Plantilles docents

STEPV dóna suport als centres d’Educació Infantil (segon cicle)

El sindicat es reuneix amb una representació d’aquest col·lectiu i amb la Direcció General d’inclusió Educativa per fer-li arribar les propostes d’aquests centres

Escola d'Educació Infantil Rabisancho d'Alfafar

dimecres 13 novembre 2019 14:03 h

STEPV ha acompanyat una representació dels centres d’educació infantil de segon cicle (CEI) de tot el País Valèncià (en total hi ha 14 centres d’aquest característiques) a una reunió amb la Directora General d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

La DG es va comprometre a estudiar les propostes i buscar solucions

Per segon any consecutiu, aquests centres no han rebut el professorat de PT i AL necessari per atendre l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) escolaritzat en els seus centres, que els hauria d’haver arribat pel PAM, fet que STEPV ha denunciat en Mesa Sectorial en reiterades ocasions i reunions, fins aconseguir una revisió d’ofici de la dotació, per part de Conselleria.
Davant d’aquest fet, els CEI havien decidit demanar una reunió amb la DG, per transmitir-li els problemes trobats i la necessitat de donar una resposta adient a aquests centres que no disposen de personal especialitzat de suport i lliurar-li un document amb les necessitats dels seus centres en concret i de l’educació infantil en general.
L’educació infantil és una etapa fonamental en el desenvolupament de l’alumnat i bàsica per previndre el fracàs escolar. Així mateix, la prevenció, la detecció i l’atenció primerenca en aquesta etapa són totalment necessàries per evitar problemes posteriors més greus que costa molt més revertir o que fins i tot arriben a convertir-se en NEE permanents. Els CEI són centres amb una metodologia activa, innovadora i que estan aplicant actuacions d’èxit, com tertúlies literàries amb l’alumnat, grups interactius o el model dialògic de convivència.
El document presentat deixa patent que, els darrers anys, amb l’aplicació de les diferents polítiques de la Conselleria d’Educació, els CEI en particular i també l’educació infantil en general s’han vist perjudicats i, a poc a poc, s’han anat perdent hores de suport que són molt necessàries per aplicar metodologies innovadores on l’alumnat siga el protagonista, fer grups flexibles, tallers, racons, treballar per projectes… en definitiva, per poder donar a l’alumnat una atenció personalitzada i de qualitat, en aquesta etapa tan fonamental del desenvolupament de la persona.
Així doncs, les demandes principals d’aquests centres per evitar perdre hores de suport són les següents:
- La cobertura de les hores de les persones membres dels equips directius d’infantil.
- Que no es puga fer ús de les habilitacions de que disposa la plantilla, ja que fan 25 hores de docència directa amb l’alumnat.
- La dotació d’extraplantilla d’anglés per donar la matèria a aquesta etapa.
- La dotació del personal de suport especialitzat de PT i AL necessari per atendre les NEE tant temporals com permanents de l’alumnat que escolaritzen.
- La cobertura inmediata de totes les baixes, incloses les del personal educador.
- La recuperació de la persona educadora per cada unitat d’infantil 2-3, que ara ha passat a ser una per centre.

Cal tindre en compte que podem trobar CEI amb cinc unitats amb un únic membre a l’equip directiu que fa totes les tasques de direcció, les quals ha de deixar de costat cada vegada que ha d’anar a fer una substitució perquè, alhora, és l’única persona de suport del centre. Hi ha centres d’entre 6 i 8 unitats amb dos membres d’equip directiu a les que enguany han limitat les hores de dedicació al càrrec. O centres de 9-10 unitats amb tres membres, totes elles evidentment d’infantil, amb la pèrdua d’hores de suport que aquest fet suposa.
Així doncs, amb extraplantilla per donar l’anglés (alguns centres ja han començat a perdre-la perquè també estan reservant places amb B2, amb la pèrdua de suport corresponent), les hores de suport als CEI es poden vore reduïdes a 2-4 sessions setmanals, en el millors dels casos, sempre que no hi haja cap persona de baixa o de permís a la que calga substituir.
A un CEIP, sense extraplantilla per fer l’anglés, en l’actualitat les hores de suport poden arribar a 4-5 sessions setmanals; hores que també s’han vist reduïdes per la no dotació d’extra-plantilla, abans podien arribar a 6/7 sempre i quan cap persona d’infantil formara part de l’equip directiu. 
És evident que aquesta pèrdua d’hores de suport afecta directament a la qualitat de l’ensenyament i és per això que aquests centres plantegen una reflexió sobre la situació actual d’aquesta important etapa educativa.
En definitiva, els CEI consideren que, si realment volem ficar el focus en la prevenció, la detecció i l’estimulació primerenca, caldria plantejar-se quantes sessions de suport setmanals són necessàries a qualsevol unitat d’infantil i, a partir d’ahí, generar la plantilla del cicle. A més, consideren que quan es negocien les plantilles, aquest centres haurien de comptar amb especialistes d’anglés, de PT i d’AL, ja que és professorat que any rere any han de sol·licitar per poder atendre al seu alumnat.
La DG es va comprometre personalment a estudiar i traslladar les demandes fetes per aquest centres i a revisar el mecanisme d’adjudicació de professorat especialista de suport als CEI per garantir que, el proper curs, el professorat necessari estiga al centre a l’inici del curs escolar.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR