Plurilingüisme

STEPV considera que el decret de plurilingüisme aprovat pel Consell atempta contra el valencià

STEPV vigilarà perquè l’aplicació del decret no conculque cap dret de l’alumnat valencià

divendres 03 agost 2012 18:16 h

Aquest matí el Consell Valencià ha aprovat el nou Decret de plurilingüisme que començarà a aplicar-se el curs que ve. Per al Sindicat, aquest decret no garanteix el compliment dels objectius per als quals hauria de servir que són el coneixement en igualtat de les dues llengües oficials més una altra d’estrangera.

El decret només pretén vendre una falsa imatge de plurilingüisme i arraconar el valencià

El nou decret elimina el Programa d’Immersió Lingüística (PIL), un dels dos programes d’ensenyament en valencià en primària juntament amb el Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV).
Aquest programa estava adreçat a l’alumnat castellanoparlant i garantia el contacte amb el valencià més enllà de la pròpia assignatura i l’adquisició de la llengua en igualtat de condicions que el castellà. En eliminar aquest programa desapareixen aquests espais d’immersió lingüística, amb la qual cosa es margina el valencià.
Les poques avaluacions amb què comptem (de 2004 perquè encara estem esperant les avaluacions actualitzades dels programes lingüístics) han demostrat que els programes d’ensenyament en valencià permeten una major eficàcia en aconseguir un bilingüisme additiu en les dues llengües oficials (valencià i castellà) i, per tant, els que millor preparen l’alumnat per l’aprenentatge de noves llengües. Així ho afirmen també les investigacions realitzades arreu del món sobre adquisició multilingüe.
A més, el fet que a partir d’ara s’enquestarà a les famílies per conéixer en quina llengua volen que els seus fills i filles inicien l’escolarització en infantil crearà un conflicte allà on abans no n’hi havia. Cal dir, a més, que aquests últims anys han eliminat totes les campanyes informatives i de sensibilització cap als programes d’ensenyament en valencià que havien permés l’increment de la matriculació en valencià.
STEPV també qüestiona que la política de formació del professorat en anglés siga la correcta, sense un pla seriós de formació, sense invertir un euro i amb la pretensió de col·lapsar les escoles oficials d’idiomes perquè no pensen ampliar la xarxa.
El Sindicat ha denunciat que aquest decret no ha comptat amb les aportacions d’un conjunt molt representatiu d’institucions educatives i entitats culturals de la societat valenciana que apuntaven cap a un altre model de plurilingüisme que no marginara el valencià.
Per tot això, el Sindicat afirma que aquest decret només pretén, d’una banda, vendre una falsa imatge de plurilingüisme en el sistema educatiu valencià i, de l’altra, marginar i arraconar el valencià.
En altres comunitats autònomes amb llengua pròpia governades pel PP, com Galícia o les Illes Balears, també s’apliquen models de plurilingüisme semblants que també han posat la comunitat educativa en alerta perquè l’objectiu clar és acabar amb la llengua pròpia.
STEPV vigilarà perquè l’aplicació del decret no conculque cap dret de l’alumnat valencià ni de les famílies i continuarà treballant per la normalització del valencià en el sistema educatiu i en la societat valenciana en general.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR