Oposicions

Un 10% de les places ofertades en les oposicions es queden desertes

Amb el procediment a la meitat, hi ha 22 especialitats de les 57 convocades en què s’han quedat places desertes

dilluns 15 juliol 2019 09:57 h

En aquests moments s’ha realitzat la primera prova de les dues del procediment d’oposició, és a dir, els exàmens teòric i pràctic. Aquests dies, i durant aquesta setmana, es realitzaran les proves de defensa de la programació/guia docent i de la unitat didàctica/bloc temàtic, és a dir, les anomenades “tancades”. Les persones que superen aquestes proves passaran a la fase de concurs, consistent en la valoració dels mèrits presentats, moment en què finalitzarà el procediment de concurs oposició.

Tots aquests percentatges es podran veure modificats, ja que encara queden les notes de la “tancada”

STEPV ha realitzat un estudi dels resultats, que adjuntem, de les proves teòrica i pràctica. S’han quedat desertes 449 places de les 4.616 ofertades (falten els resultats d’un tribunal: Repertori amb piano per a instruments del Cos de Catedràtics de Música i Arts Escèniques, 20 places). Això significa que el 10% de les places ofertades ja s’han quedat desertes a meitat del procediment.
De les 57 especialitats ofertades han quedat places desertes en 22 especialitats. Per cossos, en el Cos de Professorat d’Art i Disseny, en totes les especialitats queden places desertes excepte en Història de l’Art. Destaca Disseny Gràfic, amb un 67% de places desertes, seguit de Mitjans Informàtics i Materials i Tecnologia: Disseny, amb un 50% de places desertes cadascuna. En Disseny de Moda i Disseny de Producte han quedat desertes un 33% i un 29% de les places, respectivament. El total de places ofertades en aquest cos era de 69 i han quedat desertes 27 (44% de les places).
En el Cos de Professorat d’Escoles Oficials d’Idiomes, de les quatre especialitats ofertades han quedat places desertes en dues, Alemany (5%) i Valencià (12%). De les 165 places ofertades en total han quedat desertes 4 (un 2,5%).
En el Cos de Professorat de Música i Arts Escèniques, en canvi, totes les especialitats han cobert les places ofertades en aquesta primera fase de les oposicions.
Quant al cos de Professorat Tècnic de Formació Professional, de les 15 especialitats d’aquest cos, en 8 hi ha places desertes. Destaca l’especialitat d’Equips Electrònics on només s’han cobert el 20% de les places ofertades. Del total de 585 places ofertades, 85 han quedat desertes (14,5%).
En el Cos de Professorat d’Ensenyament Secundari, només s’han quedat places desertes en 7 especialitats de les 24 especialitats. Destaca Matemàtiques, amb un 40% de places desertes. En Processos i mitjans de comunicació i Llengua i literatura valenciana el percentatge de places desertes supera el 25%. Del total de places ofertades, 3.730, n’han quedat desertes 333 (9%).
Tots aquests percentatges es podran veure modificats, ja que encara queden les notes de la “tancada”.
Cal destacar que molts tribunals han atés les al•legacions presentades per les persones aspirants al resultat de les proves que s’han realitzat fins ara, fet que ha comportat modificacions en les qualificacions. STEPV va preparar un model d’al·legacions a disposició de qualsevol persona afectada, que ha estat usat massivament. El Sindicat també té en obert models d’al•legació a la segona prova de les oposicions, la “tancada”, que s’està realitzant ara mateix.
Finalment, el Sindicat considera que les administracions educatives, tant l’estatal com l’autonòmica, han de reflexionar sobre la convocatòria d’oposicions massives en tots els sectors públics. Que hagen quedat moltes places vacants no ha estat un fet aïllat al País Valencià. En altres territoris de l’estat ha passat el mateix. Això trasllada un missatge nefast a la societat que cal combatre: que el professorat no està suficientment preparat per impartir docència. Aquesta és una conclusió del tot errònia perquè les oposicions són un mer filtre, en el qual hi ha molts factors que no controlen les persones aspirants i és un procediment que no s’ajusta a la realitat de les aules. A més, les condicions en què es presenta el professorat interí no són les més adients per fer front a un procediment tan dur i que requereix molt de temps de preparació: treballant i atenent obligacions familiars en la majoria dels casos.
Moltes de les persones que s’han presentat a les oposicions són docents interins que es juguen la continuïtat del seu treball si no superen aquesta convocatòria d’oposicions massives, ja que la majoria de les places ofertades ja les està ocupant el professorat interí. De fet, en algunes especialitats ja es pot afirmar que no queden suficients vacants en el sistema per absorbir el professorat interí que no ha aprovat.
STEPV ha criticat aquesta oferta massiva precisament perquè no compta amb un pacte d’estabilitat per al professorat interí que no supere les proves i no hi ha, per tant, garanties que continuen treballant. En moltes especialitats que fa anys que no es convoquen oposicions s’agreuja la situació ja que el professorat afectat porta molts anys treballant i ara es pot veure en el carrer. En eixe sentit, STEPV ha iniciat una campanya perquè les persones afectades reclamen la seua continuïtat en el treball. S’està esperant una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que determine si la convocatòria d’oposicions massives és la fórmula per a lluitar contra la situació de frau de llei en què es troba el personal interí per contractacions fraudulentes de llocs de treball estables. Si és així, la sentència pot posar en entredit la convocatòria d’oposicions massives i caldrà buscar altres fórmules de consolidació del personal interí. STEPV proposa, en eixe sentit, l’aplicació de l’article 61.6 del TREBEP: procés extraordinari per concurs de mèrits.

Consulta ací l’estudi per especialitats

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR