Oposicions

Les places desertes en les oposicions s’eleven al 16%, finalment

La majoria de les persones seleccionades tenen menys de 3 anys de serveis en centres públics.

dimarts 27 juliol 2021 18:05 h

La Conselleria d’Educació ha publicat el llistat de persones opositores seleccionades. Finalment, les places desertes són 584 places desertes en total (de les 3542 places convocades), 149 més que les que es van quedar desertes en la primera part de les oposicions (del 12% passem al 16%), tal i com vam informar en aquest comunicat.

Cal buscar altres fórmules de consolidació del personal interí que no passen per un sistema vuitcentista com les oposicions

El motiu d’aquest augment és que hi ha hagut gent que ha superat la primera prova de les oposicions (teòric i pràctic), moment en el qual vam fer el primer estudi, però després no han superat la defensa de la programació didàctica (tancada).
Les persones que han sigut seleccionades en el concurs oposició han sigut 2.958 (2.904 per torn lliure i 54 per torn de diversitat funcional). En el quadre adjunt es poden veure totes les dades, en global i per cada intercomarcal, i també diferenciat per torns, dels resultats de les dues proves, el teòric i pràctic, d’una banda, i la «tancada», d’una altra. En el cas del torn lliure, no s’aprecien diferències significatives entre les tres intercomarcals, que està al voltant del 30% de persones aprovades, mentre que en el torn de diversitat funcional, concentrats en els tribunals de València, el nombre d’aprovats és inferior al de torn lliure: el 24%. Finalment, les persones seleccionades per torn lliure representen el 98%, mentre que les seleccionades pel torn de diversitat funcional representen el 2%.
El Sindicat també ha comprovat l’experiència docent en els centres públics de les persones seleccionades, d’acord amb l’apartat 1.1 del barem de mèrits. Més de la meitat tenen una antiguitat inferior a 3 anys (1.590 persones, el 53,77%), de les quals 501 (el 16,94%) no han prestat serveis, mentre que tota la resta tenen més de tres anys d’antiguitat (1.367 persones, el 46,23%), de les quals 272 (el 9,20%) tenen més de 10 anys d’antiguitat. Si elevem l’antiguitat a 5 anys, el resultat canvia també notablement, ja que 2.205 de les seleccionades tenen menys de 5 anys d’antiguitat i representen el 74,57% del total. Novament es fa evident que les oposicions són per a les persones amb menys antiguitat, cosa que passa oposició rere oposició.

L’eloqüència de les dades de professorat interí
D’altra banda, la Conselleria va publicar ahir les llistes de personal interí provisionals que poden participar en les adjudicacions d’inici de curs que s’estan celebrant aquests dies. L’anàlisi de les dades revela una situació quant al nombre d’interinitat en l’ensenyament valencià que ha de fer reflexionar les nostres administracions i buscar les solucions més adients i que no passen precisament per un concurs oposició que, com ja hem vist, està pensat majoritàriament per a el personal sense experiència en el sistema educatiu o amb poca experiència. Un 40% del professorat total al País Valencià és interí. Les dades d’aquest quadre són suficientment eloqüents:

PROF. INTERÍ COS DE MESTRES SECUNDÀRIA I RESTA COSSOS TOTAL
AMB SERVEIS PRESTATS 11.118 19.473 30.591
SENSE SERVEIS 3.492 20.117 23.609
TOTAL 14.610 39.590 54.200

En resum, hi ha més de 30.000 docents interins amb serveis prestats i més de 23.000 que estan esperant una oportunitat per a treballar en l’ensenyament. En total 54.200 persones pendents d’un lloc de treball per al pròxim curs.
Si, com pensem que queda demostrat, les oposicions són majoritàriament per a les persones amb menys antiguitat (o sense cap antiguitat) cal buscar altres fórmules de consolidació del personal interí que no passen necessàriament per un sistema vuitcentista com les actuals oposicions, sinó amb un procés selectiu basat en un concurs de mèrits per accés diferenciat, és a dir, les places ocupades pel professorat interí que s’oferisquen al professorat interí i les places de nova creació i les jubilacions per a les persones de fora del sistema educatiu. D’aquesta manera ningú desplaça a ningú.

Pots consultar ací el ‘Quadre de dades de les Oposicions 2021’.

Etiquetat com a

oposicions

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR