Plurilingüisme

La Conselleria accepta establir un mecanisme per a garantir la progressió dels nivells

No concreta quina redacció tindrà en el decret. La resta de propostes de fons no han sigut acceptades

dijous 29 setembre 2016 14:15 h

La Conselleria d’Educació ha contestat aquest matí en Mesa Sectorial les propostes sindicals a l’esborrany de decret de plurilingüisme. STEPV proposava tres esmenes fonamentals: que es reduiren els nivells proposats; que s’establira un mecanisme que garantira que els centres progressaren efectivament cap al nivell avançat; i que s’acurtara el calendari d’aplicació del decret.

El Sindicat no pot valorar positivament la negociació del decret de plurilingüisme

D’aquestes tres propostes l’administració només ha acceptat l’establiment d’un mecanisme per garantir la progressió de nivells, tot i que no ha plantejat el text concret. STEPV ha plantejat que aquest mecanisme no pot dilatar en el temps la progressió dels nivells, sinó que al final de l’etapa d’infantil i cada dos cursos (coincidint amb els cicles) en la resta d’etapes, els centres han d’avançar al nivell següent.
D’aquesta manera s’evitarà perpetuar durant molt de temps la possible creació de centres gueto, en els quals la llengua vehicular de l’ensenyament (siga castellà en els nivells bàsics o valencià en els nivells avançats) siga un element de segregació i guetització dels centres.
D’altra banda, STEPV lamenta que l’administració no haja acceptat negociar la simplificació dels nivells i l’increment del valencià en els nivells bàsics i intermedis. El Sindicat considera que el professorat i els centres estan preparats per assumir aquests increments que ha proposat. Per eixe mateix motiu, STEPV sol•licitava reduir el calendari d’aplicació del decret, petició que tampoc ha estat atesa.
En Formació Professional, la Conselleria modificarà la proposta inicial per a donar cabuda als cicles dels ensenyaments de règim especial (art i disseny, i ensenyaments artístics), però manté la distinció entre famílies professionals que tindran només un mòdul com a mínim en valencià i altres que en tindran dos com a mínim.
Així mateix, STEPV ha proposat introduir la possibilitat que els centres de Formació de Persones Adultes acrediten també certificats en llengües, com es reconeix en primària, ESO i Batxillerat. La Conselleria estudiarà aquesta proposta.
El Sindicat no pot valorar positivament la negociació del decret de plurilingüisme perquè, tot i que considera un avanç la introducció de mecanismes garantistes en la progressió dels nivells per part dels centres, es desconeix la proposta concreta. I en la resta de temes fonamentals no hi ha cap avanç significatiu.
STEPV convocarà assemblees comarcals la setmana que ve per a valorar el decret i continuarà defensant les seues aportacions en el marc del Consell Escolar Valencià, que es reunirà pròximament.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR