Plurilingüisme

Les darreres sentències del TSJ avalen la legalitat del decret de plurilingüisme

Només queda anul·lada la Disposició Addicional Cinquena del Decret

divendres 28 juliol 2017 16:01 h

Ahir es va conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia sobre el recurs de drets fonamentals plantejat per CSIF contra el decret de plurilingüisme pel qual se suspenia la Disposició Addicional Cinquena (DA5) que estableix les certificacions de llengües per a l’alumnat.

Cal una resposta social ampla, unitària i massiva la pròxima tardor en favor de l’avanç social del valencià

Avui s’ha conegut una nova sentència que dóna la raó al STEPV i la Conselleria d’Educació i desestima en la seua totalitat el recurs interposat per USO, també per drets fonamentals.

Per tant, el decret de plurilingüisme és totalment legal (excepte la DA5) i hauria de poder aplicar-se amb normalitat el curs que ve. STEPV instarà al TSJ a alçar les mesures cautelars que mantenen paralitzat l’aplicació del decret ja que les sentències són clares en eixe sentit.

Cal aclarir que la suspensió cautelar del decret és una interlocutòria del TSJ i el mateix tribunal acaba de publicar dues sentències que entren en el fons de la qüestió i que avalen la legalitat del decret (excepte la DA5). Per tant, el TSJ hauria d’alçar la suspensió cautelar, que no entra en el fons de la qüestió, i la Conselleria hauria d’aplicar la sentència, que sí que entra en el fons de la qüestió, i que només anul·la la DA5.

Cal recordar, a més, que la suspensió cautelar es basa precisament en la DA5 (que no entra en vigor fins el curs 2023-24) i que ara ha quedat anul·lada pel mateix TSJ. Per tant, no té sentit aplicar la suspensió cautelar de tot el decret quan ha quedat anul·lada per sentència eixa disposició.

A més, el recurs d’USO també pretenia deixar sense efecte els articles del decret (11, 12 i 13) que regulen els nivells (bàsic, intermedi i avançat) però en ser desestimada la seua pretensió els nivells són perfectament legals. Per tant, el Sindicat considera que els projectes lingüístics votats i acordats democràticament en els centres en aplicació del decret de plurilingüisme són perfectament legals.

STEPV considera que totes les accions dutes a terme contra la legalitat del decret de plurilingüisme i contra l’avanç social del valencià mereixen una resposta social ampla, unitària i massiva la pròxima tardor.


Comentaris

Carlos Marco Blasco

29 juliol 2017 / 12:02 h

Quina manera d’embolicar, de marejar la perdiu, de posar entrebancs al valencià afavorint sempre el castellà (llengua que en té tot a favor en un 90%: llibres de text, mitjans de comunicació, professors que donen classes en valencià...). No entenc el sindicat CSIF (si no fora per què durant el temps del govern del PP sempre estava el seu màxim representant al PV de tertulià en RTVV). En quant a USO pregunte irònicament: què és USO? Avui per avui l’únic que em preocupa és que se regale el títol de Capacitació als que estan fent el “curs exprés” que s’els està donant aquest estiu -en nova moratoria- al professorat que no el tenia, malgrat saber des de fa anys que en 2017 s’acabava. Curiosament durant maig i juny molts diaris supercastellanistes no han parat de fer entrevistes a professors que encara no havien tret el títol, i aquests ‘ploraven’ de que l’examen era molt difícil (ni que fora xinés): és clar lo que estaven exigint; de pas menyspreaven i apuntaven que aprendre el valencià era una inutilitat. Supose que m’explicat: cal que aquests ixquen sabent parlar i escriure be el valencià, i tal com ha estat la pressió no ho tinc clar (respectem la nostra llengua oficial!). Jo, q no en sabia, molt orgullós m’en vaig examinar.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR