Meses de negociació

STEPV proposa un model mixt en la negociació del decret d’orientació

Segona Mesa Sectorial per abordar el decret d’orientació educativa

dimecres 10 març 2021 08:10 h

Ahir va tindre lloc la Mesa Sectorial per a tractar el nou esborrany de Decret d’Orientació  que la Conselleria ha traslladat als sindicats després de la Mesa de gener.

La Conselleria té pressa per tancar la negociació del decret el més prompte possible

Segons la Conselleria, s’han reunit amb nombroses entitats i col·lectius per conéixer la seua opinió sobre el decret i han redactat aquesta proposta que es vol «definitiva». La nova proposta manté la supressió dels serveis psicopedagògics escolars (SPEs) i crea o redefineix noves estructures, i es reparteixen entre aquestes noves estructures les funcions dels SPEs el personal que hi treballa. Sobre el personal, preocupa especialment el professorat d’Audició i Llenguatge (AL), perquè el desmantellament dels SPEs suposa una retallada per aquest col·lectiu que no té on recol·locar-se.
El Sindicat ha reiterat la proposta plantejada la passada Mesa Sectorial sobre la creació d’un grup de treball en què hi participen els sectors implicats i analitzar en conjunt l’orientació educativa. A més, STEPV ha fet una proposta perquè la Conselleria l’estudie amb la tranquil·litat necessària: la dotació de professorat d’Orientació en els CEIP i CEE que es consideren necessaris (el que proposa el decret) i, alhora, el manteniment dels SPEs, com a estructura intermèdia a les estructures que proposa el decret i, precisament per això, totalment necessària.
El decret proposa passar de les dues estructures actuals quant a l’orientació educativa (el centre i l’SPE local o comarcal) a quatre estructures: equips d’orientació en CEIP i CEE i manteniment dels departaments d’orientació en IES; agrupacions d’orientació de zona entre els CEIP i CEE i l’institut al qual estan adscrits; unitats especialitzades d’orientació per a determinades casuístiques totalment externes als centres; i estructures de coordinació per demarcacions territorials també externes. Són estructures que perden la visió de localitat o comarca que donen els SPEs, molt arrelada a la nostra realitat, a més que desmembren els equips interdisciplinaris actuals que hi treballen.
STEPV no s’oposa a la dotació de personal d’orientació en els CEIP o CEE, o a la creació d’altres estructures supracomarcals especialitzades per millorar l’assessorament o la intervenció en situacions més complexes, però no entén perquè s’ha de suprimir una estructura intermèdia com els SPEs.
Fa uns anys es va crear la figura del coordinador/a de formació en cada un dels centres educatius del País Valencià i això no va comportar la desaparició dels CEFIRE, sinó tot el contrari, es va augmentar el nombre d’aquests centres de formació de base comarcal i/o especialitzada. La formació i l’orientació no són comparables, però les estructures comarcals funcionen molt bé i complementen perfectament el treball que es du a terme en els centres educatius.
La resposta de la Conselleria d’Educació a la proposta de STEPV s’ha limitat a un simple «ho estudiarem» però no s’han compromés a res més. La sensació era de pressa per tancar la negociació perquè després estava convocada la reunió de la comissió de concertada i per la vesprada la mesa de pares i mares per a tractar també el decret d’orientació.
STEPV convocarà assemblees per informar del resultat de la Mesa i per acordar les accions que es consideren necessàries per la defensa del model d’SPE en el sistema educatiu valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR