Plurilingüisme

Decret de plurilingüisme: una oportunitat perduda en la recuperació del valencià

La Comissió Permanent del Consell Escolar Valencià (CECV) aprova el Dictamen sobre el projecte de decret de Plurilingüisme, que inclou una sèrie de recomanacions a l’Administració educativa i el Vot particular presentat per STEPV en contra del projecte de decret.

dimecres 12 octubre 2016 18:46 h

Dimarts 11 d’octubre va tindre lloc a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la sessió de la Comissió Permanent del Consell Escolar de la Comunitrat Valenciana (CECV) a fi d’elaborar el Dictamen sobre el PROJECTE de DECRET XX/2016, de XX de XX, del Consell, pel qual s’estableix el model lingüístic educatiu valencià i es regula la seua aplicació als ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana, últim tràmit previ a l’Informe del Consell Jurídic Consultiu perquè el Govern valencià aprove la norma base que regularà el model plurilingüe al sistema educatiu valencià.

STEPV ha presentat un Vot particular que recull els elements bàsics de la nostra discrepància amb la proposta de decret

Des de bon començament, STEPV ha fet públiques les mancances d’aquesta norma perquè es faça realitat allò que fa més de tres dècades va ser aprovat en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i que recull l’article 19.2 d’aquesta norma: “al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l’ensenyament, i qualsevol que haja estat la llengua habitual en iniciar els estudis, els alumnes han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà”. Tant a les meses de negociació com a les xarxes socials, tant en articles publicats com a les assemblees convocades pel sindicat, hem explicat a tort i dret que aquest decret de Plurilingüisme no és el que li convé de cap manera al sistema educatiu valencià. És més: estem convençuts i convençudes que amb aquesta proposta s’ajorna sine die la possibilitat de fer realitat aquest manament de la LUEV. No tenir presents els més de 30 anys de programes d’ensenyament en valencià; no tenir en compte la realitat sociolingüística del país (valencià, castellà i anglés no es troben en la mateixa situació en el punt de partida, ni els objectius que es persegueixen en la competència comunicativa en les tres llengües són els mateixos); i vincular l’increment del valencià com a llengua vehicular d’instrucció a l’increment de l’anglés (quan comptem amb un nombre testimonial de professorat capacitat per a vehicular en aquesta llengua), són elements que poden suposar (que, de fet, suposen) un fre en la normalització del valencià com a llengua central del sistema educatiu valencià. I no amb l’objectiu de provocar una nova susbtitució lingüística, com prediuen alguns malastrucs malintencionats (cosa, per altra banda, impossible), sinó amb la finalitat de dotar el nostre jovent d’unes eines que els permeten desenvolupar-se en la societat del present i del futur, una societat multilingüe que necessita persones plurilingües.

És per això que STEPV ha presentat un Vot particular que recull (en consonància amb allò acordat amb Escola Valenciana i altres entitats) els elements bàsics de la nostra discrepància amb el projecte de decret de Plurilingüisme: no compartim l’excessiu nombre de nivells (alguns dels quals no poden ser catalogats, amb un mínim de rigor científic, de programes plurilingües) i proposem la desaparició dels nivells bàsics; no estem d’acord amb el calendari d’aplicació i en proposem un acurtament; no hi veiem cap mecanisme que garantisca la progressió entre els nivells inferiors i els avançats, quedant-se el dinamisme del programa només en això, una paraula que, en aquest cas, no fa la cosa; no compartim el vincle que el projecte de decret estableix entre valencià i anglés, ja que suposarà, de fet, un fre per al desplegament del valencià, atés el nombre testimonial de professorat capacitat per a vehicular en anglés i el temps que costa formar-ne.

És veritat que el projecte de decret incorpora als processos d’ensenyament i aprenentatge una metodologia moderna i innovadora; és cert que suposa una nova concepció de l’aprenentatge de llengües; és veritat que l’Administració educativa s’ha compromés a portar a terme un pla de formació del professorat intensiu; és positiu el compromís que ha manifestat en assignar nous recursos per fer realitat el plurilingüisme a les nostres aules; és important el paper que se li atorga de nou a la comunitat educativa en els processos de decisió a través dels consells escolars. Però, sempre ens quedarà el dubte de si l’actual projecte de decret garanteix l’assoliment de l’objectiu esmentat en un termini prudencial, sobretot si tenim present que portem més de tres dècades d’ensenyament plurilingüe. I una cosa més: ha estat un vull i no puc o un puc i no vull? L’administració educativa valenciana hauria de constestar sincerament aquesta qüestió.

Des d’STEPV volem fer públic, de nou, el nostre compromís amb la societat valenciana. Estem compromesos amb l’educació com un instrument de transformació social; estem compromesos amb el valencià com una eina de conformació d’identitat i d’integració social; estem compromesos amb una educació de qualitat, científica i moderna. Per tots aquests compromisos que mantenim, per responsabilitat, hem votat a favor del Dictamen elaborat per la Comissió Permanent del CECV, tot i mantenir la nostra profunda discrepància amb el projecte de decret de Plurilingüisme. No obstant això, continuarem treballant per a compensar les mancances d’aquesta norma i perquè les ordres que el despleguen puguen fer realitat allò que tots i totes desitgem. La societat valenciana trobarà al seu costat en aquesta tasca al professorat compromés i a l’STEPV.

Consulta ací el vot particular d’STEPV.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR