Llengua

STEPV presenta les al·legacions a l’auto del TSJ que suspèn cautelarment el decret de plurilingüisme

En 2014 la mateixa Sala va desestimar una petició de STEPV de suspensió cautelar de l’ordre que desenvolupava el decret de plurilingüisme de 2012, fet que es contradiu amb la suspensió actual

César Sánchez Pérez, president de la Diputació d'Alacant

dimarts 30 maig 2017 17:17 h

Els serveis jurídics de STEPV han presentat aquest matí les al·legacions a l’auto del TSJ de suspensió cautelar del decret de plurilingüisme. El Sindicat va anunciar, en conèixer la setmana passada l’auto del TSJ, que es personaria per a defensar la legalitat del decret.

En tot cas, és la suspensió cautelar del decret la que pot crear perjudicis importants

La primera al·legació presentada evidencia la contradicció del TSJ en fallar a favor de la Diputació d’Alacant, ja que, en un auto anterior sobre qüestions similars però respecte del decret de plurilingüisme del govern anterior, la mateixa sala denegava a STEPV la suspensió cautelar de l’ordre 88/2014, de 9 de desembre, per la qual es desenvolupava el procediment d’autorització del projecte lingüístic. En l’ordre esmentada s’anticipava al curs 2015/16 l’aplicació del decret de plurilingüisme d’acord amb la LOMQE en els cursos on encara no s’havia de posar en marxa, segons el calendari d’aplicació, ni el decret de plurilingüisme ni la LOMQE.

El TSJ (després de citar diverses sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional) desestimava la suspensió cautelar sol·licitada, però posteriorment, la mateixa sala va resoldre favorablement el recurs contra l’ordre, que va quedar anul·lada en una sentència de 2015.

D’aquesta manera, per a STEPV, el TSJ es contradiu en estimar la suspensió cautelar al decret de 2017 atenent el recurs de la Diputació d’Alacant mentre desestimava un recurs similar presentat per STEPV al decret de 2012. Perquè l’aplicació del decret el curs que ve no provocarà perjudicis greus a l’alumnat, ni molt menys per la qüestió de les acreditacions de llengües que no s’aplicaran fins el curs 2023/24.

La resta d’al·legacions presentades pel Sindicat incideixen en aquesta darrera idea i en què el decret preveu mecanismes perquè tot l’alumnat puga obtindre les certificacions en llengües. A més, ja existeix normativa que homologa el B1 de Valencià per aprovar l’assignatura de valencià en diferents cursos (Ordre 7/2017, de 2 de març de 2017, per la qual es regulen els certificats de coneixement de valencià de la JQCV), que substitueix a l’existent des de 1994.

En tot cas, és la suspensió cautelar del decret la que pot crear perjudicis importants ja que s’acaba de concloure el termini d’admissió de l’alumnat, els centres escolars ja han definit els nivells del programa plurilingüe.
STEPV considera que les diputacions no representen els interessos de la ciutadania i, per tant, no tenen competència en la matèria ja que per a això ja està, precisament, la Conselleria d’Educació. En eixe sentit, el Sindicat interpreta que el recurs interposat per la Diputació d’Alacant respon exclusivament a interessos polítics i partidistes i no als interessos de l’alumnat.

Finalment, el Sindicat considera exagerat suspendre tot el decret quan el que s’al·lega per a la suspensió és una disposició addicional que s’aplicarà com a prompte en el curs 2023/24. En tot cas, el que s’hauria d’haver suspès cautelarment, és eixa disposició en concret i no tot el decret, suposant –i és molt de suposar- que eixa disposició transitòria cree un dany irreparable a l’alumnat.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR