Allioli 293 - Clam per l’escola pública

Ja n’hi ha prou!

dimecres 05 juny 2024 10:32 h

El 23 de maig passarà a la història com el dia en què la comunitat educativa va reaccionar i va dir prou. Prou a les retallades, prou a l’empitjorament de les condicions laborals del professorat, prou a l’arraconament del valencià, prou a la segregació escolar, prou, en definitiva, als atacs sistemàtics d’aquest govern contra l’escola pública.

La vaga va ser un èxit. Una resposta contundent per part de professorat, famílies i alumnat a la gestió del conseller Rovira. La Plataforma per l’Ensenyament Públic ―de la qual forma part l’STEPV―, entitat convocant de la parada, va xifrar el seguiment en vora un 70%. Feia temps que no es produïa una jornada mobilitzadora així. Milers de persones van participar en les diferents concentracions i manifestacions que van tindre lloc de nord a sud de tot el País Valencià. Les principals es van convocar a Castelló, Port de Sagunt, València, Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, Petrer, Alacant, Elx i Torrevella. Més massives encara van ser les manifestacions que a la vesprada van recórrer els carrers de Castelló, Valencià i Alacant.

El govern valencià va tractar de menysprear la vaga. El mateix conseller Rovira, la vespra de la jornada, assegurava que no hi havia cap motiu per a convocar-la i que només responia a interessos polítics de les entitats organitzadores. Com si ell no haguera tingut cap responsabilitat en la gestió caòtica de la Conselleria d’Educació que, des de principi de curs, ha patit enguany tota la comunitat educativa: les desastroses adjudicacions d’inici de curs, el catastròfic transport escolar, l’anul·lació del concurs de trasllats 23/24 de secundària, la suspensió del pla Edificant, l’aplicació del segregador districte únic en el procés d’admissió de l’alumnat, les retallades en les EOI, infantil i primària o la mal anomenada llei de llibertat educativa, que marginarà el valencià en l’escola. De motius, com acabem d’enumerar, n’hi havia prou, inclús per a demanar-ne la dimissió.

Amb tot, els responsables de la Conselleria es desentenen d’aquest clam contundent contra la seua gestió. L’endemà mateix de la vaga van anunciar que denunciarien l’acord de plantilles docents signat el curs passat. Fet que es traduirà en una retallada de professorat, fet que constituirà un nou atac contra l’escola pública. S’esperen temps difícils, perquè aquest govern té un full de ruta ben clar que vol seguir i aplicarà qualsevol mesura, per dura que siga, sense negociar-la abans amb els representants legals del professorat.

Des de l’STEPV continuarem deixant-nos la pell pel professorat i per l’escola pública, com hem fet ―a pesar del que diguen― amb governs de tot signe polític. El curs que ve, si cal, amb més força encara.