Condicions laborals

STEPV iniciarà 2020 amb una campanya sobre condicions laborals

Increment retributiu, millora de les plantilles docents, reducció d’horari lectiu i ràtios i gestió democràtica dels centres educatius són els quatre eixos de la campanya

dilluns 30 desembre 2019 14:52 h

STEPV llançarà a partir del mes de gener de 2020 una campanya sota el lema «Encara toca!» de millora de les condicions laborals del professorat i de democratització dels centres docents.

No s’exclouen possibles mobilitzacions si la Conselleria no atén les propostes del Sindicat

Els eixos de la campanya són quatre:
- Recuperació del poder adquisitiu del professorat i l’equiparació salarial amb altres territoris: des de 2010, el professorat –i el conjunt dels treballadors i treballadores del sector públic– ha perdut 12 punts de poder adquisitiu. Els acords entre CCOO, UGT i CSIF amb el ministre Montoro (2017) per a recuperar-lo són absolutament insuficients perquè depenen de condicionants com l’evolució del PIB, per exemple, i no compensen ni de lluny les pèrdues acumulades durant tant de temps. Intersindical Valenciana ha engegat una campanya perquè el conjunt del funcionariat recupere aquest poder adquisitiu. D’altra banda, el professorat valencià pateix una discriminació salarial respecte a altres territoris de l’estat, que cal compensar.
- Millora de les plantilles docents: aquest curs està prevista la negociació de les normatives de plantilles docents, que reclamen una actualització urgent i la reversió de les retallades de 2013 i 2015, encara en vigor. Els centres han de comptar amb plantilles estables, amb llocs de catàleg adjudicats amb caràcter definitiu mitjançant el concurs de trasllats. El Pla d’Actuació i Millora (PAM) ha de servir només per a cobrir necessitats puntuals i garantisquen l’estabilitat de les plantilles. L’aplicació del Decret d’Educació Inclusiva i la Llei de Plurilingüisme, amb les plantilles actuals, han de facilitar l’increment del professorat d’anglés, així com més suports i desdoblaments. També cal ampliar les hores de dedicació a les coordinacions i cobrir l’horari dels equips directius.
- Reducció de ràtios i hores lectives: malgrat que la Conselleria ha iniciat el procés per a reduir-les, les ràtios d’alumnat són molt elevades. Sense eixa reducció, perilla l’aplicació del Decret d’Educació Inclusiva. Com recomana la Llei de millora de les condicions per a l’exercici de la docència (2019), cal reduir l’horari lectiu del professorat: 23 hores en Infantil, Primària i Educació Especial i 18 hores en la resta d’ensenyament. És un objectiu que cal materialitzar en el curs 2020/21 en tots els nivells educatius, tot i que cal insistir per a incrementar encara més la reducció en benefici de les tasques de coordinació, preparació, investigació, formació i programació, activitats imprescindibles per a la qualitat educativa.
- Gestió democràtica dels centres educatius: els nous Reglaments Orgànics i Funcionals (ROF) d’Infantil i Primària i de Secundària, recentment publicats, introdueixen mesures com, per exemple, que les direccions dels centres definisquen llocs de treball requerits per al desenvolupament de projectes, activitats o mesures no regulades, o definir requisits de titulació i capacitació professional respecte de determinats llocs de treball. Són mesures que, a més de trencar els sistemes actuals de provisió i d’empitjorar les condicions laborals, podrien afectar la qualitat de l’ensenyament. STEPV exigeix la retirada d’aquesta mesura del ROF i aturar el seu desplegament.
Els tres primers punts de la campanya (condicions laborals del professorat) són reivindicacions que porta reclamant STEPV al nou govern del Botànic des de 2015 quan va encetar la campanya «Ja toca! Revertim les retallades». Per això, aquesta campanya que s’iniciarà en gener de 2020 té per nom «Encara toca!», ja que són reivindicacions que encara no s’han acomplert totalment.
Aquesta campanya va ser aprovada pel Consell Nacional de STEPV, celebrat el passat dissabte 30 de novembre a Rojales (Baix Segura), i inclourà assemblees de centre i comarcals per explicar la campanya al professorat. No s’exclouen possibles mobilitzacions si la Conselleria no atén les propostes del Sindicat i es negocien en Mesa Sectorial els temes proposats.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR