Llengua

La normativa de la consulta a les famílies és un despropòsit

STEPV crea la xarxa “Professorat pel valencià” per combatre la llei d’arraconament del valencià

Cartell de la campanya "Tria Valencià!"

divendres 18 octubre 2024 13:45 h

Dimarts que ve es negociarà en la Mesa Sectorial la resolució (que adjuntem) per la qual es convoca la consulta a les famílies de la llengua base en aplicació de la mal anomenada llei de “llibertat” educativa, entre el 26 de novembre i el 4 de desembre de 2024.

STEPV està estudiant jurídicament si aquesta proposta vulnera la legislació vigent

La proposta que fa la Conselleria d’Educació sobre la realització de la consulta a les famílies és un despropòsit perquè:
1.- Comportarà un volum de feina extra per als centres educatius que hauran de preparar tota la documentació per a les famílies durant pràcticament tot el mes de novembre. També hauran de garantir “un espai proveït d’algun ordinador amb connexió a Internet” perquè les famílies que ho sol·liciten puguen votar durant el termini establert i en l’horari en què el centre estiga obert. Un espai que, a més, “estarà proveït de les mesures adequades per a garantir la llibertat i la confidencialitat a l’hora d’omplir la consulta”.
2.- Mentre per una banda s’ha de garantir la confidencialitat de la votació, per una altra, el resultat de la votació es farà públic amb la llista de l’alumnat que opta a una llengua base o una altra (valencià o castellà). Per tant, totes les famílies sabran que ha votat cadascú.
3.- Votaran totes les famílies de l’alumnat matriculat actualment en Infantil, Primària (incloent 6è) i l’ESO excepte l’alumnat de 4t d’ESO, tant dels centres públics com dels concertats. L’alumnat de 4t d’ESO que opte pel batxillerat ho farà en el període de matriculació, segons la llei. El que no se sap és com quedarà l’actual alumnat de 1r de Batxillerat el curs que ve, quan passen a 2n de batxillerat. Un despropòsit.
4.- També votaran les famílies de l’alumnat de 6è de primària dels centres públics, que no saben encara en quin institut continuaran els seus estudis els seus fills. Tampoc sabran si en els instituts que sol·liciten en el període d’admissió s’oferirà o no la llengua base elegida en 1r d’ESO. Serà la primera vegada en la història que les famílies desconeixeran el pla lingüístic oferit pel centre en 1r d’ESO. La proposta de la Conselleria diu textualment que “quan en aplicació de l’orde d’adscripció de l’alumnat a cada llengua base s’esgoten les vacants en una d’elles, o bé no hi haja oferta d’esta en compliment del que s’establix en els epígrafs 4 i 5 anteriors, l’alumnat s’adscriurà a llocs escolars corresponents a l’altra llengua base”. És a dir, que triaran un centre sense conèixer prèviament quina llengua base tindrà i, si no té l’elegida, obligatòriament s’incorporaran a l’altra llengua. On queda la “llibertat d’elecció de llengua”?
5.- I encara més, si els representants legals de l’alumne voten llengües diferents, s’anul·la la votació i serà el centre qui decidisca en quina llengua estudiarà l’alumne. També en cas que les famílies no voten. Per tant, la Conselleria li transfereix als centres la decisió d’adscriure l’alumnat a una o altra llengua. Un altre despropòsit.
6.- I més encara, si sobra alumnat d’una llengua base determinada i hi ha places en un grup de l’altra llengua, automàticament seran adscrits al grup de la llengua que no han sol·licitat. On queda, novament, la llibertat d’elecció de llengua?
7.- Tal i com ja estableix la llei, hi ha una diferència de tractament entre les comarques de predomini lingüístic castellà i les de predomini lingüístic valencià. En les primeres ja es dona per fer que cap família triarà valencià i, si ho fa, ja veurem com la Conselleria atén eixa demanda, d’acord amb l’article 8 de la llei que reproduïm perquè no té pèrdua:
“Quan hi haja una demanda d’alumnat suficient per a constituir una unitat, els representants del qual hagen triat el valencià com a llengua base, i no hi haja oferta suficient de llocs escolars en esta llengua base en el procediment d’admissió d’alumnat, l’administració educativa adoptarà les mesures oportunes per a satisfer esta demanda.”
8.- Respecte a “l’alumnat que presente necessitats educatives especials, escolaritzat en centres d’educació especial o en unitats específiques en centres ordinaris, (...) els representants legals d’este alumnat comunicaran al centre docent de manera individual la llengua d’elecció i no hauran de participar en la consulta”. Però en cap moment s’explica quan i com comunicaran al centre la llengua d’elecció.
Davant de tot aquest cúmul de despropòsits, STEPV sol·licitarà la retirada de la llei de “llibertat” educativa i d’aquesta proposta de consulta absurda. També està estudiant jurídicament si aquesta proposta vulnera la legislació vigent.
Igualment, el Sindicat crearà pròximament la xarxa “Professorat pel Valencià” per tal que el professorat participe activament de la campanya encetada per l’associació de pares i mares Gonçal Anaya amb el lema “Tria valencià” i informar les famílies dels beneficis d’estudiar en la nostra llengua.

Consulta ací l’esborrany sobre la consulta a les famílies

Etiquetat com a

valencià llengua

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR