Inici de curs

STEPV impulsarà mobilitzacions contra la LOMQE i les retallades

El Sindicat qualifica la política educativa del govern de classista i caduca.

dimecres 27 agost 2014 11:12 h

Per a STEPV, la política educativa que està imposant el govern presidit per Alberto Fabra és una política classista, sectària, elitista, segregadora, mercantilista i caduca. Una política afavoridora dels interessos d’una minoría social que no compta amb el consens de la Comunitat Educativa ni de la majoria de les valencianes i valencians. Per aquest motiu, des del Sindicat, s’impulsarà un procés de mobilitzacions contra l’aplicació de la LOMQE i les retallades al llarg del curs escolar que s’inicia el proper dia 1 de setembre.


Les mobilitzacions tenen com objectiu acabar totes les mesures que s’estan aplicant a l’ensenyament i que estan generant un important retrocés en matèria educativa, pedagógica i de paticipació, retallades en els drets, prestacions i ajudes educatives i en les condicions laborals del personal que treballa en tot el sistema educatiu valencià.

El curs escolar 2014-15 comença amb els mateixos problemes endèmics del sistema educatiu valencià causats pels 23 anys de govern del PP i els derivats de les polítiques de retallades, de l’aplicació de la LOMQE i de la mesura populista que no pedagógica d’avançar el començament de les classes.

Un curs més ens trobem amb: aules massificades; augment de les ràtios; desviament de l’alumnat cap l’ensenyament privat; barracots; disminució de professorat; acomiadament de professorat interí; supressió de les ajudes a les famílies; atac a l’ensenyament en valencià; mercantilització i privatització continuada de l’educació; utilització i control partidista de l’educació valenciana per part de l’actual govern… A tot açò, cal sumar, com hem dit, l’aplicació de la LOMQE sense temps real per fer-ho i un avanç, clarament injustificat i populista, de l’inici de les classes, en tots els nivells educatius, que no respon a cap criteri racional,  educatiu, ni pedagògic.

Les fortes discrepàncies de l’STEPV amb la gestió que fa la Conselleria d’Educació se sustenten en quatre apartats: política educativa, política lingüística, política de retallades i política de personal.

Quant a la política educativa, el Sindicat ha editat una guia de propostes per a la inaplicació de la LOMQE i evitar greus danys en el sistema educatiu per debatre i aplicar els centres docents.

També la política lingüística de la Generalitat Valenciana és criticada per l’STEPV, ja que suposa una greu involució en la normalització lingüística del sistema educatiu valencià. Moltes de les unitats suprimides són d’ensenyament en valencià i molts pares i mares no han pogut escolaritzar les seues filles i fills en línies d’ensenyament en aquesta llengua.

El personal que treballa, en tots els nivells i xarxes educatives, ha vist com les seues condicions laborals i econòmiques s’han vist empitjorades per diverses lleis i decrets (LOMQE, decret Vela, decret Wert…) i acords (acords Moragues, acord rebaremació professorat interí…).

Per tot açò, des del Sindicat es considera que el curs no comença amb normalitat sinó amb una “anormalitat continuada any rere any” que impossibilita avançar en la millora del sistema educatiu valencià.

Davant de totes aquestes circumstàncies, STEPV ha proposat al professorat, comunitat educativa, plataformes per l’ensenyament i marees verdes, sindicats, associacions de pares i mares, sindicats estudiantils i a diverses entitats socials i polítiques un pla de mobilització sostingut en el temps amb l’objectiu de frenar les polítiques del Ministeri d’Educació i de la Conselleria d’Educació.

Les accions que proposem són:

 • Dilluns 6 d’octubre: en conmemoració del 5 octubre, dia mundial del docent, concentracions a tots els centres docents i lectura de manifestos a favor de l’ensenyament i per la recuperació de tots els nostres drets.
 • Dijous 23 octubre: jornada de vaga educativa en tot el sector docent amb grans manifestacions.
 • Dijous 27 novembre: en el marc de la setmana de llluita de les Marxes de la Dignitat -acordat el passat 29 de juny a Mérida- dia de lluita per l’ensenyament públic amb assemblees, tancades i concentracions.

Aquestes mobilitzacions se sumarien a les acordades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic del País Valencià per als primers dies del curs que es concreten en:

 • 2 de setembre: a les 18 hores. Inauguració del curs per l’escola pública.
 • 3 de setembre: Coincidint amb l’inici de curs de primària i secundària, concentracions a les portes dels centres educatius.

A més, des del Sindicat, també ha assumit les propostes acordades a les jornades de les Mares per l’Educació Pública celebrada a Galiza que es concreten en: campanya “12 mesos, 12 causes”, una mobilizació a octubre de 2014 i una altra a maig de 2015, diverses mesures per la inaplicació de la LOMQE, etc.

També participarà en la Trobada de Plataformes per l’Ensenyament Públic que tindrà lloc el proper 13 de setembre, per acordar i unificar totes les mesures de pressió a l’àmbit valencià.

Les propostes que planteja l’STEPV pretenen obrir un debat als centres docents, de totes les etapes educatives i del conjunt de l’Estat, per tal que siga una decisió acordada des de baix, de manera participativa, horitzontal, assembleària, amb el suport explícit del professorat i de la resta de la Comunitat Educativa, abans de fer-les efectives i dur-les endavant.

Per fer-ho realitat, STEPV ja ha convocat assemblees obertes de professorat en les properes setmanes per consensuar aquestes propostes i organitzar un front comú contra: les retallades; l’aplicació de la LOMQE; l’empitjorament de les condicions laborals del professorat; els acomiadaments i rebaremació de professorat interí; la manca de negociació real i efectiva en els òrgans de negociació i contra la política educativa dels governs espanyol i valencià que ataca el dret universal a l’educació.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


 • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
 • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
 • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
 • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
 • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
 • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR