Dignitat del professorat

Sense profes no hi ha escola!



La Internacional de l’Educació (IE) i les seves organitzacions afiliades a tot el món participen en el programa de la Setmana d’Acció Mundial dissenyat per recordar als països, i la comunitat internacional que tots els nens necessiten docents qualificats.

dimarts 23 abril 2013 18:09 h

Afavorida per la Campanya mundial per l’educació (CME), de la qual la IE és membre fundador, es celebra del 21-27 d’abril, sota el lema “Sense profes no hi ha escola”

.

Per implementar l’escolarització primària universal d’ací al 2015, calen 5,4 milions de docents de primària

La CME ofereix a tots els que fan campanya a favor del dret a l’educació pública l’oportunitat de destacar un apartat fonamental del programa de l’Educació per a Tots (EPT), i de centrar els esforços en materialitzar el canvi sobre el terreny, amb l’ajuda addicional de milions de ciutadans i ciutadanes de tot el món unides al voltant d’una causa comuna.


L’escassetat de docents qualificats és un dels majors obstacles a la consecució de l’Educació per a Tots i els Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM). Una educació de qualitat requereix docents de qualitat.

La IE insisteix que cada xiquet i xiqueta tinga accés a una persona docent professional degudament formada i amb el suport necessari, en el sentit de garantir el dret de cada estudiant a l’educació de qualitat. Per implementar l’escolarització primària universal d’aquí al 2015, segons el compromís explícit de l’EPT i els ODM, calen 5,4 milions de docents de primària.

Aquesta xifra té en compte l’índex d’abandonament del professorat i els 2 milions de docents addicionals necessaris per cobrir les vacants. Aquests se sumen als milions de professores i professorat no qualificats que ja es troben treballant, i necessiten una formació professional adequada.

 A més, el repartiment del professorat s’ha d’ajustar molt millor a l’objectiu que els xiquets i xiquetes menys afavorits no perden l’oportunitat d’accedir a l’educació de qualitat.

Aquests reptes requereixen una intervenció específica, inclosa una finançament substancial i ben orientada. Estratègies per atraure i retenir professionals en zones rurals o desfavorides poden donar molt de si en la garantia d’una qualitat i justícia educativa per a tothom.

Les solucions d’emergència, consistents en contractar docents sense formació a tot el món, no només no estan donant resultat, sinó que han agreujat la crisi de qualitat i igualtat. Els països s’han de comprometre a solucionar el dèficit de professionals i la crisi de l’aprenentatge mitjançant polítiques de contractació i formació, i la notificació d’avanços i despeses.

“Una cosa és anar a classe i una altra molt diferent, aprendre, si el que es pretén és millorar la qualitat de l’educació, és urgent cobrir el dèficit de docents professionals”, adverteix Fred van Leeuwen, secretari general de la IE.

“No es pot valorar l’aprenentatge sense valorar al professorat. Tot infant té dret a una educació impartida per un o una docent professional degudament capacitat. Amb aquesta finalitat, els governs han d’invertir en educació el 6%, com a mínim, del producte interior brut “.

Fred van Leeuwen també va reiterar la necessitat que docents i sindicats tinguin més veu i vot en la definició, implementació i avaluació de polítiques educatives. A escala nacional, les afiliades de la IE i les coalicions de l’EPT han organitzat activitats en centres escolars i altres espais, i conviden a caps d’estat, ministres d’Hisenda i d’Educació a participar en activitats de la comunitat escolar.

STEPV forma part de la CME i participa en diverses activitats que estan tenint lloc al País Valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR