Principals incidències en les oposicions 2019

STEPV està recollint les incidències que afecten les actuals oposicions per a traslladar-les a Conselleria

dilluns 08 juliol 2019 18:33 h

STEPV va convocar divendres passat assemblees perquè les persones opositores traslladaren les incidències i els problemes que havien anat sorgint en el que portem d’oposicions. A més, el Sindicat també ha recollit les queixes de membres de tribunals que tornen a patir càrregues de treball excessives amb més de 12 hores de treball al dia i, en alguns casos, sense dret a cobrar dietes perquè treballen en la mateixa localitat on actuen els tribunals malgrat no tindre temps per traslladar-se a dinar.

Les oposicions no són el model idoni per a seleccionar el professorat

Quant a les queixes de les persones aspirants, a més del cas particular de la persona que ha vist extraviat el seu examen teòric, podem agrupar les queixes en cinc àmbits:
Anonimat
- En alguns tribunals no s’ha respectat perquè faltaven etiquetes per a totes les persones aspirants i han hagut de posar el seu nom.
- S’han creat tensions innecessàries per part de membres d’algunes comissions de selecció amb amenaces de suspensió amb un 0 en les proves si les etiquetes no estaven ben posades.
- El sistema de codi numèric no garanteix l’anonimat com sí que ho fa un codi de barres.
- Discrepàncies sobre la interpretació de què és o no és una marca que podria identificar una persona davant un tribunal (guions, epígrafs, subratllats, etc.).
Proves pràctiques alienes a la realitat de l’aula
Aquest és un dels aspectes que STEPV sempre ha traslladat a les meses de negociació de la convocatòria d’oposicions i que any rere any es repeteix. En molts casos, les proves pràctiques no tenen res a veure amb el que després es treballa a les aules, fet que desvirtua el sentit que les oposicions són un procediment de selecció de docents i les converteix en un simple filtre.
Això ha tornat a passar enguany. En les proves pràctiques de Francés de Secundària, per exemple, s’havia de traduir un text del Quixot o en Dibuix, les proves relacionades amb Dibux Tècnic tenien molt més pes que les relacionades amb Dibuix Artístic. En Instal•lacions Electrotècniques no han fet proves de taller. Aquest són només alguns exemples de la inadequació de les proves pràctiques a la realitat de l’aula.
En el cas de Biologia i Geologia, en què s’ha de realitzar una identificació visual de l’espècie animal i vegetal i de minerals i roques, enguany s’han fet sobre fotografies, quan normalment tenien els minerals o les espècies vegetals directament a l’aula.

Criteris d’avaluació
En alguns casos els criteris d’avaluació no estaven clars o tampoc s’ajustaven a les proves. Hi ha casos de comissions de selecció que han demanat en un criteri d’avaluació que l’examen teòric s’ajustara a un nivell, quan això no té cap sentit, perquè en la prova teòrica es demana el coneixement que té la persona sobre el tema concret, no que s’ajuste a un nivell, ja que es valora el nivell de coneixement que té la persona del tema. És en altres proves on cal ajustar-se a un nivell concret, però mai en el teòric.
Segurament el cas més conegut ha estat els criteris d’avaluació de València (Secundària) en què es penalitzaven les faltes d’ortografia (amb 6 faltes la nota era 0) mentre que en Castellà (llengua també oficial) no es contemplava aquesta penalització.

Condicions infrahumanes
En algunes especialitats de Formació Professional les queixes rebudes han estat en les condicions que han hagut de suportar les persones aspirants en les proves pràctiques. En alguns casos han hagut d’esperar aïllats en una aula amb moltes restriccions per anar als serveis durant 12 hores, sense aire condicionat.

Tribunals únics que dificulten els desplaçaments
En determinades especialitats només hi havia un tribunal en tot el País Valencià, amb el consegüent desplaçament per a la gent de fora de València. Aquest fet s’agreuja perquè també ha passat en els tribunals destinats a persones amb diversitat funcional que, en alguns casos, tenen problemes de mobilitat.

