Oposicions

La Conselleria castiga el personal aspirant a les oposicions

Ha publicat la convocatòria sense esperar a la modificació del RD d’ingrés, més beneficiosa per a les persones aspirants, i amb places reservades per al procediment del concurs de mèrits

dimarts 11 gener 2022 19:29 h

STEPV considera una barbaritat i un càstig a les persones opositores no esperar a la modificació del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent que està en tràmit ara mateix. Aquesta decisió és incomprensible i contra tota lògica, ja que les condicions en què es duran a terme les oposicions quan es publique la modificació del Reial Decret, prevista pròximament, són més favorables per a les persones que s’hi presenten.

STEPV demana la suspensió cautelar fins que s’aclarisquen les places que han d’anar un procediment o altre

Les modificacions que molt probablement s’aprovaran i que estan recollides en l’esborrany proposat pel Ministeri d’Educació contemplen unes condicions similars a les que es van aplicar transitòriament entre 2007 i 2011 i que no s’aplicaran en les oposicions del cos de mestres. En aquest quadre comparatiu es poden veure les diferències:

                                                                                                                                           
Convocatòria publicada al DOGV Proposta de modificació del Ministeri
FASE D’OPOSICIÓ
4 proves: Prova teòrica, pràctica i defensa de la programació didàctica i d’una unitat didàctica2 (o 3) proves: Prova teòrica (pràctic només per a especialitats amb continguts pràctics). Defensa d’una unitat didàctica (la programació no s’ha de defensar)
Proves eliminatòries Proves no eliminatòries
En el teòric es trien els temes següents:
                 
  • En especialitats amb menys de 25 temes, s’haurà de triar entre 2 temes.
  •              
  • En especialitats entre 25 i 51 temes, s’haurà de triar entre 3 temes.
  •              
  • En especialitats amb més de 50 temes, s’haurà de triar entre 4 temes
  •          
                 
  • En especialitats amb menys de 25 temes, s’haurà de triar entre 3 temes.
  •              
  • b) En especialitats entre 25 i 51 temes, s’haurà de triar entre 4 temes.
  •              
  • c) En especialitats amb més de 50 temes, s’haurà de triar entre 5 temes
  •          
FASE DE CONCURS
Experiència docent: màxim 5 punts Experiència docent: màxim 7 punts
Formació acadèmica: màxim de 5 punts Formació acadèmica: màxim de 2 punts
Altres mèrits: màxim 2 punts Altres mèrits: màxim 1 punt
NOTA FINAL
Ponderació 70% fase oposició i 30% fase concurs Ponderació 60% fase oposició i 40% fase concurs

La Conselleria d’Educació ha publicat una delirant nota de premsa en què afirma que la convocatòria de les oposicions respon a «l’esforç de les persones aspirants». Serà difícil trobar persones aspirants que preferisquen fer front a quatre proves eliminatòries en lloc de dues proves, o haver de veure reduïts els temes a triar en la prova teòrica i, per tant, perdre opcions. O hem d’interpretar que la Conselleria considera masoquistes les persones aspirants i per això no s’espera a la modificació del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent?
Les poques millores que proposa el Ministeri d’Educació en el procediment no s’aplicaran en les oposicions del cos de mestres convocat per la Conselleria d’Educació, amb l’argument que es dona seguretat jurídica als milers de persones que estan esperant la convocatòria des de fa tres anys, com si esperar a la modificació del reial decret no donara també seguretat jurídica.
I parlant de seguretat jurídica, les places que ha oferit la Conselleria en aquest procediment no s’ajusten a la llei Iceta, publicada el 29 de desembre passat, ja que no s’han tingut en compte les places ocupades per personal interí amb més de cinc anys d’antiguitat, que s’haurien d’oferir al concurs de mèrits i no al concurs oposició, com ha fet la Conselleria.
És per això que STEPV va sol·licitar en la Mesa Sectorial i ahir mateix a la Conselleria d’Educació que, abans de publicar la convocatòria, calia definir quines places s’han d’oferir al concurs de mèrits i quines al concurs oposició, petició a la qual la Conselleria va fer oïdes sordes al·legant que les places oferides no es veuen afectades per la Llei Iceta, cosa que no comparteix en absolut el Sindicat. És per això que STEPV demanarà la suspensió cautelar de la convocatòria fins que s’aclarisquen quines places han d’anar al procediment de concurs oposició i quines no i, per a això, és indispensable convocar la Mesa Sectorial, sobretot després que el 29 de desembre es publicara la llei Iceta en el BOE.
Les administracions han de buscar a tota costa complir la llei i introduir inseguretats jurídiques que molt probablement acabaran en impugnacions. Cal recordar que el personal interí que ocupe vacants estructurals durant més de tres anys està en una situació d’abús de temporalitat segons reconeixen diverses sentències europees.
Tot i que la llei Iceta i les modificacions del sistema d’ingrés plantejades pel Ministeri d’Educació tampoc solucionaran al 100% la situació, sempre seran millor que aplicar el sistema obsolet, injust, poc transparent i subjectiu que suposa l’actual sistema de concurs oposició, que tampoc beneficia a les persones que es volen incorporar a la funció pública docent.
D’altra banda, les proves s’iniciaran a partir del dia 11 de juny de 2022, és a dir, amb el curs acadèmic encara en marxa, en contra, novament, de l’opinió del sindicat. En les oposicions de 2021 l’avançament de les proves va ser absolutament negatiu, tant per al professorat membre dels tribunals com per al professorat interí, ja que en l’any més dur de la pandèmia s’havia d’atendre l’alumnat amb jornades dobles i triples i atendre també les oposicions els caps de setmana. Enguany passarà el mateix i la Conselleria sembla no aprendre dels seus propis errors.
De la mateixa manera, STEPV ja va advertir en setembre, quan es va negociar l’oferta pública d’ocupació i s’estava tramitant la llei Iceta, que la Conselleria havia d’esperar a la publicació de la llei perquè afectaria l’oferta, com finalment així va ser. De les 2.500 places previstes per al concurs oposició, la Conselleria va haver de retirar 1.272 per al procediment del concurs de mèrits extraordinari que estableix la llei Iceta, tal i com va avisar STEPV, després que la Conselleria anunciara a so de bombo i platerets que s’oferirien 2500 places a concurs oposició.
No fer cas al Sindicat majoritari de l’ensenyament té aquestes conseqüències.

Consulta ací la convocatòria

Etiquetat com a

oposicions

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR