Meses de negociació

STEPV rebutja el districte únic que introdueix el nou decret d’admissió

L’aplicació del districte únic ha incrementat la segregació escolar allà on s’ha aplicat, segons diversos estudis

dijous 21 desembre 2023 13:50 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial per a tractar l’esborrany del nou decret d’admissió per a recuperar el districte únic en el procés d’admissió de l’alumnat a partir del curs que ve.

STEPV treballarà per minimitzar l’aplicació del districte únic en el sistema educatiu valencià

Precisament pel fet que ja es va aplicar durant els anteriors governs del PP sabem que l’aplicació del districte únic (i en tots els territoris on s’aplica) va incrementar la segregació escolar per motius socioeconòmics i només ha beneficiat la patronal de la concertada que també defensa aquest model.

Que s’eliminen els districtes escolars de les poblacions per a passar a un districte únic significa que es facilita la matrícula en un centre a qualsevol alumne de qualsevol lloc de la localitat. Això ha afavorit històricament els centres concertats ja que són les famílies amb més recursos econòmics els qui s’aprofiten d’aquesta mesura per matricular els seus fills i filles en centres concertats lluny del seu lloc de residència.
Per tant, s’està regulant una nova normativa per atendre uns interessos minoritaris i particulars en contra de l’interés col·lectiu i, en contra de principis superiors com són l’equitat i la lluita contra la segregació escolar. Aquesta és la falsa “llibertat” d’elecció de centre, que només és exclusiva per a una part de la població.

El districte únic esdevé un element central de la política educativa del nou govern, que fomenta clarament la xarxa concertada en detriment de la pública i alimenta la segregació escolar. Per això, és una de les primeres mesures que aquest govern ha implementat en el sistema educatiu per al curs que ve.

A més, s’ha afegit una proposta per poder «botar-se» la reserva inicial de places de compensació educativa en determinats centres amb l’argument de la llibertat d’elecció de centre per part de les famílies, fet que impedirà una matriculació equitativa de l’alumnat tal com marca la LOE i la normativa autonòmica d’inclusió, quan dita normativa especifica clarament que la llibertat d’elecció no pot suposar que no s’atenga la matriculació equitativa d’aquest alumnat.

És per això que STEPV ha demanat la retirada de la regulació del districte únic del decret, com ho han fet també altres sindicats. Evidentment, la Conselleria no ha atés aquesta petició.

STEPV lamenta que es recupere una mesura que ja consideràvem el passat i treballarà per minimitzar l’aplicació del districte únic en el sistema educatiu valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR