Llengua

STEPV presenta al·legacions a la modificació de la llei de plurilingüisme

El Sindicat considera il·legal eliminar el dret d’estudiar matèries en valencià en les comarques castellanoparlants

dilluns 02 octubre 2023 14:39 h

La Conselleria d’Hisenda va publicar en el DOGV del 21 de setembre l’Anunci de 20 de setembre de 2023, d’obertura d’audiència ciutadana de l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat. En aquest avantprojecte es modifica la Llei de Plurilingüisme per eliminar el dret de l’alumnat de comarques castellanoparlants a estudiar en valencià assignatures no lingüístiques, com regula l’esmentada llei i com regulava el decret de plurilingüisme anterior de 2012, elaborat per l’exconsellera d’educació, M. José Català, i actual alcaldessa de València pel PP.

El Sindicat reitera que cal una Llei d’igualtat lingüística i no una modificació de llei de plurilingüisme

En primer lloc, STEPV considera una anomalia modificar la norma sense cap informe o estudi sobre l’aplicació del plurilingüisme en aquestes comarques i que justifique aquesta decisió. En segon lloc, introdueix un tracte diferenciat entre l’alumnat dels territoris de predomini lingüístic valencià i els de predomini lingüístic castellà fixats per la Llei 48/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), prohibit expressament per l’article 14 de la Constitució Espanyola, com també per l’article 6è de l’Estatut d’Autonomia valencià. Aquest fet és considerat pel Sindicat com una il·legalitat si finalment s’aprova aquesta modificació de la llei de plurilingüisme.

STEPV recorda que ja va presentar al·legacions a la llei de plurilingüisme de 2018 per tal de garantir la continuïtat de l’ensenyament en valencià i, en funció del context sociolingüístic i dels resultats de les avaluacions en els centres educatius, el percentatge mínim de continguts curriculars en valencià hauria de ser del 50%.

El Sindicat reitera que cal una Llei d’igualtat lingüística i no una modificació de llei de plurilingüisme. A més, la llei actual no estableix la llengua minoritzada com la vehicular del sistema educatiu ni garanteix el seu domini real per part de l’alumnat. Tampoc no posa fi a la discriminació de l’alumnat de les comarques castellanoparlants. Per a aconseguir-ho, cal una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures organitzatives, pedagògiques i de personal, plans específics de formació del professorat, reducció de ràtios, dotació de professorat de valencià i l’eliminació de les exempcions, que són una evident discriminació envers l’alumnat d’aquestes comarques. En aquest sentit, el Sindicat insta el Govern Valencià a fer una aposta clara a negociar una Llei d’igualtat lingüística.

Etiquetat com a

plurilingüisme llengua

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR