Plurilingüisme

L’ordre que regula el projecte lingüístic ataca l’ensenyament en valencià, encara més

STEPV ha demanat la retirada de l’esborrany i ha anunciat que presentarà recurs si es publica

dijous 13 novembre 2014 16:09 h

En febrer de 2014 la Conselleria d’Educació va convocar una mesa tècnica per a tractar l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme en l’aspecte de l’elaboració del projecte lingüístic. Nou mesos després convoca la Mesa Sectorial per a tancar un tema i aporta un esborrany que incorpora modificacions importants que no s’han negociat tècnicament.

La Conselleria té molta pressa ara per a traure endavant aquesta normativa i no pensa intentar arribar a consensos

És per això que STEPV ha demanat la retirada del document i la constitució d’un grup de treball per a intentar arribar a consensos en aquests temes delicats. En concret, en la realització d’una consulta als pares i mares -que ara serà telemàtica- per a determinar la llengua base (valencià o castellà) del programa o programes lingüístics del centre.
També s’ha incorporat una disposició adicional tercera que no estava en la negociació de febrer, en la qual s’obliga a tots els centres educatius de totes les etapes amb programes d’ensenyament en valencià (PEV i PIL) a incorporar una assignatura en castellà. La Conselleria argumenta que obliga la LOMQE, però no és cert i menys en etapes i cursos en què encara no s’està aplicant aquesta llei. Això és un nou atac a l’ensenyament en valencià i torna a posar de manifest els entrebancs que el govern valencià està posant a la normalització del valencià en l’ensenyament.
L’administració no ha acceptat la proposta de crear grups de treball i ha donat per tancada la negociació de l’ordre. La Conselleria té molta pressa ara per a traure endavant aquesta normativa i no pensa intentar arribar a consensos amb els sindicats ni amb la comunitat educativa en aquesta matèria.
D’aquesta manera el govern valencià està intentant crear un nou conflicte entorn del valencià on fins ara hi havia consensos i acords, especialment en els centres educatius i entre les famílies.
Ni el decret de plurilingüisme ni aquesta ordre han estat consensuades amb la comunitat educativa, ni garanteixen el compliment de la llei quant a garantir que l’alumnat tindrà les mateixes competències en les dues llengües oficials, a més d’una estrangera.
És per això que STEPV està estudiant la presentació de recurs quan es publique la norma i no descarta tampoc mobilitzacions del sector per oposar-se a un nou atac al valencià en l’ensenyament.
En la seua intervenció, STEPV ha recordat les dades sobre l’ensenyament en valencià que, després de més de 30 anys d’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià, només representa el 30% de l’ensenyament, pels entrebancs constants que ha posat el govern valencià per a autoritzar línies en valencià (només cal recordar les tres sentències guanyades per centres educatius fa dos anys per poder aplicar un programa en valencià).
A més, la xarxa pública escolaritza el 94% de l’ensenyament en valencià mentre que la concertada només el 6%. Aquestes dades són importants recordar-les perquè evidencien un desequilibri que ni el decret de plurilingüisme i l’actual ordre tenen en compte, perquè parteixen de la premissa falsa que el valencià ja està plenament normalitzat en la societat valenciana.
A la Mesa, STEPV ha acudit amb una delegació d’Escola Valenciana, entitat amb la qual el Sindicat col·labora en els aspectes que afecten l’ensenyament en valencià.

Etiquetat com a

plurilingüisme

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR