Inici de curs

Les EOI reprenen les mobilitzacions contra les retallades

Demà divendres 13 de setembre han convocat una concentració a les 14h a la Plaça Manises de València

Concentració a l'EOI de Benidorm el curs passat

dijous 12 setembre 2024 10:50 h

L’inici de curs ha estat de tot menys tranquil a les Escoles Oficials d’Idiomes. Les proves de certificació estan funcionant amb normalitat però, en molts casos, els docents han d’assumir càrrega dels companys que encara no han arribat al centre. Fins i tot hi ha hagut funcionariat de carrera d’especialitats com Espanyol per a Estrangers que fins ahir no van tindre plaça. També hi ha places a temps parcial que no s’han publicat ni adjudicat, tot i que Conselleria en tenia constància des del juliol, amb l’aprovació del forecast de cada centre.

STEPV dona suport a les mobilitzacions del professorat i continuarà treballant per revertir aquestes retallades inacceptables

A més, trobem una situació excepcional en el cas del grec a l’EOI de Saïdia. Amb les retallades, es van veure obligats a planificar una integració de nivells en el mateix grup (el primer i el segon any de B1 a la mateixa aula, per exemple), que limita la capacitat a 9 alumnes de cada nivell integrat, i amb les matrícules s’ha observat que això és una oferta insuficient per a la demanda actual que hi ha hagut, ja que s’han quedat força alumnes sense ser admesos (al voltant del 60%). Tot i això, el departament de grec i l’alumnat no tiren la tovallola, ja que han traspassat el seu malestar a Conselleria per tal de desfer els grups integrats i afegeix també la seua voluntat de canviar horaris per tal d’adaptar-se a les preferències dels discents. A més, fan èmfasi en què Conselleria es va comprometre a ampliar-ne l’oferta si hi havia necessitat, però de moment no han rebut un informe favorable a les seues peticions.

Però no només grec té problemàtica amb la integració de nivells, ja que per a reduir grups és una pràctica que s’ha fet en la majoria d’EOI. Per exemple, a l’EOI d’Utiel, al departament de valencià, han hagut d’integrar, fins i tot, els nivells B1 i B2, que tenen un currículum força diferent. A més, tant a eixe grup com al grup integrat de 1C2 i 2C2 preveuen que hi haja estudiants que es queden a la llista d’espera en esta segona tanda de matrícula.

A banda de les problemàtiques anteriors, n’hi ha d’altres. Quant a l’Euskera, a banda de reduir l’oferta, han forçat la impartició dels nivells en línia, tot i la negativa del professorat i de l’alumnat a més, a hores d’ara, els grups ja estan plens. Per tant, segurament també hi haurà llista d’espera passat el segon període d’inscripció.

Pel que fa a Espanyol com a llengua estrangera, amb les greus retallades que s’han aplicat, mostra una reducció considerable de l’oferta arreu del País Valencià i, això, implica, en conseqüència que més de 4.500 alumnes queden fora de les aules.

A banda d’això, idiomes minoritaris com ara el polonés, el neerlandés i el finés a l’EOI de València-Saïdia o el romanés a l’EOI de Castelló, a causa de les retallades, no han pogut oferir grups del nivell inicial i tenim constància que hi ha un degoteig constant de persones interessades a aprendre estes llengües i malauradament, no tindran dret de fer-ho dins del sistema públic valencià d’ensenyament d’idiomes. A llarg termini, si la situació no canvia, estes llengües s’acabaran extingint a les EOI.

Per tot plegat, el professorat de les EOI convoca una concentració el dia 13 de setembre a les 14 h. a la Plaça de Manises de València, al Palau de la Generalitat, per tal de revertir les retallades, ja que en molts casos, hi ha demanda i la Conselleria es va comprometre a obrir més grups si veien peticions de matrícula de l’alumnat, cosa que no ha fet.

Des de STEPV donem suport a les mobilitzacions del professorat i continuarem treballant per revertir aquestes retallades inacceptables en les EOI.

Etiquetat com a

retallades eoi

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR