Allioli 293 - Clam per l’escola pública

Ràdio Mirantbò: llengua, estima i territori

Als albors del darrer curs, naixia entre els nyespros i barginges de Callosa d’en Sarrià, una nova forma d’entendre l’educació i la comunicació: veia la llum Ràdio Mirantbò, nom homònim de la nostra partida i escola. Un projecte educatiu que en el seua curta vida, ha sigut capaç de ser guardonat amb el premi Tirant Avant Audiovisuals, així com el premi Carme Miquel de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

dijous 06 juny 2024 10:07 h

Miquel Marín
Mestre i coordinador de Ràdio Mirantbò
CEIP Mirantbò de Callosa d’en Sarrià (La Marina Baixa)

La participació activa i amb ella l’aprenentatge significatiu, ha estat present en tot el procés de creació de la ràdio

És un projecte on passen cursos de molt variada edat, i és totalment inclusiu, amb una participació activa des de la riquesa que aporta la diversitat del nostre benvolgut alumnat. Una ràdio què té com a pilars fonamentals: l’ús de la llengua i la normalització lingüística, l’apoderament de l’alumnat i el pensament crític com a ferramenta per a la transformació social.

Amb aquests objectius naix la ràdio com a mitjà de comprensió i expressió del món, com a mitjà per a contar allò que ens passa, la nostra història, d’una manera molt pròpia, propera i arrelada al territori. L’arrelament al territori, fa de Ràdio Mirantbò una ràdio en valencià, que aposta per la normalització lingüística i que està servint per a aprofitar una ràtio d’alumnat baixa per treballar aspectes de la parla que a l’aula ordinària queden en un segon o tercer pla: la prosòdia, tan important per a transmetre i interpretar un missatge; la pronunciació correcta en valencià, com puguen ser les vocals obertes en persones que no tenen la llengua a casa. O bé, i seguint amb aquest grup de persones, poder motivar-los i donar-los la confiança suficient perquè empren la llengua de forma diària i natural.

Servint a aquest fi lingüístic en són bandera seccions nostres com: “Dites, embarbussaments i endevinalles del Mirantbò”, que serveixen alhora per a la recuperació de la nostra tradició oral o bé “Radiocontes”, on interpretem relats curts d’autors com Llorenç Giménez o Gianni Rodari. Quan no, convidem a Úrsula, la bibliotecària del poble, per a ajudar-nos a entonar en els programes i gravar amb nosaltres!

I com no, també tenim el “Mirantbò Comedy”, on les més menudes gaudeixen contant acudits. També, les nostres falques publicitàries d’infantil, o bé, “El Racó de la Música”, on difonem grups, música i artistes en la nostra llengua, com: Marala, Pep Gimeno, el Botifarra, o Zoo.

Canviant de terç, i aventurant-nos a parlar del segon pilar de la ràdio, l’apoderament de l’alumnat, cal dir que aquest factor és el motor i la motivació de la nostra xicalla.

La participació activa, com s’ha esmentat adés, i amb ella l’aprenentatge significatiu, ha estat present en tot el procés de creació de la ràdio. Des del disseny del logotip, així com la proposta de programes, de forma conjunta amb el professorat. Seguint amb aquesta línia, pensem que aquesta participació és un tret identificador del nostre projecte de poòdcast; de fet, els programes hui dia es desenvolupen de la mateixa manera: els grups d’alumnes fan la prova de micròfons, l’escriptura de guió, els assajos, la gravació, i fins i tot creen cartells i vídeos propagandístics que ajuden a la difusió del projecte. Per no parlar d’una de les activitats que més diverteixen la xicalla: eixir pel poble a repartir quartilles a la gent, així com parlar amb els establiments per a penjar els cartells! Tot un comboi!

Per a tancar aquest bloc, vull afegir les paraules d’un alumne de sisé, que va escriure en un moment de reflexió quan acabà el curs: “Ràdio Mirantbò ha sigut un lloc on les coses van espai, no ixen a la primera. Però quan acabes i ho aconsegueixes, fa que confies més en tu mateix”.

I és que, seguint aquest fil, la nostra ràdio es reivindica com un lloc on posar el fre, on no cap la immediatesa que impera en la societat, en definitiva, un espai de calma, cura i reflexió. Per a concloure, cal explicar el tercer pilar, la nostra bandera, què és el pensament crític. El pensament crític en la ràdio, s’entén per la forma amb la qual es tracta l’alumant, fent-lo partícip de la realitat que l’envolta. Es tracta llavors, d’investigar, tocar, explorar aquells temes que ens interessen, d’una forma contextualitzada i apoderadora. Fruit d’aquesta voluntat, tenim les darreres seccions per explicar: “La Veu Callosina”, la nostra secció d’opinió on s’han abordat temes com el 8M, s’ha parlat sobre la situació del col·lectiu LGTBIQ+, o bé, hem fet una entrevista a Jéssica Sanchis, psicòloga i mare del col·legi, per tractar un tema tant d’actualitat com és la salut mental.
Per a concloure aquest tercer pilar, esmentem una de les seccions que més interés suscita, sobretot per la implicació de famílies, persones del poble, i altres referents: “Converses fora de classe”. Des d’aquest indret s’han realitzat entrevistes al grup musical Òwix, a la rondalla Soca en arrel, hem sentit la veu de dones apoderades com Rita Cabañero, àrbrita professional de futbol; també hem desmuntat prejudicis lingüístics amb el reconegut lingüista callosí Vicent Beltran… Fins i tot, hem fet una anàlisi dels projectes urbanístics a les nostres comarques amb la plataforma Salvem la vall de Llíber i Callosa Sostenible.

Al remat, la qüestió ací és i serà educar persones en l’estima i defensa del territori, així com l’estima i defensa de les persones que l’habitem.
Gràcies, doncs, a companyes, famílies, col·lectius i persones anònimes que ens han fet costat per a continuar avant! Convidem el públic a trobar-nos en les xarxes socials i donar suport al projecte, perquè ara més que mai: “Baixa al carrer i participa. No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu”.