Meses de negociació

Negociació de l’actualització en la normativa autonòmica de FP dual

També s’han tractat els cursos d’especialització

divendres 10 juliol 2020 12:03 h

El 9 de juliol es va celebrar una Mesa Sectorial amb la Direcció General de Formació Professional de Formació Professional (DGFPERE) per a tractar la nova normativa autonòmica de FP dual i la nova oferta dels cursos d’especialització de FP.

Començarem per informar pels temes tractats en el torn obert de paraula:
  • El ROF dels CIPFP està pendent de passar pel Consell Jurídic Consultiu (CJC) i està previst la seua publicació en DOGV en mes i mig aproximàdament. L’alerta sanitària ha paralitzat eixe tràmit legal que ja estava pendent fa mesos.
  • La setmana propera es negociaran les instruccions d’inici de curs de Secundària, pel que a continuació es podrien tractar des de Formació Professional. STEPV ha demanat que es lliuren els esborranys de la negociació d’eixa normativa tan important amb l’antelació suficient per poder treballar-la amb la participació del professorat, i no només amb 48 hores.
  • La manca de protocol d’actuació davant la COVID19 específic per FP i ERE està perjudicant notablement l’organització del curs 2020/21, ja que hi han massa incògnites en molts temes: activitats pràctiques de risc, equipaments compartits, desdoblament de grups, ... STEPV ha extret el compromís de la DGFPERE d’incloure un punt en l’ordre del dia al respecte en la propera negociació de FP o ERE, i ha denunciat la falta de participació activa dels sindicats docents a través dels Comités de Seguretat i Salut Laboral docent en la seua elaboració.
  • Per facilitar la incorporació esglaonada de l’alumnat en l’actual situació d’alerta sanitària, STEPV ha proposat ajornar l’inici de curs de Formació Professional, i ha expressat el greuge respecte a ERE que començarà més tard, així com la necessitat de que totes les plantilles estiguen completes a principi de curs.
  • Tots els sindicats de la mesa han coincidit en que estan havent dificultats en la concessió de determinats desdoblaments en Formació Professional, tot i que la DGFPERE insistisca en que s’han donat instruccions de que amb les mateixes condicions del curs passat s’haurien de tenir el mateixos desdoblaments com a mínim. STEPV enviarà tota la informació recollida en la seua campanya per replegar les incidències al respecte per que siguen solventades per la Conselleria
  • STEPV ha recordat la necessitat de que s’òbriguen urgentment borses extraordinàries en algunes especialitats que abusen de la difícil cobertura com un procediment ordinari, i de la importància d’oferir major informació sobre les places oferides en les adjudicacions.

La DGFPERE ha informat de les particularitat de la nova oferta dels cursos d’especialització de FP:
  • Desenvolupament curricular experimental i pioner en la FP pública i en el País Valencià, amb el foment de metodologies actives centrat en els resultats d’aprenentatge.
  • Pressupost inicial, formació per al professorat, convenis amb empreses i noves fórmules de disponibilitats d’equipaments actualitzats per posar-ho en marxa.
  • Compromís d’un equip inicial de professorat en cada centre que ho portarà endavant amb autonomia pedagògica.
STEPV ha transmés propostes concretes sobre com garantir la difícil provisió de personal per a eixos llocs amb totes les garanties, així com la concreció fórmules i terminis per solventar les contractacions, selecció de l’alumnat, formació del professorat, i entrega dels equipaments necessaris per començar eixos cursos en 2020/21. La admissió en eixa oferta educativa està planificada per la setmana propera si es publica a temps en el DOGV la resolució negociada.
La DGFPERE ha manifestat la seua voluntat de començar un replantejament de la figura del professorat especialista, perquè ha evolucionat, i encetar treball al respecte el curs proper.
Els sindicats de la mesa han insistit en demanar el que STEPV ja havia demanat per escrit i no ens havien facilitat: el llistat dels grups que s’han donat de baixa per al curs 2021.

Els canvis que es proposen en la nova normativa autonòmica de FP dual es pretén que es duga endavant amb la dinàmica següent:
  • Centrar el desenvolupament de la FP dual com una ampliació del mòdul de la FCT, i per facilitar l’ampliació de la formació de l’alumnat en aspectes molt específics que complementen el currículum que s’hauria d’impartir íntegrament als centres.
  • Modalitats de FP dual a 2 anys i 3 anys
  • Eliminar l’obligació de que tots els centres tinguen oferta de FP dual.
  • Facilitar les tramitacions dels projectes de FP dual amb signatura per les direccions dels centres.
  • Ampliació de la FP dual a la FP bàsica.
STEPV ha demanat especial seguiment de la proposta més llarga i flexible de FP dual que pot amagar treball precari encobert, i ha fet propostes per la millora de la normativa i per que les empreses que hi participen tinguen polítiques responsables, social i mediambientalment.

S’ha aprofitat este punt de FP dual per demanar explicacions sobre els prospectors de FP que començaran prompte a treballar per facilitar relacions amb empreses i explorar nous perfils professionals:
  • Contractació durant el mes de juliol per començar a treballar el mes de setembre.
  • Procediment de selecció interromput per la pandèmia, però que ha sigut reclamat per tots els sindicats per la manca d’una convocatòria pública i de la transparencia suficient.
  • Emmarcat el seu treball territorialment i amb sue en els diferents CEFIREs.
  • La seua tasca necessària s’hauria de definir amb una relació de funcions que s’haurien d’incloure en totes les normatives dels procediments en que que intervinguen, inclosa aquesta de FP dual.
STEPV ja va tractar aquest tema directament en la reunió que es va desenvolupar el 14 de maig amb la DGFPERE.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR