Allioli 293 - Clam per l’escola pública

STEPV estudia accions legals contra la Conselleria per les retallades en les plantilles

L’acord afecta 5.000 docents per la tisorada que ara imposa el govern de PP i Vox.

Foto de la concentració abans de la Mesa Sectorial el 30 de maig

dimecres 05 juny 2024 11:01 h

Stepv
Àrea de publicacions i comunicació

El secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, va afirmar que les plantilles aprovades pel Botànic els lliguen les mans per a desenvolupar les seues polítiques

El darrer dijous de maig, a les acaballes del curs acadèmic, la Conselleria d’Educació va portar a la mesa sectorial de negociació la denúncia de les plantilles que havien acordat tots els sindicats amb l’anterior govern. La maniobra es va anunciar dies abans, just quan acabava de celebrar-se la vaga educativa i les mobilitzacions havien recorregut el País Valencià de dalt a baix. El sindicat estudia portar als jutjats a la Conselleria per evitar la denúncia d’un acord que no s’ha acabat de desplegar totalment i que no tenia ni un any de vida.

En aquest context de confrontació, STEPV considera que la Conselleria ha construït un argumentari per a justificar la no aplicació dels acords i la seua modificació per a impedir el creixement de plantilles previst per al curs que ve, de quasi 2000 docents més. Si, a més, deixen sense efecte les plantilles del curs 2023/24, la retallada serà de vora 5.000 docents, la mateixa que durant la darrera legislatura de l’exconsellera i actual alcaldessa de València, M. José Català. Cal recordar, a més, que el conseller Rovira va manifestar als mitjans de comunicació l’estiu de 2023 que sobraven docents en el sistema educatiu.

La Conselleria argumenta que l’acord signat pels cinc sindicats de la Mesa Sectorial amb el govern del Botànic es nul de ple dret perquè no complia determinats requisits legals, un fet que no ha estat acceptat pels sindicats STEPV, CCOO i UGT. Segons va quedar clar durant la mesa, no hi ha cap dificultat pressupostària per a aplicar els acords, que seria un argument de pes per a paralitzar-ne l’aplicació. Si la Conselleria ha detectat alguna errada tècnica en l’acord la pot solucionar sense necessitat de denunciar-lo.

STEPV va argumentar, a més, que els acords de plantilles no es poden denunciar encara, perquè no s’han desplegat totalment. El Sindicat va al·legar la sentència ferma contra l’acord de professorat interí de 2013, guanyada per STEPV, precisament per aquest motiu. A més, STEPV va sol·licitar a la Conselleria, en rebre la convocatòria de la Mesa Sectorial, que facilitara l’informe de l’Advocacia sobre el qual es basava la denúncia dels acords de plantilles, segons va informar la premsa. La Conselleria no va respondre a les peticions, per la qual cosa ha incomplit flagrantment el dret dels sindicats a tindre tota la informació davant d’una mesa de negociació, atemptant contra el principi de bona fe negocial arreplegat en l’EBEP i contra el dret de llibertat sindical arreplegat en la Constitució i en la llei de llibertat sindical (LOLS).

Marc Candela, coordinador d’acció sindical d’STEPV explicà, en una assemblea posterior, els detalls de la mesa sectorial i va subratllar una frase del secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, que, segons Candela, és clau per a entendre la situació. Va afirmar que les plantilles aprovades pel Botànic els lliguen les mans per a desenvolupar les seues polítiques. Vaja, que no volen incrementar les plantilles per a millorar l’atenció de l’alumnat. Volen retallar en la pública per a transvasar recursos a la concertada.