Meses de negociació

Es negocia el protocol d’absentisme escolar

STEPV sol·licita una segona mesa per abordar el document en profunditat, una vegada afegides totes les propostes traslladades en la Mesa

dijous 06 febrer 2020 19:26 h

Aquest matí s’ha negociat el protocol d’actuació davant situacions d’absentisme escolar en els centres educatius. Des de STEPV valorem positivament aquesta iniciativa de la Direcció General d’Inclusió Educativa per afrontar aquesta problemàtica, però considerem que s’ha de fer un treball conjunt amb les diferents Conselleries afectades, per afrontar un problema que és transversal. Només així aconseguirem reduir les taxes actuals d’absentisme i que aquest protocol no acabe sent només un acte burocràtic per al professorat i els equips directius.

El Sindicat considera que s’ha de fer un treball conjunt amb les diferents Conselleries afectades

Pel que fa el document, STEPV ha manifestat la seua preocupació en diversos aspectes fonamentals.
En primer lloc, el Sindicat ha demanat l’ampliació de les actuacions relacionades amb la prevenció de l’absentisme i l’aplicació d’aquest protocol a l’etapa d’infantil. Tot i ser una etapa no obligatòria, és fonamental per compensar les desigualtats d’origen i en molts casos pot generar precedent i fomentar una cultura absentista.
Igualment important és la necessitat de diferenciar protocols per a les diferents etapes educatives, ja que l’absentisme en infantil i primària té unes causes diferents a l’absentisme en secundària i FP.
El Sindicat també li ha traslladat a Conselleria la preocupació dels equips directius als que el protocol atribueix la funció de comunicar a Fiscalia la possible situació de risc o desprotecció.
Així mateix hem reclamat més formació i una major protecció legal de les persones implicades, donat que en molts casos estar involucrat en el procediment significa enfrontar-se directament amb les famílies.
Al respecte dels tipus d’absentisme definits en el document, el Sindicat considera que cal redefinir-los, ja que un absentisme lleu reiterat ha de ser considerat com a greu i un absentisme greu repetititu, ha de considerar-se crònic.
Igualment, STEPV ha manifestat la necessitat de concretar mesures per a col·lectius concrets com ara, l’alumnat estranger que passa períodes intermitents al seu país, i referències a l’absentisme per raons de gènere: cal tindre una especial atenció a xiquetes de països on encara es practica la mutilació genital o els matrimonis forçats.
Per últim, el Sindicat ha demanat mesures específiques per a centres que concentren un alt índex d’absentisme escolar i ha aprofitat per reclamar la reanudació del grup de treball de centres CAES ja que alguns d’aquests centres necessiten mesures especíques i urgents.
Conselleria ha informat que aquest reglament és un resum d’una guia d’absentisme molt més extensa que estarà penjada al web de Conselleria, a la plataforma REICO.
Així mateix la DG d’inclusió educativa ha manifestat que la intenció d’aquesta normativa és la d’unificar criteris i fomentar la participació dels diferents organismes i entitats involucrades en aquesta problemàtica que és global.
En el torn obert de paraula, STEPV li ha traslladat a la Directora General d’Inclusió els següents temes:
- La no provisió de les substitucions als SPE, com ja va succeir l’any passat, la qual cosa és molt greu donat l’alumnat al que atén aquest professorat.
- La creació d’un pla específic per a l’alumnat nouvingut que té desconeixement d’ambdues llengües oficials, ja que ha deixat de considerar-se com a criteri per determinat l’alumnat de compensació educativa.
Finalment, el Sindicat ha traslladat les queixes del les persones aspirants i membres dels tribunals del torn de diversitat funcional en les oposicions de 2019. STEPV s’ha compromés a enviar un resum de totes les propostes de millora, relacionades amb aquest tema.
Per altra banda, STEPV ha preguntat si al final, les persones del torn de diversitat funcional tindran un tribunal en cada província o un únic tribunal, com anys anteriors. La resposta de l’administració ha sigut que valoraran el fet segons el nombre de persones inscrites a aquest torn.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR