Meses de negociació

Es negocia el currículum d’Infantil

Aquest matí ha començat la negociació dels currículums que s’aplicaran el curs que ve.

dijous 19 maig 2022 14:43 h

La proposta del nou currículum d’Infantil ha estat negociada avui en mesa sectorial amb la conselleria d’Educació. La proposta presentada per la Direcció General d’Innovació Educativa adapta la norma d’ensenyaments bàsics publicats pel ministeri el passat mes de febrer.

El Sindicat ha manifestat que cal reduir les ràtios, la burocràcia, apostar pel valencià i millorar les plantilles, entre altres

En primer lloc, el sindicat ha exigit el temps necessari per a poder negociar normativa d’aquesta rellevància amb el temps suficient. La documentació de l’esborrany va aplegar al sindicat el passat dilluns i això implica que no es puguen aportar les reflexions necessàries per part del professorat i dels centres. STEPV ja ha avançat que si aquesta línia de negociació es manté, generarà descontents importants entre el professorat d’altres etapes educatives. És per això, que el Sindicat ha animat a la conselleria a oferir espais de debat amb el professorat i donar el temps suficient perquè les persones puguen fer les seues aportacions.

Respecte al projecte d’ordenació presentat, STEPV considera que és una bona proposta oberta, que flexibilitza el currículum i facilita l’articulació dels diferents elements curriculars i les àrees de coneixement en una proposta pedagògica globalitzada. D’aquesta manera, el professorat es converteix en una peça clau i fonamental en la concreció curricular, en la línia pedagògica i en la participació en el projecte educatiu de centre, aspecte que STEPV celebra.

En aquesta proposta, s’inclouen moltes referències a la importància de la individualització de l’ensenyament, de l’avaluació, de l’atenció a la diversitat i de l’atenció a les famílies. Igualment, hi ha moltes referències a les coordinacions entre els diferents nivells i etapes, la coordinació del cicle i del claustre i als plans d’acollida. És per això que STEPV ha recordat la importància de la revisió de les plantilles (negociació iniciada en un grup de treball), en concret la dotació d’una persona de suport per cada dues unitats i la figura de les especialitats de PT i AL.

També es fa referència als espais d’aprenentatge, i és per això que STEPV ha manifestat que cal atendre a les característiques de cada centre i que amb les ràtios actuals, hi ha aules on l’alumnat es troba pràcticament embotits en l’aula. També el sindicat ha recordat que si es reconeixen tots els espais com espais educadors, cal treballar en les instal·lacions i poder transformar-los cap a espais que oferisquen un enriquiment educatiu.

STEPV també ha insistit en el fet que aquest currículum aposte per l’ensenyament en valencià tant com siga possible. Tenint en compte que la majoria de centres ofereixen un projecte experimental d’immersió lingüística, i que la llei 4/2018 ho permet, la proposta de currículum hauria d’estar orientada en aquest sentit i, en canvi, sols descobrim una referència molt feble a “desenvolupar habilitats comunicatives en les dues llengües oficials”. El sindicat ha manifestat la importància que juga la immersió lingüística en aquestes primeres etapes com a ferramenta per potenciar i garantir l’estima per la llengua i que no es poden obviar els efectes que tenen a llarg termini. També ha manifestat la necessitat d’atribuir els primers contactes amb la llengua estrangera a la persona especialista de manera coordinada amb el professorat d’infantil i posar fi al bloqueig de places per catalogar-les amb B2.

Respecte a la resta de funcions atribuïdes a les tutories, l’avaluació i l’atenció individualitzada i les coordinacions, STEPV ha traslladat la preocupació de la càrrega burocràtica als centres, les quals sols es podran reduir si aquesta conselleria millora les plantilles i redueix les ràtios.

Per acabar, STEPV, no ha pogut deixar de reclamar que els ensenyaments de religió queden fora de l’escola pública i d’un currículum propi d’un estat laic com és el nostre.

Al torn obert, STEPV ha preguntat sobre les següents qüestions:

- Estat dels impagaments dels tribunals d’oposicions de Mitjans Audiovisuals i Informàtica.

- Publicació prevista del nou decret de permisos i llicències.

- Publicació prevista de les comissions específiques.

El servei de relacions institucionals, traslladarà aquestes preguntes a la DG Personal per poder respondre-les.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR