Plataforma per l’ensenyament públic

Manifestacions de la Plataforma per l’Ensenyament Públic dissabte a València, Alacant i Castelló

Les entitats que conformen la plataforma consideren que aquesta és la primera de les mobilitzacions d’aquest curs, la primera crida a la comunitat educativa i a la societat valenciana per posar fil a l’agulla i mamprendre accions que repunten les brutals retallades en matèria educativa.

Roda de premsa de la Plataforma per l'Ensenyament Públic a València

dijous 20 setembre 2012 16:45 h

La Plataforma per l’Ensenyament Públic ha convocat manifestacions per al pròxim dissabte, a les sis de la vesprada, a les ciutats de València, Castelló i Alacant. El lema de les manifestacions és PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC: MÉS INVERSIÓ, MÉS QUALITAT, MÉS VALENCIÀ, MÉS DIGNITAT.

La resposta de la comunitat educativa fa possible que es puguen aturar les retallades i que la Conselleria rectifique

Aquestes són les primeres manifestacions de la comunitat educativa valenciana per a aquest curs. És una mobilització per a calfar motors en un curs que hem començat posant fil a l’agulla i visualitzant la voluntat dels docents, dels pares i mares, dels estudiants i de la societat en general per repuntar les brutals retallades de l’administració valenciana en un dret fonamental: l’educació pública, en valencià i de qualitat.

Aquestes manifestacions són efectives; la resposta de la societat, i especialment de la comunitat educativa, fa possible que es puguen aturar les retallades i que la Conselleria rectifique. Són expressions de tot un seguit d’accions que es complementen i la plataforma ha fet una crida als valencians i les valencianes perquè facen palés el seu desacord amb les actuacions que l’Administració valenciana ha fet en matèria educativa.

Recorreguts de les manifestacions

València: La manifestació de València partirà de la plaça de Sant Agustí a les sis de la vesprada i acabarà a la plaça d’Amèrica, on es llegirà el manifest POSA FIL A L’AGULLA. (detall del recorregut: Xàtiva, Colom, Porta del Mar, Navarro Reverter i plaça d’Amèrica).

La plataforma ha animat la gent a assistir el mateix dissabte 22 de setembre al concert que se celebrarà a Godella en homenatge als i les represaliats de la Primavera Valenciana, estudiants que han lluitat per un ensenyament públic, en valencià i de qualitat. El concert començarà a les 8 de la vesprada.

Alacant:  la manifestació eixirà de les escales de l’IES Jorge Juan i acabarà al passeig Gadea davant de la Casa de les Bruixes, on es llegirà el manifest també.

Castelló:  el punt de partida serà la plaça de les Aules i es farà un recorregut circular per tornar a desembocar de nou a la plaça de les Aules, on es farà lectura del manifest conjunt.


Motius de la convocatòria

Més plurilingüisme i menys propaganda
Un dels principals motius pels quals s’ha convocat aquesta manifestació és l’aprovació del decret de plurilingüisme de la Conselleria, que suposa menys valencià i menys qualitat educativa. Vicent Moreno ha explicat: “Sabeu que hem estat en tot el procés de desenvolupament del decret sobre pluringüisme, que es va aprovar finalment el 3 d’agost passat, sense consens amb la comunitat educativa. Un dels punts que encapçala el lema de les manifestacions és MÉS VALENCIÀ. El decret sobre plurilingüisme aprovat pel Consell valencià ha provocat l’intent de marginar la nostra llengua al sistema educatiu. Diem “Sí al valencià i sí a les llengües”. Ho farem visible en les manifestacions.

Estem en contra d’un decret gens plurilingüe de la Conselleria, un decret que dóna per fet que les dues llengües oficials dels valencians estan al mateix nivell, que el valencià està totalment normalitzat. No és així i el nostre govern no fa promoció per aconseguir la normalitat lingüística necessària. El nou sistema educatiu, suposadament plurilingüe, margina el valencià i no assegura la competència lingüística de l’anglés.

Desapareixen els programes d’Immersió lingüística en valencià, els que han garantit durant anys la competència lingüística en la nostra llengua de l’alumnat no valencianoparlant.

Respecte a l’anglés, sense una inversió real en materials, formació dels docents com cal i el disseny de plantejaments pedagògics que garantisquen un bon tractament integrat de llengües en el sistema, és impossible establir una major competència en una tercera llengua com l’anglés.

Vicent Moreno ha mostrat preocupació respecte a una campanya de propaganda que ha encetat la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació on es diu que els centres que tinguen el programa plurilingüe en castellà decidisquen VOLUNTÀRIAMENT impartir una àrea no lingüística en valencià i que PREFERENTMENT siga CONEIXEMENT DEL MEDI. Aquesta voluntarietat i aquesta preferència, suposen un retrocés en el que s’estava fent fins ara.

Preocupa també molt que no s’haja especificat la necessitat de demanar la capacitació lingüística en valencià de tot el professorat de secundària, ni que es facilite la formació en la nostra llengua a tot el professorat.

Així mateix, l’aplicació del decret de la Conselleria fa impossible l’assoliment del principal objectiu del document: que l’alumnat adquirisca una competència lingüística IGUAL en valencià i en castellà  i un millor domini de l’anglés. “Això és impossible amb aquest decret i això suposa una retallada molt greu en qualitat educativa”, ha afirmat Vicent Moreno. 

Després d’aquestes primeres manifestacions, amb el consens de de les més de 20 entitats que conformen la plataforma, dels principals organismes universitaris en matèria de plurilingüisme i d’entitats cíviques i culturals, es faran els passos necessaris per assessorar els centres en el seu projecte lingüístic. “Instem la Conselleria que es coordine amb les unitats per a l’Educació Multilingüe i que es lligen les conclusions del recent congrés intenacional sobre plurilingüisme que ha organitzat la Unitat per a l’Educació Plurilingüe de la Universitat Jaume I”.

Totes aquestes mesures es duran a terme, perquè la comunitat educativa creu necessari que el sistema educatiu que garantisca a tot l’alumnat valencià un domini de les dues llengües oficials i una millor competència en una tercera llengua com l’anglés. Això és qualitat i donar majors oportunitats de futur a l’alumnat. El decret sobre plurilingüisme de la Conselleria és propaganda i un entrebanc a aquest objectiu.

Serveis i beques
Posarem fil a l’agulla per la supressió d’una gran quantitat de línies de transport escolar. Per la supressió de les ajudes al menjador escolar. Falta veure qui pagarà el cost addicional dels que vagen a l’escola amb el portaviandes. Per la supressió del bo llibre universal i l’augment de l’IVA per al material escolars. Per la manca de pagament de beques de llibres, del transport i de les ajudes de menjador del passat curs. Per la persistència de col·legis i instituts en barracons i amb instal·lacions insuficients i inadequades.

Condicions laborals dels docents i qualitat en l’ensenyament
S’han explicitat diversos factors bàsics que provoquen un trasbals en les condicions laborals dels docents i en la garantia de la qualitat que l’educació com a servei públic fonamental. L’augment innecessari de dies per a obtindre professorat substitut per a les baixes; l’augment del nombre d’hores lectives als docents que no dedicaran a altres activitats necessàries; l’augment de ràtios i la corresponent supressió de grups en tots els nivells; l’acomiadament d’un gran nombre de docents interins; la contractació de becaris mileuristes o english herper en compte de mestres d’anglés;  i la supressió de grups de compensatòria, acollida, diversificació i desdoblaments.

A més, encara ara més del 75% de centres d’infantil i primària i més del 60% de secundària tenen les plantilles de professorat incompletes per la mala gestió de l’administració educativa.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR