Polítiques educatives

STEs-i rebutja la falta de participació de la comunitat educativa

STEs-i no assistirà a la presentació del Pla estratègic de Convivència Escolar

dimarts 26 gener 2016 21:09 h

El Consell de Ministres de divendres passat, 22 de gener, va aprovar el primer informe del Pla Estratègic de Convivència Escolar que ha elaborat el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Des de la Confederació d’STEs-i volem manifestar la nostra sorpresa en conéixer aquesta proposta del MECD a través dels mitjans de comunicació. Curiosament, en la introducció d’aquest pla, el Ministeri s’ufana a afirmar que s’ha dut a terme “des del diàleg i el consens per aconseguir la col·laboració i coordinació de diferents institucions”, i fins i tot dedica un apartat a la participació de la comunitat educativa. Des de la Confederació d’STEs-i, volem denunciar que en cap moment s’ha comptat amb aquesta organització sindical per a l’elaboració de l’esmentat Pla estratègic de Convivència Escolar, tot i que el pla conté mesures dirigides específicament al personal docent, que, si s’aprova, hauria d’exercir noves tasques. Per això, les organitzacions sindicals, com a representants del professorat, han de ser convocades i informades.

Pel que fa al contingut de l’esmentat pla, constatem que sembla obrir una nova via a processos de privatització. De fet, en la línia d’actuació 5, parla de promoure la coordinació amb el “teixit associatiu i empresarial”, arribant a establir com a mesura (M 5.2) la col·laboració entre entitats públiques i privades per a l’“aplicació, seguiment i avaluació de plans nacionals”. D’altra banda, ens sembla totalment improcedent que un govern en funcions i en espera que es constituïsca un de nou, prenga mesures d’aquest tipus de forma unilateral. Abordar un tema de tanta importància com la prevenció de la violència, del masclisme, de l’homofòbia s’ha de fer amb la participació de la comunitat educativa i concretament amb la del professorat.

En un altre ordre de coses, és sens dubte oportunista una mesura que sorgeix precisament del govern que ha impulsat retallades que no han fet més que deteriorar la convivència en els centres educatius: la reducció de plantilles, la manca de personal de suport i reforç, l’increment de la jornada lectiva i les tasques burocràtiques del professorat, l’augment de la ràtio d’alumnat per aula en tots els nivells educatius, la desaparició de desdoblaments, reforços i programes específics per a alumnat amb dificultats, la reducció dels plans de formació del professorat, etc. Tot un seguit de mesures que han pretés asfixiar i deteriorar l’ensenyament públic en tots els seus aspectes i, davant d’aquesta situació, la millor mesura que el senyor ministre en funcions hauria de prendre per millorar la convivència en els centres educatius és revertir totes les retallades que va impulsar el seu predecessor i que van empitjorar la situació dels centres educatius fins a límits inaudits.

Des de la Confederació d’STEs-i, volem mostrar la nostra indignació per l’absència de negociació d’aquesta proposta i el nostre rotund rebuig a aquest últim intent del MECD d’obrir noves vies de mercantilització al voltant de l’àmbit educatiu i les seues diverses facetes.

Recordem que la convivència escolar és un altre àmbit més del currículum i de l’acció educativa que ha d’estar al marge de qüestions crematístiques en l’educació. Per tant, la Confederació d’STEs-i no acudirà a la presentació del Pla Estratègic de Convivència Escolar com a rebuig a la manca de participació de la comunitat educativa i insta el ministre a prendre les mesures que la comunitat educativa espera: la paralització de la implantació de la LOMQE i la retirada de les retallades en educació.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR