Dignitat del professorat

5 d’octubre, Dia Mundial dels i les Docents

Un any més, i amb motiu de la celebració el 5 d’octubre del Dia Mundial dels i les Docents, la Internacional de l’Educació (IE) posa l’accent en la importància de la figura del professorat com a peça clau per a assolir els objectius d’una educació per a tothom. Per això, l’eslògan triat en aquesta nova edició és “Dóna suport als teus docents!”.

dijous 04 octubre 2012 10:06 h

Tenint en compte el context de greu crisi econòmica mundial, on tots i cada un dels sectors socials s’han vist afectats per les retallades governamentals i de manera molt especial els més desfavorits, les institucions educatives llancen un missatge conjunt per valorar el paper de professorat com a base per a la construcció i el desenvolupament d’unes escoles de qualitat. Escoles que són els pilars per a la reconstrucció social, econòmica i intel·lectual de qualsevol país.

Per aconseguir els objectius d’una educació primària universal el 2015, cal crear 1,7 milions de llocs docents

Com ja va passar en edicions anteriors, també en aquesta ocasió aprofitem aquesta efemèride per a recordar la important tasca que el professorat, a escala mundial, està exercint en l’esforç per aconseguir un ensenyament universal que permeta eradicar les grans deficiències d’escolaritat i d’atenció envers els xiquets, xiquetes i joves.

En aquest sentit, i per aconseguir els objectius d’una educació primària universal en 2015, cal crear 1,7 milions de llocs docents. La contractació d’aquests nous docents ha de vindre acompanyada pel desig de seguir millorant la qualitat de l’ensenyament, un objectiu que requereix professionals ben formats que, alhora, implica una adequada inversió econòmica en la partida educativa que, entre altres coses , permeta incentivar i donar suport a la tasca docent.

Malauradament, patim des de fa tres anys els atacs perpetrats pel govern espanyol i la Generalitat valenciana contra un servei públic essencial com és l’educació. L’augment de les ràtios i de l’horari lectiu del professorat, la pèrdua de llocs de treball en els centres docents, l’endarreriment en el pagament de beques, juntament amb la reducció pressupostària en partides tan importants com la necessària formació del professorat, en són només alguns exemples. Després de la dura normativa aprovada per l’actual govern espanyol assistim al major ERO que s’haja produït mai, amb la reducció de més de 80.000 docents en el conjunt de l’estat, sumant aquest curs i l’anterior, més de 4.500 al País Valencià en els darrers tres cursos, l’acomiadament de personal dels serveis educatius i complementaris, retallades de salaris i augment de la càrrega laboral. Aquestes mesures només estan aconseguint que el professorat s’haja d’enfrontar amb unes aules massificades, cada vegada més heterogènies, que demanen noves exigències formatives a què han de respondre amb menys recursos tant humans com materials.
En aquest context en què, emparant-se en la crisi econòmica i social, bona part de les polítiques de retallades incideixen directament en la marxa del nostre sistema educatiu, aprofitem la celebració del Dia Mundial dels i les Docents per tornar a recordar que “invertir en educació, és invertir en futur”. L’eixida cap a una recuperació econòmica real i sòlida passa per la formació qualificada dels joves i, per això, cal potenciar, també, l’adequada formació del professorat.
Amb el pretext de la crisi, el govern del PP està promovent un canvi de model educatiu per adaptar-lo a la seua ideologia, enderrocant importants avanços educatius i anant en sentit contrari a les directrius que marquen els informes internacionals i que incideixen en aquest mateix missatge d’invertir més en educació per garantir el futur dels nostres estudiants.
Les retallades en l’ensenyament no només contribueixen a desprestigiar el servei públic educatiu sinó que obrin la porta a futures privatitzacions en el sector. Amb aquestes polítiques errònies s’hipoteca el futur de generacions de joves, ara més que mai, necessitats de formació i es retarda l’eixida de la crisi econòmica.
Damunt, el Ministeri d’Educació ha elaborat un avantprojecte de reforma educativa sense comptar amb l’opinió de la comunitat educativa i sense un debat democràtic previ. Insistim que el ministre hauria de saber que cap reforma arribarà a bon port si no es conjumina l’increment real de la qualitat de l’ensenyament amb la defensa de la igualtat d’oportunitats, i sobretot, sense comptar amb el suport del professorat, que en definitiva és el que ha d’aplicar aquesta reforma. Per tot això, enguany, en la celebració del 5 d’octubre, reclamem el suport als docents perquè amb la resta de membres de la comunitat educativa aconseguisquen, no només posar fi al detriment de les condicions sociolaborals del professorat, sinó també a la minva en l’equitat i qualitat del nostre sistema educatiu.
La prepotència del govern no ens ha de malcorar, al contrari, ara més que mai hem de plantar cara a aquests excessos. Per això en el sector públic, i dins d’aquest, l’educatiu, hem iniciat el curs amb noves mobilitzacions que, en realitat, són una continuació de les que vam convocar amb èxit el curs passat. No estem disposats ni disposades que es dinamiten les conquestes educatives aconseguides amb esforç per part de tots i en particular del professorat.

Campanya de la Internacional de l’educació: “Que l’ensenyament no pague la crisi”.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR