Administració els descompte els diners de la lactància

dimecres 05 juny 2024 12:45 h

STEPV Privada

El VII Conveni col·lectiu d’empreses d’ensenyament privat sostingudes totalment o parcialment amb fons públics permet gaudir del permís de lactància amb una hora diària d’absència del lloc de treball fins que l’infant tinga 9 mesos. També és possible acumular les hores en jornades completes i gaudir-les d’una sola vegada en acabar el permís per naixement, en un total de 30 dies naturals.

Fins ara, els i les docents de concertada del País Valencià que triaven l’acumulació d’hores del permís de lactància i, a continuació, demanaven una excedència, perdien el dret al permís de 30 dies naturals de lactància acumulada que tenim reconegut al nostre conveni col·lectiu. L’Administració considerava que, com que no s’estava treballant per estar en excedència, no es generava el dret al permís de lactància, aleshores els descomptava l’import del permís gaudit.

Aquesta situació injusta canvià amb la sentència 339/2024, de 22 de febrer de 2024 del Tribunal Suprem, motivada per una denúncia col·lectiva del professorat de les Illes Balears. L’Administració balear (com la valenciana) es negava a finançar la nòmina i la Seguretat Social de l’empleat que substitueix el titular del permís de lactància. La sentència del tribunal destaca, en canvi, que el permís de lactància en la modalitat d’acumulació de jornades és “un dret de conciliació” que no s’ha de tocar quan la persona treballadora demana un permís no retribuït o excedència. Segons el TS, “l’acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de maig del 2016 estableix que el permís de lactància d’una hora diària d’un fill menor de 9 mesos pot ser acumulat al permís de maternitat o paternitat”. Ara bé, com afirma el Tribunal, l’acord no conté cap prohibició perquè, amb posterioritat, es “puguen exercir altres permisos o drets de conciliació com ho són l’excedència”.

“La interpretació de l’Administració recurrent”, argumenta la sentència ‒que genera jurisprudència‒, “desnaturalitzaria el permís de lactància, que és un permís retribuït i la finalitat essencial del qual és la de prolongar el temps de cura del menor en aquesta fase tan primerenca, immediatament després del permís per naixement, que la pràctica qüestionada de no finançar la nòmina o la Seguretat Social del treballador/a substitut, restringeix, de facto”.

El Tribunal Suprem es basa principalment en “la dimensió constitucional de totes aquelles mesures normatives tendents a facilitar la compatibilitat de la vida laboral i familiar de les treballadores i treballadors que ha de prevaldre i servir d’orientació per a la solució de qualsevol dubte interpretatiu en cada cas concret”.

A partir de la publicació d’aquesta sentència, STEPV-Iv anima tota aquella persona treballadora de la concertada que ho desitge a sol·licitar l’excedència per cura de filla o fill després del permís de lactància acumulada. El Sindicat posa a la seua disposició els Serveis Jurídics en cas de patir qualsevol incidència.