Aquestes han estat les queixes més destacables que ha recollit el Sindicat i que traslladarà a la Conselleria d’Educació aquesta setmana, a més de les que ja va traslladar la setmana passada a mesura que han anat arribant al Sindicat.
STEPV ha estat assessorant a les persones assistents a les assemblees i a les que s’han posat en contacte amb el Sindicat sobre la manera que han d’actuar quant a les al·legacions o els recursos que cal presentar. A aquest efecte, STEPV té models d’al•legació i de recursos d’alçada a disposició de les persones interessades i, quant als recursos, de les persones afiliades al Sindicat.
El resultat d’aquestes assemblees confirmen el que el Sindicat porta temps denunciant. D’una banda, que el sistema de concurs oposició no és el model idoni per a seleccionar al professorat perquè situa en contextos de molta tensió tant les persones que formen part dels tribunals i que no deixen de ser companyes i companys docents i les persones que opositen, que en molts casos se senten indefenses davant situacions que no poden controlar en un moment de molt de nerviosisme, especialment en aquest context d’oposicions massives en què la majoria del professorat interí es juga la seua continuïtat en el treball.
D’altra banda, moltes places s’han quedat ja desertes, a mitjan procediment (falta la “tancada” i el barem de mèrits), fet que llança a la societat un missatge totalment erroni: que les persones aspirant, moltes de les quals són ja docents, no tenen la preparació suficient per a impartir docència. Aquest missatge és absolutament fals i no respon a la realitat. Les proves són molt dures i el professorat interí no té les condicions necessàries per a preparar-se en condicions aquestes proves. Unes proves, alhora, absurdes, perquè han de seleccionar el professorat, quan el professorat interí ja ha estat seleccionat per impartir docència.
STEPV demana a l’administració de l’estat i a l’autonòmica que faça una profunda reflexió sobre aquest sistema d’ingrés, obsolet, memorístic i vuitcentista que no respon a la realitat de les aules.

Etiquetat com a


Comentaris

María Amparo Cabot Benito

10 juliol 2019 / 13:12 h

en nuestro tribunal de historia del Arte de las escuelas de artes aplicadas y diseño ocurrió de todo. a última hora modificaron el tribunal. los criterios de evaluación se sacaron la noche anterior a la oposición. y los criterios me parecen surrealistas no está relacionado con el desarrollo de un tema en dos horas sino más bien como un trabajo de investigación como colocar índice, epígrafes, conclusión y Bibliografía . los ejercicios prácticos daba la impresión que algunos participantes de la prueba conocían de antemano lo que iba a entrar junto con los criterios de evaluación salvo los restantes que los conocíamos en ese mismo momento. el anonimato es un tanto dudoso, porque yo esperaba que tanto la cabecera y la parte de abajo llevarían etiqueta y se introducirían en algún sobre. las primeras etiquetas te las asigna el propio tribunal y que ellos custodiaron, las segundas etiquetas pasó lo mismo,  fue un mero “paripé” pero corrigieron a sabiendas a quienes querían aprobar y a quienes querían el hundir o fundir. porque a esto hay que añadir que en estas escuelas “sectarias” acosan a determinados profesores, sobre todo interinos y utilizan todos los medios posibles para hundirnos, entran en los correos, borran documentos, intentan acceder en correos privados y sobre todo intentan averiguar el curriculum vitae para saber con qué puntuación contamos para hacernos la vida imposible y que nos dejemos el trabajo. por desgracia esto lo he vivido desde algunos años. utilizan a los propios alumnos como sistema de acoso entre otras maneras más que utilizan para acosar y se salen de rositas porque nadie se atreve a hablar y porque encima no hay pruebas suficientes de un sistema tan denigrante que existe allí establecido desde más de una década.


Valentín Huélamo Santiago

11 juliol 2019 / 08:54 h

Creo la vulneración de la privacidad de nuestros datos es más que evidente.

https://www.boe.es/eli/es/lo/2018/12/05/3

O sea que a todo el mundo se le comunicó en su día la entrada en vigor de la LGDPD, y ahora estos “señores” de Consellería, por llamarles algo, permiten que yo pueda ver los resultados de cualquier especialidad ajena a la mía.

*En algunos centros donde los alumnos tenían acceso a internet, han visto nuestras calificaciones*.

¿Ningún sindicato piensa denunciar “de oficio” estos hechos tan graves?


Valentín Huélamo Santiago

11 juliol 2019 / 08:58 h

María Amparo, el tema del anonimato ha sido un paripé. Si querían hacerlo anónimo de verdad, unicamente tenían que haber copiado el sistema de las pruebas de acceso a la universidad, donde el candidato se queda con un código de barras idéntico al que pega a sus examen, y hasta para reclamar lo hace con ese código.

Aquí, con alegar, dejabas de ser anónimo, y automáticamente el tribunal sabía a quien estaba corrigiendo. De traca!!


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR