Meses de negociació

Es negocia l’ordre que desenvolupa el decret 195/2022 d’igualtat i convivència

L’ordre regula aspectes generals i de prevenció, però manquen els protocols específics de casos greus de conducta

Reunió de l'Observatori de la igualtat i la convivència el passat 22 de febrer, del qual STEPV en forma part

divendres 31 març 2023 12:09 h

Dijous 30 de març, es va treballar en mesa de negociació l’esborrany de l’ordre de convivència que desenvolupa el decret 195/2022 d’igualtat i convivència en el sistema educatiu valencià.

STEPV ha reclamat l’establiment del protocol per situacions greus en contra de la convivència escolar

Un dels principals aspectes que STEPV ha reclamat ha estat la manca dels protocols per situacions greus en contra de la convivència escolar i els que comporten perill imminent, tot i això, el sindicat valora positivament la proposta on la resolució de conflictes des d’una perspectiva pedagògica i el compromís i participació de tota la comunitat educativa en són els eixos principals que fonamenten l’ordre. A més, l’establiment de mesures en caràcter preventiu i educatiu front a una perspectiva punitiva ja era una pràctica establerta en molts centres educatius.
Tot i això, STEPV troba que hi manca una connexió amb la realitat actual i els problemes de conducta que encara es donen als centres, i per això ha manifestat que aquest document hauria de sorgir des d’una anàlisi de l’actualitat i de les diferents situacions que es donen als centres educatius.
La resolució de conflictes des d’una perspectiva pedagògica més que punitiva ja era una pràctica establerta a molts dels centres educatius. Això, però, no ha solucionat les dificultats més greus amb la filosofia introduïda pel decret, a més, la manca d’acompanyament i recursos, ha generat cert rebuig per part del professorat.
El sindicat considera que aquesta ordre no concreta els recursos necessaris per a la seua aplicació, fet que s’agreuja pel context d’incertesa respecte a la configuració de les plantilles pel curs vinent. És per això que el sindicat ha reclamat un compromís per part de la Conselleria d’Educació per garantir el personal, el descompte horari i els recursos necessaris.
En el mateix sentit ha recordat que per millorar la convivència escolar és necessari atendre tots els aspectes, també els físics i que per fer-ho cal solucionar el problema d’alguns massificats, on més de 1000 alumnes es concentren en espais dissenyats per a 700.
Igualment, ha reclamat una baixada de les ràtios, les quals es troben en unes xifres que fan molt complicat poder treballar les qüestions plantejades en l’ordre com per exemple la detecció primerenca, molt difícil de detectar ja de per si fins i tot amb ràtios mínimes.
El sindicat ha manifestat també la preocupació per l’augment de la càrrega burocràtica que pot suposar aquest model. Els protocols que poden derivar de les situacions de conflictes, i els procediments de conciliació porten associats una sèrie de requisits (citacions presencials de les famílies, elaboració de documentació...) que repercuteixen en equips directius, professorat i coordinadors.
També el sindicat ha reclamat que les agressions al professorat queden incorporades a aquest ordre, i així garantir la protecció d’aquest col·lectiu. En aquest respecte la direcció general ha explicat que estan ultimant el protocol sobre aquestes agressions i el portaran aviat a la mesa de negociació.
A açò se suma que moltes de les recomanacions i plans d’actuació davant alumnat amb tendències.
Al torn obert el sindicat ha preguntat sobre com dotar de personal especialista a les unitats d’infantil de primer i segon cicle, perquè estan començant a donar-se autoritzacions per part d’inspecció perquè el personal del centre atenga aquestes unitats (reduint així els recursos disponibles del centre). El sindicat ha recordat que una de les seues peticions a la nova ordre de plantilles era que aquestes unitats computaren per al càlcul de personal especialista dels CEIP. La Direcció General ha confirmat que comparteix aquesta idea, però que no pot confirmar si s’ha incorporat finalment la propos


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR