Renovació pedagògica

Una exposició recupera l’últim mig segle de l’Escola Moderna Valenciana

El ‘moviment Freinet’ ha estat decisiu per a la renovació pedagògica

Membres del Moviment Cooperatiu d’Escola Popular, en l'acte de presentació de l'exposició

divendres 03 novembre 2017 12:50 h

Els avanços de l’escola de la II República havien quedat sepultats i no serà fins a 1967, en plena dictadura franquista, quan un inquiet grup de mestres del País Valencià, preocupats per l’adoctrinament i la nul·la formació pedagògica rebuda en l’Escola de Magisteri i convençuts que l’escola del nacionalcatolicisme reclamava un canvi a fons que xocava amb els fonaments ideològics i la força repressiva del règim, organitzen una primera trobada amb el lema “Llengua i Cultura”.

L’exposició es pot visitar fins el 23 de novembre en el Centre Octubre de Cultura Contemporània de València

Aquell estatge, celebrat a Sant Pau d’Albocàsser (Alt Maestrat), serà el germen d’un potent moviment pedagògic vinculat als ensenyaments de Celestin Freinet, un corrent que influirà de manera decisiva en posteriors generacions de mestres compromesos amb l’educació en valencià i la democratització escolar, amb la renovació pedagògica i les tècniques de l’Escola Moderna.

Després de 50 anys, aquell nucli de mestres entusiastes, organitzats primer sota les sigles de l’Associació per a la Correspondència i la Impremta Escolar (ACIES), després en el Moviment Cooperatiu d’Escola Popular (MCEP) i ara en el Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet, presenten una mostra dels seus treballs amb les fites d’aquest mig segle de pedagogia crítica.

L’exposició, que compta amb el suport de distintes entitats i institucions, inclou textos, material gràfic i publicacions que mostren l’ideari del col·lectiu, la cronologia del moviment fins a 1983 i els avanços fins la promulgació de la Llei d’Ús i Ensenyament. L’exposició “Cinquanta anys construint un model d’Escola en Valencià”, que es pot visitar fins el 23 de novembre en el Centre Octubre de Cultura Contemporània de València, recorrerà després distintes comarques del País Valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR