Meses de negociació

La Conselleria presenta un nou model de centre educatiu: els Institut-escola

STEPV exigeix la concreció de diferents aspectes relacionats amb l’organització dels centres i les condicions laborals del professorat

dimarts 31 gener 2023 19:35 h

La direcció general de centres ha presentat aquesta proposta com un nou model de centre, equiparables als Centres d’Educació Infantil i Primària i als Instituts d’educació secundària. L’objectiu principal de la norma és de donar cobertura legal a experiències ja implementades i que es van originar com a mesura per garantir l’èxit escolar. Principalment, es plantegen com a centre que puguen respondre a les necessitats de zones socioeconòmiques desfavorables, garantir l’oferta educativa en zones rurals i millorar l’equilibri i la redistribució d’aquesta oferta.

STEPV ha reclamat més concreció en la norma respecte a una sèrie d’aspectes

El Sindicat ha valorat el treball que el professorat ha fet en els centres que ja desenvolupen els projectes experimentals i ha valorat positivament aquest model que s’apropa al disseny d’un cos únic de professorat, una idea d’educació integral i que a més, contribueix a la lluita contra el despoblament, promociona l’arrelament al territori i millora les condicions de vida de la comunitat educativa.
Tot i això, ha demanat explicacions sobre quines eren les intencions de la conselleria amb aquesta norma, la qual es queda curta per regular el funcionament d’aquests centres. La proposta no concreta si es tracta d’un model educatiu a consolidar o un pegat per donar cobertura legal a aquests centres.
El Sindicat també ha destacat el treball que ja està realitzant-se en els centres experimentals, molts dels quals eren centres anteriorment coneguts com a CAES i duen a terme un treball excel·lent amb molt pocs recursos. Per això, abans de tancar una ordre com aquesta ha sol·licitat una vegada més, la reactivació del grup de treball per estudiar propostes de millora que puguen reflectir-se en els nous Instituts-Escola.
En un marc inclusiu com el que estem, el Sindicat ha transmès la preocupació sobre com aquest nou model pot perpetuar la segregació escolar. Per això ha fet referència de nou al grup de treball on poder aportar mesures per evitar a creació de guetos.
STEPV també ha plantejat que cal tenir en compte experiències passades, i per això considera imprescindible regular el procediment d’implantació a partir d’una proposta que s’origine al marc del Consell Escolar, o en el cas de les noves creacions, en el Consell Escolar Municipal i amb el vistiplau dels claustres.

En la seua intervenció, STEPV ha reclamat més concreció respecte a:
1- Projecte educatiu únic i coherent que aprofite les oportunitats del model en termes de continuïtat i convivència.
2- Les relacions dels centres educatius d’un territori i els diferents agents que les afavoreixen.
3- Les dimensions institucionals: el projecte de centre i els àmbits de coordinació i articulació: (Organització del centre; Currículum; Orientació acadèmica i personal)
4- La participació de les famílies.
5- Espais i horaris del centre educatiu, tenint en compte que l’oferta educativa és de 2-16 anys, ha sol·licitat garanties que els espais seran adequats a totes les edats escolaritzades. També una oferta garantida de servei de cuina i menjador per a tot l’alumnat. Sobre els horaris també ha demanat aclariments sobre com es combinaran dues o més etapes amb càrregues lectives diferents per l’alumnat.
6- Dotació de personal docent i no docent. En aquest sentit, i en mig d’una negociació de plantilles on els sindicats comptem amb molt poca informació, no s’ha pogut concretar les plantilles de les quals disposaran aquests centres ni com afectarà la seua organització als horaris del professorat.

Amb tot, i després de la intervenció de la DG Centres, STEPV ha exigit que es done resposta a les qüestions plantejades i ha sol·licitat que s’incloguen en la norma uns criteris i objectius clars i definits per encetar procediment d’implantació, una planificació del desenvolupament dels centres actuals cap a la consolidació de les unitats. Una planificació de la implantació realment consensuada amb la comunitat educativa. També ha sol·licitat que apareguen garantits els recursos necessaris, l’adequació dels espais i l’organització dels horaris del professorat, així com la resta de condicions laborals del professorat.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR