Sistemes de protecció

L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol estableix el tancament dels centres educatius

El personal que treballa als centres educatius (professorat, personal administratiu, educador, de neteja, de menjador, etc.) no haurà d’anar als centres educatius

Un moment de la roda de premsa de Sánchez aquesta nit

dissabte 14 març 2020 23:29 h

Estem davant d’una situació inèdita. La situació actual és d’emergència sanitària, laboral, econòmica i social que afecta tots els àmbits de la societat i que requereix la intervenció de l’Estat, de la Generalitat i de la resta d’Administracions Públiques per a assegurar la superació de la crisi i minimitzar en la mesura del possible els seus efectes. És per això que els poders públics han d’intervindre sense complexos i pensant en el conjunt de la societat, amb la mirada posada a evitar que la pandèmia de coronavirus l’acaben pagant els col·lectius més vulnerables i la classe treballadora en el seu conjunt.

Ens mantenim a disposició de la Generalitat i de la societat valenciana a trobar les millors solucions possibles

Per això, des de STEPV tenim el convenciment que hem de treballar colze a colze amb les administracions i amb les organitzacions de la societat civil en la superació d’aquesta crisi. En primer lloc com a membres de la ciutadania. I en segon lloc, com a membres de la comunitat escolar i directament interessats en què aquesta situació no supose un increment de les desigualtats i la marginació dels sectors més desfavorits, en especial el nostre alumnat. Ens mantenim, com ja vam manifestar anteriorment, a disposició de la Generalitat i de la societat valenciana a trobar les millors solucions possibles.
En conseqüència, el professorat actuarà, com sempre, vetlant en la mesura de les nostres disponibilitats i possibilitats, per atenuar els efectes de la pandèmia entre el món escolar, amb el convenciment de la professionalitat del personal dels serveis públics, tan injustament menyspreat en tantes ocasions. Alhora, destaquem d’entre tot el personal dels serveis públics directament compromés en el seu funcionament, l’excel·lent treball desenvolupat pel personal de sanitat, amb risc de la mateixa vida.

Novetats de l’estat d’alarma
Tal com defensava STEPV, i era previsible en el seguit de decisions que s’han vingut succeint en les passades 48 hores, el professorat i la resta de personal que treballa als centres educatius no haurà d’acudir presencialment dilluns que ve als seus llocs de treball, d’acord amb el que es desprén d’allò que ha establert aquest dissabte pel Consell de Ministres i de les paraules de Pedro Sánchez aquesta nit en roda de premsa, ja que se suspén tota activitat educativa presencial a partir d’avui. Les activitats educatives van més enllà de les activitats lectives i inclouen tasques com les de coordinació, planificació, organització, etc.
La Conselleria d’Educació va enviar una circular als centres educatius ahir divendres en què establia que a partir de dilluns 16 de març l’alumnat no assistira als centres educatius però sí el professorat i la resta de personal que hi treballa, amb caràcter general. Posteriorment s’ha anat matisant aquesta presència des de diferents missatges en les xarxes socials. Tanmateix, després del decret d’estat d’alarma per part del govern espanyol la situació ha canviat. Per tant, la Conselleria haurà d’enviar una nova circular als centres educatius adaptant-s’hi.
STEPV ja va sol·licitar dijous el tancament dels centres educatius i va demanar a la Conselleria d’Educació que el professorat es quedara a casa, tal com ha decretat aquesta vesprada el govern de l’estat. Era allò previsible segons el ritme vertiginós de les decisions i missatges que s’anaven produint. En eixe sentit, STEPV ha mostrat, des del primer moment d’aquesta crisi sanitària, la seua disposició a la col·laboració amb les administracions públiques i educatives, per tal de garantir el servei educatiu i la salut i la seguretat del conjunt de la Comunitat Educativa, incloent-hi la del personal que hi treballa. Una col·laboració que volem continuar prestant davant la situació d’emergència que travesem en aquests moments. És per això que considerem convenient la convocatòria de la Comissió Sectorial de Salut i Seguretat Laboral i dels Comités de Salut Laboral per fer reunions telemàtiques on s’aborden les mesures necessàries per protegir la salut del personal, així mateix demanem la creació d’una Comissió de Mixta amb la participació de totes les entitats de la Comunitat Educativa.
El Sindicat celebra la decisió de suspendre les activitats educatives presencials perquè, compartint l’interés per assegurar el seguiment del treball del nostre alumnat, no calen les reunions grupals presencials de desenes de persones en els centres d’infantil i primària i de centenars en secundària i ensenyances de règim especial. A més, no tenia sentit que el professorat i la resta de personal que hi treballa acudisca als centres educatius mentre l’alumnat estiga a casa. El professorat i els equips educatius es coordinaran perfectament (comptant amb les naturals dificultats) mitjançant procediments telemàtics i treballar també amb les famílies i l’alumnat des dels seus domicilis. Aquestes mesures s’han d’aplicar igualment a tot el personal que hi treballa a les diferents Direccions Territorials i/o Conselleria d’Educació afavorint la continuïtat dels treballs essencials per mitjans telemàtics. És ací on demanem que es posen a l’abast totes les facilitats per poder fer efectiu la realitat del teletreball en aquells llocs de treball on siga possible. Un teletreball que és una de les recomancions que fan totes les autoritats per evitar la propagació el virus.
D’altra banda, el Sindicat té oberts els canals de comunicació per assessorar les treballadores i treballadors de l’ensenyament davant d’aquesta situació.
Finalment, STEPV anima al professorat i a la societat valenciana en conjunt a seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, a quedar-se a casa, a exercir un consum responsable i no deixar-se dur per la por i a carregar-se de paciència i ànim per eixir d’aquesta situació com més prompte millor. Amb la unitat i la confluència d’actuacions entre ciutadania, poders públics i organitzacions cíviques guanyarem la batalla a la pandèmia.
Entre tots i totes ho aconseguirem.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR