Plurilingüisme

El Consell no aposta per un model plurilingüe integrador

El nou model d’educació plurilingüe decep les expectatives de la comunitat educativa

diumenge 29 gener 2017 14:21 h

El govern valencià ha aprovat en el Ple del Consell d’aquest divendres 27 de gener el nou decret de plurilingüisme que es començarà a aplicar a partir del curs vinent.

L’esborrany de la llei de la funció pública també hauria de garantir la competència lingüística del personal funcionari

Per a STEPV aquest model d’ensenyament plurilingüe no compleix l’objectiu prioritari: garantir que tot l’alumnat finalitze els estudis obligatoris amb un domini de les dues llengües oficials, i amb coneixements funcionals d’almenys una llengua estrangera. L’adopció de qualsevol programa plurilingüe ha de tindre en compte que el valencià és una llengua minoritzada i situar-la com a llengua vehicular de l’ensenyament com a garantia de qualitat i excel·lència. A més, es manté l’exempció al valencià, la qual cosa STEPV valora com a especialment greu.
D’altra banda, tot i que el programa s’anomena d’Ensenyament Plurilingüe Dinàmic, no hi ha cap mecanisme que garantisca que els centres s’acolliran en un futur als programes avançats, que són els únics que garanteixen l’ensenyament en valencià. Per a progressar cap als nivells avançats, no n’hi ha prou amb la voluntat dels consells escolars, ni tampoc amb els incentius per a la consecució d’acreditacions en valencià i anglés. La Conselleria es desentén de la responsabilitat de planificació per a garantir els objectius fixats en el decret, si no estableix un mecanisme per a assegurar la progressió dels nivells i assolir els objectius que marca la llei. La falta d’aquest mecanisme comportarà la segregació i marginació de centres educatius i alumnat per motius lingüístics.
Cal incrementar l’oferta de mòduls en valencià en els ensenyaments no obligatoris. S’ha de garantir, en tot cas, el dret de l’alumnat de totes les famílies professionals de continuar els estudis d’FP en valencià i incrementar els mòduls que s’imparteixen en valencià en FPA.
També cal acurtar el calendari, en les condicions assenyalades, perquè en tres cursos consecutius el nou model plurilingüe estiga implantat en tot el sistema educatiu: infantil i primària en el curs 2017/18; secundària en el 2018/19, i la resta d’etapes en el 2019/20.
D’altra banda, STEPV també considera que l’esborrany de la llei de la funció pública també hauria de garantir la competència lingüística del personal funcionari. L’esborrany no recull l’acord dels sindicats majoritaris perquè així siga, la qual cosa s’hauria de corregir en el text definitiu.
En definitiva, el Sindicat insta el govern valencià a fer una aposta clara per modificar la LUEV, incorporar la competència lingüística en la llei de la funció pública i negociar una llei d’igualtat lingüística sense exempcions, que garantisca que tot l’alumnat valencià siga competent en les dues llengües oficials independentment de la comarca on ha nascut.

Etiquetat com a

plurilingüisme

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR