Tria en Valencià
El conseller d’Educació modifica la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià per a fer i desfer al seu gust
El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, que durant tots aquest dies d’emergències com a conseqüència de la DANA ha estat desaparegut del centres i no ha ofert la més mínima ajuda a cap centre educatiu de les zones afectades ni tampoc al professorat ni a les famílies, sembla que sí que ha estat ben ocupat publicant diverses normatives, totes elles amb atacs directes contra els valencià.
Fa pocs dies, des del STEPV-IV denunciàvem que per poder participar en els concursos de trasllats per al cos d’inspectors d’educació havia fet desaparèixer el requisit de posseir el nivell C1 de coneixement de valencià, una mesura que recorrerà el Sindicat. Ara, tot just aprofitant la publicació del Decret 166/2024, de 12 de novembre, pel qual regula el Reglament orgànic i funcional de la seua conselleria ha canviat de forma radical la composició de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV).
En resum, un nou cop contra el valencià, que sembla que és l’única feina que executa ara per ara el conseller José Antonio Rovira
Així, el conseller, que a més de controlar la presidència mitjançant el subdirector general de política lingüística i la vicepresidència amb un cap de servei ha decidit eliminar els cinc representants de les universitats públiques valencianes i nomenar únicament un representant de la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).
Així mateix, ha reduït de nou a quatre la participació de persones relacionades amb l’ensenyament, la difusió del valencià i les oficines de promoció del valencià, nomenaments que, per cert, farà directament el director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística.
En resum, l’òrgan que tenia com a funció expedir, homologar, validar els certificats oficials administratius de coneixements de valencià i organitzar-ne les proves per a obtenir-los, s’ha quedat ben esquifit ja que passa dels 18 membres que tenia fins ara, als 8 que fixa el nou decret. I, a més, tots ells excepte 2 (els membres nomenats per la CIEACOVA i per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) de l’absoluta confiança del conseller Rovira.
Però és que a més del canvi de la composició de la JQCV, en l’article 10 d’aquest Decret 166/2024, i dins de les competències de la Direcció General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística (art. 10) hi apareix un nou òrgan, la Comissió de Competències Lingüístiques, que té com a funció “validar l’acreditació de la competència lingüística de les titulacions i certificats emesos per diferents entitats públiques i privades que s’adeqüen al model establit en el MECRL)”.
Per tant, a més de reduir la composició dels membres de la JQCV i de la qualitat d’aquests, també en queden reduïdes les competències en favor aquesta nova Comissió de la qual no se’n sap ni la composició i les funcions. Però ja podem intuir per on va la cosa perquè en el redactat hi apareix de manera clara que la funció és validar els certificats emesos per entitats públiques i subratllem-ho privades.
En resum, un nou cop contra el valencià, que sembla que és l’única feina que executa ara per ara el conseller José Antonio Rovira.
L’STEPV-IV vigilarà ben de prop la tasca que despleguen tant la JQCV com la nova Comissió de Competències Lingüístiques, i emprendrà tots les accions que calguen, incloses les legals, si la feina d’aquestes dos òrgans s’encamina a la vulgarització del valencià o va en contra de l’ús i de la promoció de la nostra llengua.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.