Plurilingüisme

Les sentències del TSJ sobre plurilingüisme, un pas més contra l’autogovern

STEPV qualifica com a polítiques les sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià sobre el Decret de plurilingüisme.

Imatge d'arxiu del TSJ a València

diumenge 29 abril 2018 08:47 h

El 26 d’abril es van donar a conèixer les sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que anul·len parcialment l’anomenat Decret de Plurilingüisme. Casualitat o no, les sentències porten data de 25 d’abril i, efectivament, són un pas més contra l’autogovern valencià.

Amb aquestes sentències s’afegeix més inseguretat per a les direccions dels centres

Perquè certament, aquestes sentències, més que aportar fonamentació jurídica sobre el fons de l’assumpte, només contenen posicionaments polítics d’uns tribunals que sembla que ara es dediquen més a legislar que no a arbitrar.

En les sentències, el tribunal s’atreveix a afirmar que en aquest decret “s’elimina l’opció del castellà per a la majoria dels centres” i que això comporta “una manifesta desigualtat en detriment de la llengua castellana”. I per això, posats en el paper de legislador o de poder executiu, el TSJ afirma que la immersió lingüística té cabuda sempre, però, que hi haja l’alternativa d’ensenyament en castellà. Per fer-ho, el TSJ posa 5 exemples de municipis de la província de Castelló (tots ells de territori valencianoparlant), on diu que pràcticament no hi ha opció a estudiar en programes en castellà, cosa totalment falsa perquè en el programa A hi ha previstes 4 hores en castellà i en el programa B, entre 13.30 i 14.30 hores. Per tant falseja absolutament la realitat.

Curiosament, però, no aporta cap cas en contrari, precisament del que passa als territoris castellanoparlants de les demarcacions de València i Alacant. I així, no fa cap referència a municipis com Requena, Torrevella, Villena, Xest o Xiva on tots els centres van optar pel programa C, que és majotari en castellà amb només 4 hores en valencià.

I per això, el TSJ afirma sense vergonya que el Decret de 2012, publicat en l’època del PP, sí que és ajustat a dret.

Així doncs, ens trobem davant d’unes sentències que no fan més que aplanar el camí als sectors més retrògrads (recordem que les sentències són per recursos de la Diputació d’Alacant, Vox, 3 diputats del PP o l’Asociación para la Defensa del Castellano, entres altres) i així poder recórrer la nova Llei de plurilingüisme davant del Tribunal Constitucional.

Cal destacar també en el moment del curs acadèmic en què ens trobem, en ple procés de preparació del curs 2018-19. Amb aquestes sentències s’afegeix més inseguretat per a les direccions dels centres, els i les mestres i professors i professores així com també les mares i pares.

STEPV estudiarà amb calma les sentències i valorarà la possibilitat de fer-ne els recursos corresponents.  Així mateix, ofereix la col·laboració i l’assessorament a tots els membres de la comunitat educativa, inclosa la Conselleria d’Educació, per continuar avançant en un ensenyament públic, de qualitat i en valencià, l’única manera d’assolir un ensenyament igualitari per a tothom.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR