STEPV presenta al·legacions al decret d’homologació de títols de valencià en l’ensenyament

El Sindicat demana la retirada del decret

Classe de valencià en un centre educatiu

dimarts 20 desembre 2022 18:32 h

El Sindicat ha presentat les al·legacions a la Conselleria d’Educació a l’esmentat decret, que estableix, entre altres coses que s’obtindrà el C1 de Valencià amb la superació de l’assignatura de valencià en 1r i 2n de batxillerat amb un 7.

Ja existeixen altres etapes educatives en què sí que s’acrediten els nivells de llengües

La llei de plurilingüisme (2018) estableix que s’acreditaran les competències orals i escrites equivalents al B2 en castellà i valencià a l’alumnat en acabar els estudis postobligatoris (com és el cas del batxillerat).
També estableix la llei que en el termini de quatre anys després de l’aplicació del PEPLI (Projecte lingüístic de cada centre) en cada etapa educativa s’avaluaran els resultats. Encara no han passat els quatre anys establert (de fet en batxillerat aquest és el segon curs en què s’està aplicant el PEPLI) i, per tant, no s’han avaluat els resultats de l’aplicació del plurilingüisme en cap etapa educativa.
Per aquest motiu, ja no té sentit modificar el nivell d’acreditació del valencià. Però, a més, elevar-lo a un C1 té menys sentit encara, ja que no és funció ni del professorat de valencià ni de l’etapa de batxillerat acreditar cap coneixement lingüístic, com a la pràctica s’està exigint si el decret va endavant.
Igualment, fixar com a nota un 7 és purament aleatori i no està justificat en cap lloc. Per què no un 6 o un 8? Cal tindre en compte, a més, que en l’assignatura de valencià no només s’avaluen les competències lingüístiques com la comprensió escrita i oral o l’expressió escrita i oral, sinó que n’hi ha moltes altres més competències que s’han d’avaluar (en total 12). Per tant, una nota numèrica en el batxillerat no garanteix el nivell exigit per a l’obtenció d’un C1.
A més, ja existeixen altres etapes educatives en què sí que s’acrediten els nivells de llengües, d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECRL), com són les EOI i els centres de formació de persones adultes.
Per tot això, i per altres motius (com la pressió que s’exercirà sobre el professorat de valencià) STEPV demana la retirada del decret.
D’altra banda, Intersindical Valenciana també ha presentat al·legacions al projecte de decret sobre la competència lingüística en la funció pública. Informació que podeu consultar ací.

Consulta ací les al·legacions presentades

Etiquetat com a

llengua

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR